Αρχική Κόσμος Ναυάγιο Τιτανικού: Διπλή επιβεβαίωση για τα συντρίμμια – Έκτακτες ανακοινώσεις

Ναυάγιο Τιτανικού: Διπλή επιβεβαίωση για τα συντρίμμια – Έκτακτες ανακοινώσεις

Συντρίμμια υποβρυχίου εντοπίστηκαν εντός της περιοχής έρευνας για το χαμένο βαθυσκάφος από ένα ROV κοντά στον Τιτανικό, όπως ανακοίνωσε η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Οι αρχές αυτή τη στιγμή «αξιολογούν τις πληροφορίες», σε μια κρίσιμη στιγμή για την επιχείρηση, αφού θεωρητικά το οξυγόνο έχει εξαντληθεί.

Με τα τελευταία δεδομένα για εντοπισμό ενός πεδίου συντριμμιών στην έρευνα, η Αμερικανική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 15:00 τοπική ώρα.

Σε αυτή θα μιλήσουν ο αντιναύαρχος John Mauger, ο διοικητής της πρώτης ακτοφυλακής και ο λοχαγός Jamie Frederick και ο συντονιστής ανταπόκρισης της πρώτης ακτοφυλακής της περιοχής.

Το πεδίο των συντριμμιών βρέθηκε από ένα τηλεχειριζόμενο όχημα που αναπτύχθηκε από το Horizon Arctic, ένα καναδικό σκάφος. Το ROV, το οποίο είναι εξοπλισμένο με κάμερες και σόναρ, είχε καταφέρει να φτάσει με επιτυχία στον πυθμένα της θάλασσας.

A debris field was discovered within the search area by an ROV near the Titanic. Experts within the unified command are evaluating the information. 1/2

— USCGNortheast (@USCGNortheast) June 22, 2023

Νωρίτερα, η ακτοφυλακή δήλωσε ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ήταν ακόμη «ενεργή». Επιβεβαίωσε ότι έχει αναπτυχθεί το γαλλικό ρομπότ βαθέων υδάτων Victor 6000, ενώ εν τω μεταξύ το καναδικό σκάφος Horizon Arctic έχει επίσης αναπτύξει το δικό του ρομπότ που βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας.

«Σαν να περπατάς σε μια πραγματικά μεγάλη σκοτεινή αίθουσα χορού με έναν φακό»

Η έρευνα των τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων (ROV) για το Titan παρομοιάζεται με «περπάτημα σε μια πραγματικά μεγάλη σκοτεινή αίθουσα χορού με ένα φακό», σύμφωνα με έναν θαλάσσιο γεωφυσικό.

Ο δρ Rob Larter δήλωσε στο Sky News ότι τα δύο ROV που έχουν σταλεί στην περιοχή θα μπορούν να βλέπουν μόνο πέντε ή 10 μέτρα κάθε φορά, καθώς βασίζονται στους δικούς τους προβολείς.

Νωρίτερα, η αμερικανική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε ότι έχει αναπτυχθεί το γαλλικό ρομπότ βαθέων υδάτων Victor 6000.

Εν τω μεταξύ, το καναδικό σκάφος Horizon Arctic έχει επίσης αναπτύξει το δικό του ROV «που έφτασε στον πυθμένα της θάλασσας και άρχισε την έρευνα για το χαμένο υποβρύχιο».

Ερωτηθείς σχετικά με το πόσα θα μπορέσουν να δουν, ο δρ Larter δήλωσε: «Όχι μια τεράστια περιοχή επειδή κινούνται μόνο σχετικά αργά, μόλις μερικά μίλια την ώρα. Επειδή βασίζονται μόνο στους δικούς τους προβολείς, ακόμη και αν η ορατότητα του νερού είναι σχετικά καλή, θα βλέπουν μόνο πέντε ή 10 μέτρα κάθε φορά. Είναι πραγματικά σαν να περπατάς σε μια πολύ μεγάλη σκοτεινή αίθουσα χορού με έναν φακό. Έχει πραγματικά περιορισμένη εμβέλεια».

Δύο ρομποτικά σκάφη «χτενίζουν» το βυθό

Εν τω μεταξύ, η έρευνα για το εξαφανισμένο υποβρύχιο Titan βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο στάδιο, καθώς οι ομάδες διάσωσης κάνουν αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν το σκάφος πριν εξαντληθούν τα αποθέματα οξυγόνου.

Το υποβρύχιο ξεκινά κάθε ταξίδι με 96 ώρες υποστήριξης ζωής και αγνοείται από την Κυριακή, θέτοντας το πρωί της Πέμπτης ως βασικό στόχο για την ανεύρεση του σκάφους και των επιβαινόντων. Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι τα αποθέματα οξυγόνου του σκάφους θα μπορούσαν να εξαντληθούν από στιγμή σε στιγμή.

Ιατρικό προσωπικό και ερευνητικά σκάφη με επιπλέον δυνατότητες κατευθύνθηκαν στο σημείο την Πέμπτη, με τον χρόνο να εξαντλείται.

Ήδη δύο τηλεχειριζόμενα ρομπότ έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας αναζήτησης.

xartis titanikos1

Εξοπλισμός με νέες δυνατότητες στις έρευνες

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το BBC το Victor 6000, ένα υποβρύχιο που λειτουργεί από το γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο Ifremer, έφτασε στην περιοχή έρευνας.

Δουλεύοντας σε τετράωρες βάρδιες, μια ομάδα δύο πιλότων θα πλοηγεί και θα ελέγχει την κίνησή του από μια αίθουσα ελέγχου στο σκάφος επιφανείας, το Atalante.

Στην αίθουσα ελέγχου θα υπάρχει και ένα τρίτο άτομο που θα βοηθάει στην αποστολή. Θα μπορούσε να είναι από την καναδική ακτοφυλακή ή από την εταιρεία που εκμεταλλεύεται το εξαφανισμένο υποβρύχιο Titan.

Τα φώτα και οι κάμερες που διαθέτει το Victor 6000 θα επιτρέψουν στην ομάδα του σκάφους επιφανείας να δει σε πραγματικό χρόνο τι υπάρχει στον πυθμένα του ωκεανού σε απόσταση που αντιστοιχεί περίπου σε ένα μικρό γήπεδο τένις.

Το γαλλικό υποβρύχιο διαθέτει επίσης δύο μηχανικούς βραχίονες που είναι ικανοί για εξαιρετικά λεπτούς ελιγμούς, όπως η κοπή ή η απομάκρυνση συντριμμιών.

Η ατμόσφαιρα στη βάση τους στη Νότια Γαλλία είναι ήρεμη. Γνωρίζουν ότι η ομάδα που χειρίζεται το Victor 6000 στον Ατλαντικό είναι εξαιρετικά έμπειρη.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Άρτα: Γυναίκα πνίγηκε από φαγητό και πέθανε μπροστά στον σύζυγό της

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινότητα Μικροσπηλιάς στην Άρτα, καθώς μία γυναίκα πνίγηκε από το φαγητό και πέθανε...

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: 51χρονος βρέθηκε νεκρός σε προχωρημένη σήψη μέσα σε φορτηγό

Μια υπόθεση θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου ένας 51χρονος βρέθηκε νεκρός το πρωί...

Ρωσία: Το μυστήριο που κρύβεται πίσω από το αεροδρόμιο «φάντασμα»

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Ψωμί: Γιατί οι αρτοποιοί εξετάζουν αυξήσεις έως 15 λεπτά στην φρατζόλα [γράφημα]

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Ιράν: Καταδίκη σε θάνατο σε 4 άνδρες για ποτά «μπόμπες» που σκότωσαν 17 ανθρώπους

Τέσσερις άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για την Παρασκευή και διανομή νοθευμένων αλκοολούχων ποτών, τα οποία προκάλεσαν τον...