Αρχική Κόσμος Μόνο το 8,5% των δυτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία απέσυραν τις...

Μόνο το 8,5% των δυτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία απέσυραν τις επενδύσεις τους

Από τις 120 εταιρείες που αποσύρονται από επενδύσεις σε μετοχές στη Ρωσία, το 25% εδρεύει στις ΗΠΑ, το 12,5% στη Φινλανδία και το 11,7% στη Γερμανία.

Διαπιστώθηκε ότι μόνο 120 από τις συνολικά 1.405 εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των G7 που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία απέσυραν τις επενδύσεις τους στη χώρα.

Ο Σάιμον Έβενετ, καθηγητής Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Σαιντ Γκάλεν στην Ελβετία, και ο Νικολό Πισάνι, καθηγητής Στρατηγικής και Διεθνών Επιχειρήσεων στο ανεξάρτητο ακαδημαϊκό ίδρυμα IMD, ανέλυσαν τις επενδύσεις μετοχών εταιρειών με έδρα σε χώρες της ΕΕ και της G7 στη Ρωσία και τις τρέχουσες δραστηριότητες των εταιρειών αυτών, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι θα εγκαταλείψουν τη χώρα μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ανάλυση περιορίστηκε σε εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ και στην G7, με επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου στη Ρωσία και έσοδα άνω του 1 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ τουλάχιστον την περίοδο 2017-2021.

Κατά συνέπεια, διαπιστώθηκε ότι 2.405 από τις 3.444 ξένες εταιρείες στη Ρωσία είναι θυγατρικές 1.405 εταιρειών με έδρα σε χώρες της G7 ή της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε ότι 120 από τις 1.404 εταιρείες, δηλαδή το 8,5%, απέσυραν τις επενδύσεις τους σε μετοχές από τη Ρωσία από τον Νοέμβριο του 2022.

Από τις 120 εταιρείες που εγκατέλειψαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, το 25% ήταν εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, το 12,5% ήταν εταιρείες με έδρα τη Φινλανδία και το 11,7% ήταν εταιρείες με έδρα τη Γερμανία.

Διαπιστώθηκε ότι το 10,8% των εν λόγω εταιρειών είχε την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 7,5% στη Γαλλία, το 5,8% στην Ιαπωνία, το 4,2% στη Δανία, το 4,2% στην Ολλανδία και το 3,3% στην Ιρλανδία. Η έδρα του 15% των εταιρειών βρίσκεται σε άλλες χώρες της ΕΕ και της G7.

Μεταξύ των 1.284 εταιρειών της G7 και της ΕΕ που εξακολουθούν να έχουν ενεργές επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου στη Ρωσία παρά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι δυτικές χώρες, οι εταιρείες με έδρα τη Γερμανία κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο με 19,5%. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 12,4%, η Ιαπωνία με 7% και η Ιταλία με 6,3%.

Το υπόλοιπο 5,8% των εταιρειών εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 5,6% στη Γαλλία, το 3,7% στην Αυστρία και το 2,9% στην Ολλανδία, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες εδρεύουν στις χώρες της ΕΕ και της G7.

Μετά τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, πολλές εταιρείες από την ενέργεια έως τη μόδα, από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών έως τα καλλυντικά, την αυτοκινητοβιομηχανία και την τεχνολογία ανακοίνωσαν ότι θα αποσύρουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Μεταξύ αυτών των εταιρειών, η Amazon και η Apple ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία από τον Μάρτιο του 2022, ενώ η Google ανέστειλε ορισμένες από τις δραστηριότητές της στη χώρα και η Microsoft σταμάτησε τις νέες πωλήσεις της. Εταιρείες όπως η Samsung, η Starbucks, η Mercedes και η Disney ανακοίνωσαν επίσης ότι σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Η Shell ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου ότι θα εγκαταλείψει τα έργα και τις κοινοπραξίες της στη Ρωσία, ενώ η ενεργειακή εταιρεία Equinor με έδρα τη Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εγκαταλείπει κοινοπραξίες στη Ρωσία και θα σταματήσει νέες επενδύσεις στη χώρα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τα δύο σενάρια για ελάφρυνση στην φορολογία των ενοικίων

Το σχέδιο φοροελαφρύνσεων για την επόμενη ημέρα επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, στην περίπτωση εκείνη που οι επόμενες εκλογές φέρουν το κόμμα της ΝΔ ξανά στην...

Λάρισα: 33χρονη κατήγγειλε ότι ο σύζυγός της τη βίασε 2 φορές και την κλείδωσε έξω από το σπίτι

Ενώπιων του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας θα παρουσιαστεί σήμερα ο 40χρονος που συνελήφθη από αστυνομικούς του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης...

Εκλογές 2023: Ο Βορίδης έδωσε τις 3 επικρατέστερες ημερομηνίες

Τις τρεις επικρατέστερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των εκλογών 2023 έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.Μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» κατά τη...

Νότια Αφρική: Οκτώ άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε πάρτι γενεθλίων

Ένοπλοι «γάζωσαν» καλεσμένους σε πάρτι γενεθλίων στη Νότια Αφρική.Ένοπλοι σκόρπισαν τον θάνατο χθες Κυριακή ανοίγοντας πυρ εναντίον ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί...

Παγώνη: Πολύ πιο μεταδοτική η μετάλλαξη «Όρθρος» -Κρατάει αρκετά αλλά δεν κάνει πνευμονίες

Για την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού «Όρθρος» μίλησε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.«Είναι μια καινούργια μετάλλαξη ο «Όρθρος» που...