Αρχική Κόσμος Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Αποφασισμένος ο Πούτιν για πόλεμο στην Υπερδνειστερία

Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Αποφασισμένος ο Πούτιν για πόλεμο στην Υπερδνειστερία

Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να μεταφέρει τον πόλεμο πέρα από το Ντονμπάς και στην Υπερδνειστερία, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε σήμερα η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έιβριλ Χέινς, μιλώντας στη Γερουσία σχετικά με τις «παγκόσμιες απειλές».

Η Χέινς, η οποία ηγείται της υπηρεσίας που είχε προειδοποιήσει πολλάκις για την επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε πως ο Ρώσος πρόεδρος σχεδιάζει μακροχρόνιο πόλεμο, υπολογίζοντας ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα χάσουν την αποφασιστικότητά τους.

Ακόμα και αν η Ρωσία καταφέρει να ενισχύσει τις προσπάθειές της, «δεν είμαστε σίγουροι ότι η μάχη στο Ντονμπάς θα τερματίσει αποτελεσματικά τον πόλεμο» είπε η Χέινς, επισημαίνοντας τις «μαξιμαλιστικές βλέψεις» του Ρώσου προέδρου πέρα από την Ουκρανία.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρατηρούν, επίσης, ενδείξεις ότι ο Πούτιν επιθυμεί να επεκτείνει τη χερσαία γέφυρα μέχρι την Υπερδνειστερία, την κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της Μολδαβίας, ελέγχοντας έτσι όλες τις ακτές της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, η Χέινς πιστεύει ότι ο Πούτιν έχει δύσκολο έργο για να επιτύχει όλους αυτούς τους στόχους. «Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να είναι σε θέση να επιτύχουν τους περισσότερους από τους βραχυπρόθεσμους στόχους τους επόμενους μήνες, πιστεύουμε ότι δεν θα μπορέσουν να επεκτείνουν τον έλεγχο σε μια χερσαία γέφυρα που εκτείνεται στην Υπερδνειστερία και περιλαμβάνει την Οδησσό χωρίς να ξεκινήσουν κάποια μορφή κινητοποίησης και είναι όλο και πιο απίθανο ότι θα μπορέσουν να εγκαθιδρύσουν τον έλεγχο και στις δύο περιοχές (Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) και τη νεκρή ζώνη που επιθυμούν τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε.

«Ο Πούτιν πιθανότατα θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία για να απελευθερώσεις πόρους και να υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια στην ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η Χέινς συνέχισε, λέγοντας πως «ο αβέβαιος χαρακτήρας της μάχης… σε συνδυασμό με την πραγματικότητα ότι ο Πούτιν αντιμετωπίζει μια αναντιστοιχία μεταξύ των φιλοδοξιών του και των σημερινών συμβατικών στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας σημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να είναι πιο απρόβλεπτοι και δυνητικά κλιμακούμενοι».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η Μόσχα συνεχίζει να χρησιμοποιεί την πυρηνική ρητορική για να αποτρέψει τις ΗΠΑ και τη Δύση από το να αυξήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία». Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε ότι ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους «θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο σε μια υπαρξιακή απειλή. Αλλά θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και θα παρακολουθούμε κάθε πτυχή των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας. Με τόσο υψηλές εντάσεις, υπάρχει πάντοτε αυξημένη πιθανότητα λανθασμένου υπολογισμού, ακούσιας κλιμάκωσης, την οποία ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες μας μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό της».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το γιατί η Ρωσία δεν έχει εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις κατά των ΗΠΑ στη διάρκεια της επιθετικής της δράσης στην Ουκρανία, η Χέινς απάντησε πως «είχαν μια μακροχρόνια ανησυχία για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης», σε περίπτωση κυβερνοπολέμου με τις ΗΠΑ και, ως εκ τούτου, βαδίζουν προσεκτικά.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κογκρέσο: Κατατέθηκε τροπολογία – Μπλόκο στα τουρκικά F-16

Με πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανού βουλευτή Chris Pappas κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τροπολογία για τα F-16 που ζητά η Τουρκία και αποτελούν διακαή πόθο...

Η αστυνομία «έκοψε» πρόστιμο στο αυτοκίνητο των 490 χλμ./ώρα

Κατάπληκτοι από την ομορφιά του μοντέλου έμειναν οι Γάλλοι αστυνομικοί που ακινητοποίησαν μια Bugatti Chiron Super Sport 300+. Ένα από τα...

Απορρίπτει η Κίνα τις κατηγορίες της NASA ότι έχει πρόθεση να «καταλάβει» το φεγγάρι

«Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενοχοποιούν και συκοφαντούν συνεχώς την κανονική και λογική διαστημική δραστηριότητα της Κίνας. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε τέτοιες...

Τροχαία: Ποια ηλικιακή ομάδα εμπλέκεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε ατυχήματα

Οι οδηγοί μέχρι 30 ετών είναι αυτοί που εμπλέκονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε τροχαία ατυχήματα. Το 26,8% των οδηγών που είχαν εμπλακεί σε ατυχήματα...

Εξοικονομώ: Ποια θα είναι η συνέχεια του προγράμματος

Στο πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή θα συνεχιστεί  το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ενώ  θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις Greco...