«Μouth Taping» ονομάζεται η νέα πρόκληση του Tik Tok και καλεί τους χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας να κλείνουν με ταινία τα χείλη τους ενώ κοιμούνται, ώστε να μην αναπνέουν από το στόμα.
Όπως λένε χρήστες του Tik Tok, το trend δημιουργήθηκε προκειμένου να προωθηθεί η ρινική αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, με τους ειδικούς ωστόσο να επικρίνουν τη συγκεκριμένη πρακτική ύπου.
Xρήστης του TikTok που χρησιμοποιεί ταινία ενώ κοιμάται υποστηρίζει ότι αυτό το «sleep hack» την βοήθησε να κοιμηθεί καλύτερα, και τονίζει ότι η αναπνοή από τη μύτη κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κακής αναπνοής και των παθήσεων των ούλων.
Κάτι αντίστοιχο υποστηρίζει και ο διάσημος προπονητής υγείας Cory Rodriguez, με το βίντεό του να έχει πάνω από 5 εκατομμύρια προβολές. «Στόχος είναι να αναπνέετε από τη μύτη σας ενώ κοιμάστε σε σχέση με το στόμα σας. Βιντεοσκοπώ το στόμα μου κάθε βράδυ και αυτό μου έχει δώσει καλύτερη στοματική υγιεινή και έχει μειώσει το ροχαλητό και την ξηροστομία».
Άλλη κοπέλα υποστηρίζει πως αν και στην αρχή ήταν επιφυλακτική, τελικά συνειδητοποίησε ότι να κλείνει κανείς το στόμα ενώ κοιμάται έχει πολλά οφέλη ομορφιάς. «Ο σωστός ύπνος είναι πραγματικά σημαντικός για την αντιγήρανση και για να δείχνετε και να αισθάνεστε καλύτερα», αναφέρει.
Οι ειδικοί προειδοποιούν για την νέα μόδα του TikTok
Μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστες επιστημονικές έρευνες για τα οφέλη του mouth taping, με τους ειδικούς να απορρίπτουν τους ισχυρισμούς των χρηστών του TikTok. Οι παρενέργειες του mouth taping μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμό στα χείλη ή γύρω από τα χείλη.
Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του ύπνου λόγω δυσκολίας στην αναπνοή από τη μύτη.
«Μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει καταδείξει μόνο ένα όφελος: τη μείωση του ροχαλητού και της κούρασης σε άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου».
Σύμφωνα με τους ειδικούς στα θέματα ύπνου, Dr. Raj Dasgupta και James Wilson οι άνθρωποι με άπνοια στον ύπνο -μια πάθηση που προκαλεί διακοπή της αναπνοής κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου- θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα προβλήματα υγείας τους με την τοποθέτηση ταινίας στο στόμα.
«Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη του κλεισίματος του στόματος με ταινία. Θα ήμουν πολύ προσεκτικός – και μάλιστα θα πρότεινα να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν το επιχειρήσετε», πρόσθεσε ο Dr. Raj Dasgupta.
Πηγή: gargalianoionline.gr