Αρχική Ελλάδα Μύκονος: Οι πλειστηριασμοί και οι αυθαιρεσίες που… βγάζουν μάτι (pics)

Μύκονος: Οι πλειστηριασμοί και οι αυθαιρεσίες που… βγάζουν μάτι (pics)

Σε μια περίοδο που η Μύκονος έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας, με αρνητική χροιά αυτή τη φορά, λόγω των αποκαλύψεων για τις πρωτοφανείς συνθήκες ανομίας που επικρατούν στο νησί, πυκνώνουν και οι περιπτώσεις των πλειστηριασμών.

Έτσι, μόνο μέχρι τα μέσα Μαΐου έχουν προγραμματιστεί να χτυπήσουν περί τα 22 σφυριά για σπίτια, οικοδομές και οικόπεδα σε δημοφιλείς περιοχές του λεγόμενου και «Νησιού των Ανέμων».

Αυτό ωστόσο που αναδεικνύεται ξεκάθαρα και από ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις ακινήτων τα οποία οδηγούνται σε πλειστηριασμό, είναι το όργιο παρανομιών, καθώς οι πολεοδομικές υπερβάσεις και οι αυθαίρετες κατασκευές φαίνεται να μην αποτελούν εξαίρεση, αλλά τον… κανόνα.

Με άλλα λόγια, αυτό που διαπιστώνει κανείς ακόμη και από τις περιγραφές στις εκθέσεις εκτίμησης ακινήτων είναι ότι η «οικοδομική» παρανομία στη Μύκονο έχει εξελιχθεί σε καθεστώς, είτε αυτό αφορά κάποιες μικρές «υπερβάσεις», όπως η μετατροπή αποθηκευτικών χώρων σε χώρους κύριας κατοικίας, είτε και η κατασκευή ολόκληρων αυθαίρετων κτιρίων, χωρίς ωστόσο να αντιδράσει κανείς…

Δηλαδή, υπάρχουν βίλες και κατοικίες που χτίστηκαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις οικοδομικές άδειες, και παρόλα αυτά δεν υπήρξε κατεδάφιση

Αντίθετα, τα ακίνητα παραμένουν στη… θέση τους και αν οι ιδιοκτήτες τους πέσουν έξω οδηγούνται και στο σφυρί… Σε αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα το κόστος της τακτοποίησης αφαιρείται από τη συνολική τιμή εκτίμησης της εμπορικής αξίας του ακινήτου, που συνήθως αποτελεί και την τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό.

Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι τα κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών που ετοιμάζονται για «απόβαση» στη Μύκονο προκειμένου να μπει ένα φρένο σε αυτό το καθεστώς ανομίας, θα έχουν πολλή δουλειά όχι μόνο για τις νέες οικοδομές, αλλά και για πολλές παλαιότερες.

Καμία σχέση με την αρχική άδεια

Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή για τα ακίνητα της εταιρείας «Βικτώρια Τουριστικές Επιχειρήσεις», που βγαίνουν στο σφυρί από τα τέλη του 2021, χωρίς όμως να προσελκύουν το ενδιαφέρον, κάτι… σπάνιο για τη Μύκονο, αλλά όχι ανεξήγητο.

Πρόκειται ειδικότερα για 14 οριζόντιες ιδιοκτησίες οι οποίες βρίσκονται επί οικοδομής κτισμένης σε αγροτικό ακίνητο εμβαδού 4.200 τ.μ στη θέση «Φανάρι», της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Μυκόνο, με την ονομασία «Κουρίθρενα».

Η οικοδομή αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο που περιλαμβάνουν 7 αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες-αποθήκες και 7 αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες-διαμερίσματα.

Το οικόπεδο περιήλθε στην εταιρεία «Βικτώρια», μέσω αγοραπωλησίας τον Δεκέμβριο του 2001. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, αυτές οι οριζόντιες ιδιοκτησίες δεν χτίστηκαν και αντ αυτών κατασκευάστηκαν:
-Κτίριο 1 με ισόγειο κάτω στάθμης 745 τ.μ. με κύρια χρήση και πρώτου ορόφου 578 τ.μ. με επίσης κύρια χρήση (σύνολο 1323 τ.μ. ) και
-Κτίριο 2 με ισόγειο κάτω στάθμης 96 τ.μ. με κύρια χρήση και πρώτου ορόφου 21 τ.μ. με επίσης κύρια χρήση (σύνολο 117 τ.μ.).
Επίσης κατά την ίδια έκθεση στις θέσεις αποθηκών διαπιστώνεται η ύπαρξη αυθαίρετων οικιών 1082 τ.μ. και 356,50 τ.μ.

Οι παρατηρήσεις που καταγράφονται είναι απόλυτα ενδεικτικές της κατάστασης.
Όπως αναφέρεται, τo συγκρότημα κατοικιών εντός του γηπέδου βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Το βασικό όμως είναι ότι «συμβολαιογραφικά υπάρχει ταύτιση με την οικοδομική άδεια, αλλά κατά την αυτοψία παρατηρήθηκε ότι το κτίριο της οικοδομικής άδειας δεν ταυτίζεται με κανένα από τα υπάρχοντα κτίρια, συνεπώς όλα τα κτίρια εντός του εν λόγω γηπέδου είναι αυθαίρετα και χρήζουν τακτοποίησης»…

Επιπλέον ορισμένα από τα κτίρια αναπτύσσονται σε γήπεδα ιδιοκτησίας της εν λόγω εταιρείας, ενώ άλλα σε γήπεδα αγνώστου ιδιοκτησίας «και σε περίπτωση που δεν ανήκουν στην προαναφερθείσα εταιρεία θα δημιουργηθεί συμβολαιογραφικό πρόβλημα».

Ακόμη, λόγω της μη ταύτισης των συμβολαιογραφικών εγγράφων με την πραγματικότητα απαιτείται τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Όπως τονίζεται, «κάποια από τα κτίρια έχουν κλειστεί και μπαζωθεί, συνεπώς είναι πιθανό να υπάρχουν καταγγελίες και πρόστιμα στο τμήμα αυθαιρέτων για τα συγκεκριμένα κτίρια».

Εν κατακλείδι, επισημαίνεται ότι «καθώς οι κατασκευές είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετες και δεν υπάρχει ταύτιση συμβολαιογραφική και πολεοδομική με την πραγματικότητα, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και πλήρης νομικός έλεγχος, καθώς το πρόβλημα του εν λόγω ακινήτου είναι δυσεπίλυτο. Απαιτείται πλήρης αποτύπωση των κτιρίων και υπαγωγή αυτών στον Ν.4495/2017, προκειμένου να είναι δυνατή η σύνταξη οποιασδήποτε δικαιοπραξίας. Τέλος απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας για όλα τα κτίρια με αναλυτική τεκμηρίωση του φέροντος οργανισμού»…

Επίσης γίνεται αναφορά στην ανάγκη ρύθμισης των αυθαιρέτων και σε πρόστιμο ύψους 607.528 ευρώ. Αφού αφαιρεθεί το πρόστιμο η αξία του ακινήτου απομειώνεται κατά 5% (για την ύπαρξη αυθαιρέτων και των προβλημάτων με τα όμορα γήπεδα). Έτσι η αρχική αξία του σαν ενιαίο οικονομικό σύνολο αφού αφαιρέθηκε το πρόστιμο εκτιμήθηκε στα 1,28 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησαν τουλάχιστον δύο προσπάθειες πλειστηριασμού χωρίς αποτέλεσμα και τώρα ο επόμενος έχει προγραμματιστεί για τις 19 Απριλίου με την τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 20% (στο 80% της αρχικής). Πρόκειται για 14 ταυτόχρονους πλειστηριασμούς για τις αντίστοιχες οριζόντιες ιδιοκτησίες (κατοικίες και αποθήκες) με τις τιμές πρώτης προσφοράς να ξεκινούν από τις 8.800 ευρώ και να φτάνουν τις 443.000 ευρώ, και με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στα 1,02 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο αυθαίρετο

Στην ίδια περιοχή (Φανάρι-Κουρίθρενα) βρίσκεται ένα ακόμη ακίνητο της ίδιας εταιρείας, το οποίο και πάλι χαρακτηρίζεται από πλήθος αυθαιρεσιών. Πρόκειται για έξι αυτοτελείς, ανεξάρτητες και διηρημένες οριζόντιες ιδιοκτησίες επί αγροτικού κτήματος εμβαδού 4.018,42 τ.μ. που διαθέτει απεριόριστη θεά προς τη θάλασσα.

Το οικόπεδο είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο και βρίσκεται εκτός οικισμού . Τμήμα του έχει απαλλοτριωθεί λόγω της χάραξης του αιγιαλού και άλλο τμήμα του εμπίπτει εντός της ζώνης παραλίας.

Σημειώνεται ότι οι προαναφερόμενες 6 οριζόντιες ιδιοκτησίες δεν έχουν υλοποιηθεί και, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, στη θέση τους υφίσταται κτίσμα με ισόγειο 1442 τ.μ. και πρώτο όροφο 361 τ.μ., τα οποία χαρακτηρίζονται και σε αυτή την περίπτωση «σε κακή κατάσταση».

Όπως σημειώνεται και εδώ «συμβολαιογραφικά υπάρχει ταύτιση με την οικοδομική άδεια, αλλά κατά την αυτοψία παρατηρήθηκε ότι το κτίριο της οικοδομικής άδειας δεν ταυτίζεται με κανένα από τα υπάρχοντα κτίρια συνεπώς όλα τα κτίρια εντός του εν λόγω γηπέδου είναι αυθαίρετα και χρήζουν τακτοποίησης».

Πάντως, το ακίνητο έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί στις 19 Απριλίου με επισπεύδουσα την Intrum και με τιμή πρώτης προσφοράς στα 1.813.000 ευρώ.

Τα οικόπεδα με… θέα θάλασσα

Για τις 17 Μαΐου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για δύο οικόπεδα με…θέα θάλασσα στην ίδια περιοχή (Φανάρι) που ανήκουν στην εταιρεία Ρόδον Ελλάς.

Πρόκειται ειδικότερα για ένα αγροτεμάχιο,άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός ΓΠΣ ,εκτός ΖΟΕ και εκτός οικισμού με έκταση, σύμφωνα με το κτηματολογικό διάγραμμα 4.196 τ.μ. Το δεύτερο αντίστοιχο αγροτεμάχιο είναι και αυτό άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός ΓΠΣ εντός ΖΟΕ και εκτός οικισμού ενώ έχει έκταση σύμφωνα με το κτηματολογικό διάγραμμα 4.208 τ.μ. Τα εν λόγω αγροτεμάχια αποκτήθηκαν από την Ρόδον Ελλάς το 2006.

Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Intrum και οι τιμές πρώτης προσφοράς έχουν οριστεί σε 420.000 ευρώ και 422.000 ευρώ αντίστοιχα.

Στα αζήτητα οι βίλες στον Κούνδουρο

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση δύο ημιτελών πολυτελών βιλών σε μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές του νησιού, τον Κούνδουρο, που βγήκαν στο σφυρί για δεύτερη φορά την Τετάρτη 29 Μαρτίου, με τιμή εκκίνησης στα 3,4 εκατ. ευρώ, αλλά έμειναν στα αζήτητα…

Πρόκειται ειδικότερα, για ένα αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης 4.080 τ.μ.,εκτός σχεδίου πόλεως, όπου υπάρχουν σήμερα δυο ημιτελείς κατοικίες. Οι οικοδομές κατασκευάσθηκαν με οικοδομική άδεια του 1994, η οποία αναθεωρήθηκε το 2004 από τη Δ/νση Πολεοδομίας Κυκλάδων και αποπερατώθηκαν με νέα άδεια 2008.

Η μία κατοικία αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες και αποτελείται από υπόγειο, με χρήση αποθηκευτική, ισόγειο και πρώτο όροφο με χρήση κατοικίας.

Η δεύτερη κατοικία αναπτύσσεται σε δυο στάθμες και αποτελείται από υπόγειο, με χρήση αποθηκευτική, ισόγειο και πρώτο όροφο με χρήση κατοικίας.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, οι κατοικίες είναι ημιτελείς σε προχωρημένο όμως στάδιο ολοκλήρωσης, ενώ ο σκελετός του κτιρίου είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα. Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο έχουν κατασκευαστεί δυο πισίνες (μια για κάθε κατοικία).

Επιπλέον, κατά την έκθεση εκτίμησης, έχει πραγματοποιηθεί αλλαγή χρήσης χώρων στάθμευσης ισογείου σε χώρους κύριας χρήσης κατοικίας, καθώς και βοηθητικών χώρων υπογείου σε χώρους κατοικίας.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «εκτιμάται ότι κατά τη συνήθη πρακτική στις περιπτώσεις σύγχρονων ιδιωτικών κατοικιών στην περιοχή της Μυκόνου, έχει πραγματοποιηθεί αλλαγή χρήσης χώρων στάθμευσης ισογείου σε χώρους κύριας χρήσης κατοικίας, καθώς και βοηθητικών χώρων υπογείου σε χώρους κατοικίας. Είναι επίσης πιθανό με βάση την εξωτερική εικόνα του ακινήτου να έχει επεκταθεί η στάθμη του υπογείου εκτός νομίμου περιγράμματος καθ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας».

Επίσης, αναφέρεται ότι δεν προκύπτει από τα στοιχεία υπαγωγή σε ρύθμιση για την τακτοποίηση των υπερβάσεων.

Άλλαξε χέρια το συγκρότημα της Pianeta Terra

Σε δύο φάσεις άλλαξε χέρια το συγκρότημα κατοικιών που ανήκε στην εταιρεία “Pianeta Terra” και το οποίο βρίσκεται στην δημοφιλή τουριστικά περιοχή του Ορνού.

Πρόκειται ειδικότερα για πέντε μεζονέτες και ένα διαμέρισμα που αναπτύσσονται σε δύο ξεχωριστά οικόπεδα και οι οποίες διαθέτουν κοινή πισίνα. Το εμβαδό τους κυμαίνεται από 55,33 τ.μ. έως 63,65 τ.μ. ενώ οι επιφάνειες αποκλειστικής χρήσης τους από 9,63 τ.μ. έσω 88,49 τ.μ. Η συνολική τιμή εκκίνησης ήταν στα 1.704.000 ευρώ.

Στις 27 Ιουλίου 2022 έγινε ο πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Cepal, για τις έξι οριζόντιες ιδιοκτησίες του συγκροτήματος και τελικά πουλήθηκαν οι τέσσερις από αυτές ενώ για τις δύο δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.

Οι αρχικές τιμές τους κυμαίνονταν από 266.000 ευρώ έως και 293.000 ευρώ και όσες άλλαξαν χέρια τότε έπιασαν αρκετές χιλιάδες παραπάνω.

Για παράδειγμα μεζονέτα με τιμή εκκίνησης 283.000 ευρώ κατακυρώθηκε στις 320.000 ευρώ, άλλη με τιμή εκκίνησης 282.000 ευρώ «έκλεισε» στις 300.001 ευρώ, ενώ μια τρίτη με αρχική τιμή 293.000 ευρώ κατακυρώθηκε στις 300.000 ευρώ.

Την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 έγινε ο δεύτερος πλειστηριασμός για τις δύο εναπομείνασες ιδιοκτησίες που άλλαξαν και αυτές χέρια. Η μία βγήκε με τιμή εκκίνησης 234.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 315.000 ευρώ και η δεύτερη με τιμή εκκίνησης 229.600 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 380.000 ευρώ.

Η μεζονέτα στον «Κάτω Διακόφτη»

Στις 3 Μαΐου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί μια κατοικία που βρίσκεται εντός συγκροτήματος στην περιοχή «Κάτω Διακόφτης». Ο πλειστηριασμός με επισπεύδουσα την doValue στρέφεται κατά της Ιντερμόντε Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία και αφορά το δικαίωμα πλήρους κυριότητας μιας κατοικίας που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο και αναπτύσσεται επί αγροτεμαχίου αρτίου και οικοδομήσιμου επιφάνειας 5.048,80 τ.μ.

Το υπόγειο έχει επιφάνεια 130,80 τ.μ. εκτείνεται κάτω από τις βεράντες του ισογείου, περιλαμβάνει απόληξη κλίμακας με χωλ, με πολυκουζίνα, σαλόνι και τρία υπνοδωμάτια με ιδιαίτερα λουτρά. Η μεσαία στάθμη-ισόγειο έχει επιφάνεια 50,26 τ.μ., περιλαμβάνει καθιστικό με τζάκι, τραπεζαρία, W.C. και πάσο πλέον ημιυπαίθριων χώρων και ο πρώτος όροφος έχει επιφάνεια 27,12 τ.μ., πλέον βεράντας και εξώστου, περιλαμβάνει κύριο υπνοδωμάτιο με ιδιαίτερο λουτρό και dressing-hall.

Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς καθώς οι τρεις παραπάνω οριζόντιες ιδιοκτησίες μπορούν να διατεθούν μόνο σαν ένα ενιαίο ακίνητο έχει οριστεί στα 1.076.000 ευρώ.

Για τις 3 Μαΐου έχει προγραμματιστεί ένας ακόμη πλειστηριασμός που αφορά ακίνητο στην περιοχή του Κάτω Διακόφτη. Πρόκειται οριζόντια ιδιοκτησία-κατοικία υπερυψωμένου ισογείου με εμβαδόν 24 τ.μ., που βρίσκεται σε συγκρότημα ανεξάρτητων πλην ομοιογενών αυτοτελών κατοικιών, κτισμένων σε οικόπεδο επιφάνειας 4.023,00 τ.μ.

Κατά την έκθεση εκτίμησης φαίνεται να έχει συνενωθεί με κτίσμα ισογείου 76 τ.μ., το οποίο θεωρείται αυθαίρετο. Το κόστος τακτοποίησης υπολογίζεται σε 20.000 ευρώ και έχει αφαιρεθεί από την αξία του ακινήτου.
Επισπεύδουσα είναι η do Value και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 345.000 ευρώ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μετά το στέγαστρο του ΟΑΚΑ, συναγερμός και για τη γέφυρα Καλατράβα στην Κατεχάκη

Μετά το ΟΑΚΑ, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το στέγαστρο του σταδίου, εμφανή είναι τα σημάδια...

Επικουρικές συντάξεις: Ποιες θα δοθούν μέχρι το τέλος του 2023

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι μισές από τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις θα έχουν δοθεί μέχρι το τέλος του...

Περιοδεία Κουτσούλη στη Μεσσηνία

Επίσκεψη στους Γαργαλιάνους, πραγματοποίησε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Κουτσούλης, στο πλαίσιο του εορτασμού του...

Η Apple κατηγορεί το Instagram για την υπερθέρμανση των iPhone 15

Η Apple κατηγορεί το Instagram και άλλες δημοφιλείς εφαρμογές για ένα πρόβλημα υπερθέρμανσης με το iPhone 15. Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας είπε ότι ένα σφάλμα...

Ο ΕΚΦΑ ζητά 28.726 ευρώ από 24χρονο ανάπηρο φοιτητή – Στα κάγκελα στο ΑΠΘ

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να στηρίξουν 24χρονο, συμφοιτητή τους ο οποίος βρίσκεται σε...