Η ημερομηνία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμπίπτει και με την 28η επέτειο από τον θάνατό του. Η ιδέα για τη δημιουργία του «Σπιτιού του Ελύτη» προήλθε από την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου το 2013, η οποία έχει στην κατοχή της το αρχείο του ποιητή και είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του μουσείου. Η ίδια αποκάλεσε τη διαδικασία “αγωνία που προηγείται ενός τοκετού”.
Οι εργασίες για την αποκατάσταση του οικήματος στην οδό Διοσκούρων ξεκίνησαν το 2020. Το 2023 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της ΑΕΡΤΟΝ, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας της οποίας η κ. Ηλιοπούλου είναι πρόεδρος. Το μουσείο θα φιλοξενήσει το προσωπικό αρχείο του Ελύτη, καθώς και χώρους έκθεσης για τα έργα του.
Αναμένονται εκθέσεις με τα εικαστικά έργα του, καθώς και ηχητικό και οπτικό υλικό που θα αναδεικνύει τη ζωή και την τέχνη του ποιητή. Θα αποκατασταθεί το γραφείο του, όπου θα εκτίθενται και τα προσωπικά του αντικείμενα, προσφέροντας στους επισκέπτες μια αυθεντική εμπειρία επαφής με την αισθητική και τη λιτότητά του.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι το υπουργείο θα υποστηρίξει οικονομικά τη λειτουργία του μουσείου και θα παράσχει τεχνογνωσία για τη σωστή διαχείριση του χώρου. Η αποκατάσταση του κτιρίου είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής του υπουργείου για την ανάδειξη και αξιοποίηση κτισμάτων με αρχιτεκτονική σημασία στην Αθήνα.
Το «Σπίτι του Ελύτη» δεν θα είναι απλώς ένα μουσείο. Θα προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν την τέχνη και την κοσμοθεωρία του ποιητή, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας. Πηγή: kathimerini.gr