Η τέχνη του επαναπατρισμού και η πολιτική του μουσείου στην εποχή μας
Επιστρέφοντας στην Αγγλία μετά από μια επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, ο Βρετανο-Γουινέζος εικαστικός Χιου Λοκ αντλεί έμπνευση για την έκθεσή του, που θα εγκαινιαστεί στο Βρετανικό Μουσείο με τίτλο «What have we here». Αυτή η νέα έκθεση αναδεικνύει τεχνουργήματα που προέρχονται από την Αφρική, την Ινδία και την Καραϊβική, ενώ συνδέεται με την ιστορία των λεηλατημένων αντικειμένων από τις αποικίες της Βρετανίας και τις συζητήσεις γύρω από την επιστροφή τους.

Η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα από αφρικανικούς πολιτισμούς, δικά του δημιουργήματα και σημειώσεις. Ο Λοκ, σε συνέντευξή του στον Guardian, αναφέρει ότι υπάρχουν όρια σε όσα μπορούν να γίνουν, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αφαιρέσει τα Ελγίνεια μάρμαρα από τη γκαλερί Duveen και να τα εκθέσει όπως θα έπρεπε αν επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ολόκληρη η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί ώστε να παραπέμπει σε κιβώτια συσκευασίας, που υποδηλώνουν τη μεταφορά και την αποθήκευση των αντικειμένων.

Μέσα στην αίθουσα Enlightenment Gallery, μια σχεδόν κρυφή πόρτα που δεν έχει ανοίξει ποτέ, θα είναι συμβολικά ανοιχτή κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Από αυτήν θα βγαίνουν τρεις φιγούρες, εκ των οποίων η μία είναι ένα γλυπτό ενός μικρού παιδιού ντυμένου με κουρέλια, που καλεί όσους βρίσκονται μέσα. Το παιδί κρατάει μια μεγέθυνση μεταλλίου που δόθηκε σε στρατιώτες που λεηλάτησαν τα χάλκινα τεχνουργήματα του Μπενίν.

Κεντρικό στοιχείο της έκθεσης θα είναι το έργο «The watchers», μια νέα σειρά 11 γλυπτών του Λοκ, τοποθετημένων έτσι ώστε να παρατηρούν τους επισκέπτες. Η έκθεση δείχνει μια γενικότερη προβληματική γύρω από τον επαναπατρισμό αντικειμένων άλλων πολιτισμών, ανεξάρτητα από τις συζητήσεις που προκύπτουν σε σχέση με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Φεβρουαρίου.

Πηγή: kathimerini.gr