Αρχική Ελλάδα Μητσοτάκης – Οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους...

Μητσοτάκης – Οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους – Τι θα γίνει με την υποχρεωτικότητα

Σε μια σειρά θέματα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Στίβεν Ερλάνγκερ των New York Times στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum.

Ο δημοσιογράφος αρχικά ρωτήθηκε για τη συμφωνία με τη Γαλλία. Ο πρωθυπουργός τόνισε η συμφωνία επιτρέπει στις δύο χώρες να υπερασπιστούν η μία την άλλη αν κάτι τέτοιο χρειαστεί, ενώ σημείωσε ότι αυτό δεν αλλάζει ότι η Ελλάδα συμμετέχει και στηρίζει το ΝΑΤΟ.

«Συνήψαμε με τον πρόεδρο Μακρόν μία στρατηγική συνεργασία. Υπάρχει το άρθρο της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που λέει πως εάν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεχθεί επίθεση τότε το άλλο θα συνδράμει προς βοήθεια. Συμβολίζει την δέσμευση της Γαλλίας αλλά και το ενδιαφέρον της για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα είχε να ενισχύσει το ναυτικό της για δεκαετίες. «Πήραμε τις φρεγάτες στο καλύτερο τίμημα και στον καλύτερο χρόνο παράδοσης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πήραμε πλοία που θα βάλουν το Πολεμικό μας Ναυτικό στην ψηφιακή εποχή και που θα μας ενισχύσουν σημαντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα».

Γιατί έγινε η συμφωνία με τη Γαλλία αφού υπάρχει το ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε γιατί υπήρχε «ανυπομονησία» (τη λέξη anxiety χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος) για αυτή τη συμμαχία αφού υπάρχει το ΝΑΤΟ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι η πιο πετυχημένη συμμαχία που έχει υπάρξει.

«Η συμφωνία συμβαδίζει με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ περί αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας των κρατών – μελών του. Υποχρέωση μου είναι να υπερασπιστώ την πατρίδα μου. Πρόκειται επίσης για μία ξεκάθαρη στάση από την πλευρά της ΕΕ να κινείται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της σε περιοχές, που το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εμπλακεί και χωρίς την έγκριση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για ακόμη 5 χρόνια. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα, οι εν λόγω πρωτοβουλίες είναι αλληλοσυμπληρωματικές. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, είναι μακράν η επιτυχέστερη συμμαχία» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την Τουρκία υπάρχουν μεγάλες διαφορές, αλλά θέλουμε να επιλυθούν ειρηνικά, επισήμανε ο πρωθυπουργός. Τόνισε όμως ότι χρειάζεται η χώρα να είναι ενισχυμένη αμυντικά. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην Αρχαία Αθήνα που ήταν πολύ ισχυρή ναυτική δύναμη.

«Οι συγκεκριμένες επενδύσεις βρίσκονται εντός του υφιστάμενου δημοσιονομικού πλαισίου της χώρας και σε καμία περίπτωση δεν γίνονται εις βάρος των άλλων προτεραιοτήτων μας» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Για το μεταναστευτικό – προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν απολογείται που υπερασπίστηκε τα σύνορα της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης του Έβρου. «Τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία εργαλειοποίησε τους μετανάστες, αντισταθήκαμε, προστατεύσαμε τα σύνορα μας και συνεχίζουμε να το κάνουμε με τρόπο που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός απάντησε στη συνέχεια και για το ζήτημα του Αφγανιστάν. Είπε ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί με την Τουρκία για τις προσφυγικές ροές που θα προκύψουν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν. Σημείωσε ότι η Τουρκία «μπορεί να κάνει περισσότερα» από ό, τι κάνει σε αυτό το θέμα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπάρχει με την Ευρώπη.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι μερικές χώρες της Ευρώπης δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα με το μεταναστευτικό. «Είναι άδικο» για την Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Επιπλέον αντιμετωπίσαμε το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, αύριο θα επισκεφθώ τη Σάμο και το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Δεν είναι αντιφατικό να υπερασπίζεσαι τα σύνορα σου με ταυτόχρονο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει: «Έχουμε κάθε συμφέρον να εργαζόμαστε από κοινού με την Τουρκία και να διαλύουμε τα κυκλώματα διακινητών.

Πιστεύω πως η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα. Μπορεί για παράδειγμα να δεχθεί τις επιστροφές, που εμπεριέχονται στην κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Δεν το κάνουν προς το παρόν και μιλάμε για περίπου 2.000 ανθρώπους. Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει, πάντως, πως δεν θα ξαναβιώσουμε σκηνές του 2015».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Ευρώπη, λέγοντας με νόημα: «Την ίδια ώρα βεβαίως υπάρχει και ένα έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και μία πολύ σημαντική ένδειξη θα ήταν η συμφωνία επί του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό το ζήτημα τουλάχιστον για το ορατό μέλλον».

Για τον κοροναϊό και τους εμβολιασμούς

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εμβολιασμοί δεν έχουν πολιτικοποιηθεί στην Ελλάδα τόσο όσο στην Αμερική. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν.

«Είμαστε λίγο πιο πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται. Τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα πάει καλύτερα.

«Το θέμα του εμβολιασμού δεν έχει πολιτικοποιηθεί στην Ελλάδα, όσο στις ΗΠΑ. Πρέπει να πω πως στο θέμα αυτό δεν είχαμε την απαραίτητη στήριξη της αντιπολίτευσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τους εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού.

«Γνωρίζουμε πως μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού, είμαστε λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν θα επιβάλουμε περαιτέρω υποχρεωτικότητα ως προς τον εμβολιασμό, αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ, καφέ, αλλά και τα γήπεδα. Καθώς μπαίνουμε στον Οκτώβριο πιστεύω πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδίως οι νεαρότεροι πολίτες θα το ξανασκεφτούν και θα κάνουν το εμβόλιο» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον τουρισμό

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι χαίρεται που πολλοί τουρίστες από την Αμερική ήρθαν με απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ μετά από σχετική ερώτηση που του έκανε ο δημοσιογράφος των New York Times.

Για τη Βόρεια Μακεδονία

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε ότι ο ίδιος δεν ψήφισε υπέρ της, αλλά θα τη σεβαστεί, όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν.

Για τη Γερμανία και τα χρήματα του Ταμείου Ανασυγκρότησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη Γερμανία μετά τις πρόσφατες εκλογές και την στάση της χώρας της Κεντρικής Ευρώπης σε σχέση με την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε σχέση με τα χρήματα του Ταμείου Ανασυγκρότησης θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Εγκληματική οργάνωση από τη Σερβία που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου συνέλαβε η ΕΛ.ΑΣ.

Οι συλληφθέντες είχαν αναλάβει να εκτελέσουν δύο 44χρονους από τη Σλοβενία και έναν από το Μαυροβούνιο, ο...

Βραζιλία: Σύζυγος πάτησε την 53χρονη γυναίκα του με αυτοκίνητο και της ξερίζωσε την καρδιά

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Ποιοι οδηγοί μπορούν να περνούν δωρεάν από τα διόδια χωρίς να πληρώνουν

Απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να καταβάλουν διόδια είναι αρκετοί πολίτες που εντάσσονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Ελαφρώς αυξημένες είναι από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι τιμές...

Τι ισχύει με τις μειώσεις τιμών: Τα… ψιλά γράμματα των σούπερ μάρκετ – Προσοχή στις ημερομηνίες λήξης

Την τελική τιμή ανά μονάδα μετά την όποια προσφορά έχουν αποφασίσει να κάνουν είτε τα ίδια τα supermarket είτε...

Μια νέα υποχρεωτική προϋπόθεση για τους ορειβάτες του Εβερεστ θεσπίζει το Νεπάλ

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...