Αρχική Ελλάδα Ναρκοπέδιο οι τιμές των καυσίμων – Στο τραπέζι «ηχηρή» παρέμβαση

Ναρκοπέδιο οι τιμές των καυσίμων – Στο τραπέζι «ηχηρή» παρέμβαση

Η αγορά των καυσίμων τείνει να αποτελέσει μία πραγματική πυρυδαταποθήκη για την ελληνική οικονομία και βέβαια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με τις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» να καλπάζουν και να βρίσκονται πλέον ξανά πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, το ευρώ να διολισθαίνει έναντι του δολαρίου και την κερδοσκοπία στο εσωτερικό της χώρας να βρίσκεται στα … καλύτερα της, οι εκτιμήσεις μόνο ευοίωνες δεν είναι.

Η εικόνα αυτή όπως είναι φυσικό ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο που βλέπει την προσπάθεια για τιθάσευση του πληθωρισμού να ναρκοθετείται από την αγορά των καυσίμων.

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε μέσα επίπεδα είναι μία ανάσα από τα 2,2 ευρώ το λίτρο, ενώ εκπρόσωποι των βενζινοπωλών εκτιμούν ότι την εβδομάδα που ξεκινάει αύριο θα έχουμε ένα νέο γύρο ανατιμήσεων που θα φτάσουν έως και 10 λεπτά το λίτρο.

Έλεγχοι χωρίς κανένα αποτέλεσμα

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει η Ημερησία,  το οικονομικό επιτελείο και ειδικά το υπουργείο Ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι προαναγγέλλει σειρά ελέγχων σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και την επιβολή προστίμων, δεν έχει υπάρξει σχεδόν καμία διαπίστωση παράβασης στο κλάδο των καύσιμων. Κάτι που σημαίνει, πως είτε δεν υπάρχουν παραβάσεις ή ότι τα αρμόδια συνεργεία αδυνατούν να τις εντοπίσουν.

Το θέμα φαίνεται να απασχολεί έντονα το Μέγαρο Μαξίμου, που βλέπει τις παρεμβάσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες σε πρώτη φάση έγιναν δεκτές με ιδιαίτερη ζέση από τους καταναλωτές, να υπονομεύονται από τις τιμές των καυσίμων που καλπάζουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο έχει ληφθεί η απόφαση να υπάρξει δραστική παρέμβαση και προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ εξετάζονται όλα τα εναλλακτικά σενάρια.

Βασιλικότεροι του… βασιλέως

Πάντως εκείνο που ανησυχεί περισσότερο την κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι η ανατιμήσεις υποστηρίζονται από το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Και σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ότι είναι μάλλον εκτός λογικής κάποιοι να εμφανίζονται και να προαναγγέλλουν αυξήσεις στις ήδη υψηλές τιμές, που δικαιολογούνται από τα οικονομικά δεδομένα και ταυτόχρονα να καταγγέλλουν γενικώς και αορίστως κάποιους για κερδοσκοπία, την ώρα μάλιστα που η εφοδιαστική αλυσίδα των καυσίμων είναι … κουκιά μετρημένα.

Τις επόμενες ημέρες και άμα της επιστροφής του πρωθυπουργού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να υποχωρήσουν οι τιμές.

Οπως οι ίδιες πηγές σημειώνουν ίσως είναι ατελέσφορο να υπάρξει μονοδιάστατη παρέμβαση, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΕΚΦ, αφού όπως τονίζουν η μείωση κατά 15 λεπτά της λιανικής τιμής του diesel κίνησης αποδείχθηκε κενό γράμμα, η οποία πλέον σήμερα έχει εξανεμιστεί.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ινδονησία: Στη φυλακή όποιος κάνει σεξ και δεν είναι παντρεμένος

Στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να υιοθετηθεί στην Ινδονησία ο νέος ποινικός κώδικας, ο οποίος θα τιμωρεί, μεταξύ άλλων, με ετήσια ποινή φυλάκισης όποιον έχει...

Θεοδώρα Δούρου: Η 29χρονη πιλότος του Mirage που «τρέμουν» οι Τούρκοι

Το ότι έχουμε μερικούς από τους καλύτερους πιλότους στον κόσμο, οι οποίοι διακρίνονται σε κάθε είδους πολυεθνική άσκηση που συμμετέχουν, είναι κάτι που γνωρίζουμε...

Ουκρανία: Φόβοι για νέα μεγάλη ρωσική επίθεση – Βομβαρδιστικά μαζεύονται σε βάση

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν μεγάλη δραστηριότητα στη βάση Ένγκελς-2, με πάνω από 20 βομβαρδιστικά μακράς εμβέλειας (Tu-95, Tu-160) να φαίνονται να προετοιμάζονται.«Ο...

Κιβωτός του Κόσμου: Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή σε πατέρα Αντώνιο και πρεσβυτέρα

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σεβής, παρήγγειλε γενικευμένο, πλήρη και σε βάθος έλεγχο στα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου, του πατέρα Αντωνίου,...

Έρχονται νέα μέτρα προστασίας για χρέη σε πιστωτικές

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με νέα μέτρα που προστατεύουν τους καταναλωτές από χρέη πιστωτικών καρτών, υπεραναλήψεις και δάνεια...