Αρχική Πολιτική Νάντια Γιαννακοπούλου: “Ολιγωρία στο ζήτημα της διερεύνησης σοβαρών καταγγελιών κατά καθηγητή του...

Νάντια Γιαννακοπούλου: “Ολιγωρία στο ζήτημα της διερεύνησης σοβαρών καταγγελιών κατά καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου”

Με νέα ερώτησή της, στις 8 Δεκεμβρίου 2022, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι υπάρχει θέμα ολιγωρίας στην διερεύνηση των καταγγελιών καταγγελιών κατά καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου:

«Κυρία Υπουργέ,

Σε συνέχεια της από 03.10.2022 Eρώτησής μας, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε από σας, επανερχόμαστε στο φλέγον ζήτημα που έχει αναστατώσει την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και αφορά στις σοβαρές κατηγορίες, οι οποίες βαρύνουν καθηγητή, πρώην αντιπρύτανη του εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες, η βασιμότητα των οποίων έχει ελεγχθεί από Ένορκη Διοικητική Εξέταση και τελεί υπό διερεύνηση από την Εισαγγελία Ναυπλίου, φέρεται να έλαβε χώρα σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση ψυχολογικής βίας εις βάρος φοιτητριών και καθηγητριών από τον εν λόγω καθηγητή, ο οποίος ήταν μάλιστα και αντιπρύτανης.

cea3cf84ceb9ceb3cebcceb9cf8ccf84cf85cf80cebf cebfceb8cf8ccebdceb7cf82 2022 12 08 151150

Η σοβαρότητα των αναφερομένων είναι αδιαμφισβήτητη, με τις φερόμενες ενέργειες του καθηγητή και πρώην αντιπρύτανη να συνιστούν ποινικά κολάσιμες, διοικητικά ελέγξιμες, ακαδημαϊκά αλλά και ηθικά απαράδεκτες πράξεις (εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και κατάχρηση εξουσίας), τελεσθείσες εντός ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Παρά ταύτα, ενώ έχει ολοκληρωθεί η Ε.Δ.Ε., βάσει του ομοφώνου πορίσματος της οποίας ο ελεγχόμενος παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ, ο ίδιος ουδέποτε ετέθη από σας σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων ως θα ήταν πρέπον και αναγκαίο. Αντιθέτως, φαίνεται ότι απολαμβάνει ειδικής ευνοίας και μάλιστα έχει επιβραβευθεί με αμειβόμενη εκπαιδευτική άδεια (για ερευνητικούς σκοπούς!), ενώ τον Φεβρουάριο 2023 επίκειται η λήξη της αδείας του και η επάνοδός του στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.

Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες φοιτητών/τριών, φαίνεται ότι η ηγεσία του ιδρύματος έχει παράσχει στον ελεγχόμενο ένα ειδικό πλαίσιο προστασίας, έχοντας στοχοποιήσει φοιτητές/τριες, καθώς και καθηγητές/τριες που έχουν καταθέσει ενόρκως εις βάρος του και επιχειρώντας να καταστείλει οποιαδήποτε δράση ή εκδήλωση αφορά στην προάσπιση της ισότητας και την καταδίκη της έμφυλης βίας. Επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω εδώ στην πρόσφατη κατακριτέα απόπειρα του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Α. Κατσή να παρεμποδίσει και να ματαιώσει την εκδήλωση «Έμφυλη βία και κακοποίηση των γυναικών» στην οποία συμμετείχα και η ίδια ως ομιλήτρια (…)

Επειδή ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την παρενόχληση, σωματική ή ψυχική, των εκπαιδευόμενων και των εκπαιδευτικών και μάλιστα εντός του εκπαιδευτικού ιδρύματος χρήζουν άμεσης διερεύνησης, αποτελώντας θέματα μείζονος προτεραιότητας.

Επειδή η βασιμότητα των καταγγελιών, λόγω της σοβαρότητας των φερόμενων αποδιδόμενων πράξεων, απαιτούν άμεση εξέταση και απόδοση ευθυνών, με την όποια καθυστέρηση να προκαλεί τριγμούς στα θεμέλια της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας, προσβάλλοντας το κύρος του πανεπιστημιακού θεσμού και των ακαδημαϊκών αλλά και προκαλώντας ανασφάλεια και ανησυχία στη φοιτητική και εν γένει ακαδημαϊκή κοινότητα.

Επειδή σε ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να γίνει ανεκτό κατηγορίες τέτοιας μορφής να λιμνάζουν σε υπέρμετρες καθυστερήσεις, ολιγωρίες, συγκαλύψεις ή παραλείψεις.

Κυρία Υπουργέ κατόπιν τούτων,

Ερωτάσθε:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την επίσπευση της διερεύνησης των ανωτέρω καταγγελλομένων;

Έχει τεθεί από εσάς ο καταγγελλόμενος σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, κατά τα προβλεπόμενα της παρ. 3, του άρθρου 194 του ν. 4957/2022;

Γενικότερα τί σκοπεύετε να πράξετε για την ταχύτερη διερεύνηση αντίστοιχων καταγγελλομένων περιπτώσεων  και για την προστασία της ακαδημαϊκής κοινότητας, και δη των γυναικών, από καταχρηστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές;»

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κως: Κάθειρξη 11 ετών σε 54χρονο για φοροδιαφυγή άνω των 230.000 ευρώ

Συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού...

Απίστευτο περιστατικό στον Βόλο: Φίδι δάγκωσε γυναίκα μέσα στη θάλασσα

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στο Βόλο όταν ένα φίδι βρισκόταν στα ρηχά και δάγκωσε την 40χρονη γυναίκα που βρισκόταν...

Με επιτυχία εκδήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, «Βία & παραβατικότητα ανηλίκων – Προστασία Ανηλικότητας»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, με θέμα «Βία & παραβατικότητα ανηλίκων – Προστασία Ανηλικότητας»...

Ισραηλινά ΜΜΕ: Εντός 48 ωρών η απάντηση στο Ιράν – Τα τρία σενάρια για τα αντίποινα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις 2,5% για το 2025 – Πώς διαμορφώνονται τα ποσά

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...