Αρχική Ελλάδα Ναρκοπέδιο οι τιμές των καυσίμων – Στο τραπέζι «ηχηρή» παρέμβαση

Ναρκοπέδιο οι τιμές των καυσίμων – Στο τραπέζι «ηχηρή» παρέμβαση

Η αγορά των καυσίμων τείνει να αποτελέσει μία πραγματική πυρυδαταποθήκη για την ελληνική οικονομία και βέβαια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με τις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» να καλπάζουν και να βρίσκονται πλέον ξανά πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, το ευρώ να διολισθαίνει έναντι του δολαρίου και την κερδοσκοπία στο εσωτερικό της χώρας να βρίσκεται στα … καλύτερα της, οι εκτιμήσεις μόνο ευοίωνες δεν είναι.

Η εικόνα αυτή όπως είναι φυσικό ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο που βλέπει την προσπάθεια για τιθάσευση του πληθωρισμού να ναρκοθετείται από την αγορά των καυσίμων.

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε μέσα επίπεδα είναι μία ανάσα από τα 2,2 ευρώ το λίτρο, ενώ εκπρόσωποι των βενζινοπωλών εκτιμούν ότι την εβδομάδα που ξεκινάει αύριο θα έχουμε ένα νέο γύρο ανατιμήσεων που θα φτάσουν έως και 10 λεπτά το λίτρο.

Έλεγχοι χωρίς κανένα αποτέλεσμα

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει η Ημερησία,  το οικονομικό επιτελείο και ειδικά το υπουργείο Ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι προαναγγέλλει σειρά ελέγχων σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και την επιβολή προστίμων, δεν έχει υπάρξει σχεδόν καμία διαπίστωση παράβασης στο κλάδο των καύσιμων. Κάτι που σημαίνει, πως είτε δεν υπάρχουν παραβάσεις ή ότι τα αρμόδια συνεργεία αδυνατούν να τις εντοπίσουν.

Το θέμα φαίνεται να απασχολεί έντονα το Μέγαρο Μαξίμου, που βλέπει τις παρεμβάσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες σε πρώτη φάση έγιναν δεκτές με ιδιαίτερη ζέση από τους καταναλωτές, να υπονομεύονται από τις τιμές των καυσίμων που καλπάζουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο έχει ληφθεί η απόφαση να υπάρξει δραστική παρέμβαση και προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ εξετάζονται όλα τα εναλλακτικά σενάρια.

Βασιλικότεροι του… βασιλέως

Πάντως εκείνο που ανησυχεί περισσότερο την κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι η ανατιμήσεις υποστηρίζονται από το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Και σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ότι είναι μάλλον εκτός λογικής κάποιοι να εμφανίζονται και να προαναγγέλλουν αυξήσεις στις ήδη υψηλές τιμές, που δικαιολογούνται από τα οικονομικά δεδομένα και ταυτόχρονα να καταγγέλλουν γενικώς και αορίστως κάποιους για κερδοσκοπία, την ώρα μάλιστα που η εφοδιαστική αλυσίδα των καυσίμων είναι … κουκιά μετρημένα.

Τις επόμενες ημέρες και άμα της επιστροφής του πρωθυπουργού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να υποχωρήσουν οι τιμές.

Οπως οι ίδιες πηγές σημειώνουν ίσως είναι ατελέσφορο να υπάρξει μονοδιάστατη παρέμβαση, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΕΚΦ, αφού όπως τονίζουν η μείωση κατά 15 λεπτά της λιανικής τιμής του diesel κίνησης αποδείχθηκε κενό γράμμα, η οποία πλέον σήμερα έχει εξανεμιστεί.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Διέρρευσε έκθεση της CIA: Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να εξαπολύσει θανατηφόρο ιό στον πλανήτη

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί έκθεση της CIA αναφορικά με την Βόρεια Κορέα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι δημιουργεί θανατηφόρους ιούς και...

Βενζίνη: Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στην τιμή της – Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην ευρωζώνη η Ελλάδα

Συνεχίζεται το ράλι στην τιμή της βενζίνης. Παράγοντες της αγοράς, μιλούν στον ANT1 για αδικαιολόγητες αυξήσεις. Όπως λένε, παρά την ένταση της κρίσης στη Μέση...

Με κρουαζιερόπλοιο ήρθαν πέρυσι στην Ελλάδα πάνω από 3,3 εκατ. ταξιδιώτες

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν 20 Έλληνες influencers – Ποιοι θα λάβουν επιστολή από το υπουργείο Ανάπτυξης

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα ‑ Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Όπως φαίνεται από την συχνότητα του φαινομένου, δεν ήταν κάτι το μεμονωμένο, αλλά αντιθέτως, η κορυφή του παγόβουνου σε έναν κουρασμένο από τον πόλεμο...