Αρχική Ελλάδα Νέα δεδομένα για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση και τα rapid test

Νέα δεδομένα για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση και τα rapid test

Το Σαββατοκύριακο διέρρευσε το πλάνο της άρσης των μέτρων πριν και μετά το Πάσχα, όμως σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έθεσε νέα δεδομένα για τους ανεμβολίαστους και όσα θα ισχύουν για εστίαση και λιανεμπόριο και τα rapid test. Πάντως, παραμένει η σύγχυση για το τι θα γίνει τελικά με όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο αλλά και για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα έρθει σε λίγες εβδομάδες.

Ένα από τα ερωτήματα που εγείρονται είναι αν θα επιτραπεί η είσοδός τους στους κλειστούς χώρους της εστίασης, ή αν η άρση των μέτρων θα ισχύει μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, γεγονός όμως που θα σημάνει πως στο λιανεμπόριο δεν θα καταργηθεί η επίδειξη αρνητικού rapid. Τι είπε όμως ο κ. Πλεύρης και ποιο είναι τα πλάνο που συζητήθηκε στην Επιτροπή;

Μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας μίλησε για «αναστολή» των μέτρων και όχι για κατάργησή τους, τονίζοντας ότι όσα δεν θα ισχύουν το καλοκαίρι, δεν σημαίνει ότι δεν θα επανεξεταστούν και δεν θα επιστρέψουν το φθινόπωρο. Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει κανονικά γιατί είναι πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει. Αυτό που εξετάζεται και θα φανεί είναι για την περίοδο του καλοκαιριού, δηλαδή είτε από 18 Απριλίου είτε από τον Μάιο, η πρόσβαση στους χώρους, και κατά βάση σε εξωτερικούς χώρους, να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης πιστοποιητικού.»

Στη συνέχεια όμως, όταν ρωτήθηκε αν αυτό θα γίνει μόνο για τους ανοιχτούς χώρους, απάντησε:

«Και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς συνολικά για το καλοκαίρι.»

Τέλος τα μέτρα πριν ή μετά το Πάσχα;

Τα δύο σενάρια που συζήτησε η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας είναι τα εξής:

  • Κατάργηση των μέτρων πριν το Πάσχα του 2022: Αυτό το σενάριο θέλει τους ανεμβολίαστους να επιστρέφουν στους κλειστούς χώρους της εστίασης τη Μεγάλη Εβδομάδα, και συγκεκριμένα τη Μ. Δευτέρα, στις 18 Απριλίου.
  • Κατάργηση των μέτρων μετά την Πρωτομαγιά: Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο και, σύμφωνα με αυτό, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα καταργηθεί στις 2 Μαΐου σε εστίαση και λιανεμπόριο.

Τι θα γίνει με τα rapid test των ανεμβολίαστων

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει και για αυτό το θέμα. Η κατάργηση του ενός self test την εβδομάδα στα σχολεία έδειξε μάλλον τον δρόμο και για την κατάργηση του ενός rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Φαίνεται, ωστόσο, με τα νέα δεδομένα που έβαλε ο κ. Πλεύρης, φαίνεται πως αυτό τελικά θα εξαρτηθεί και από το τι θα αποφασιστεί στην εστίαση.

Καταργείται η μάσκα σε κομμωτήρια, σούπερ μάρκετ

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι μάσκες θα πάψουν να είναι υποχρεωτικές στους κλειστούς χώρους και θα είναι προαιρετικές. Αυτό όμως θα γίνει μετά την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού στις 2 Μαΐου.

Εξαίρεση θα αποτελούν οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα μέσα μεταφοράς όπου θα μείνουν υποχρεωτικές μέχρι νεωτέρας.

Πιο αναλυτικά, οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές μόνο για τους εργαζόμενους σε εστίαση και κομμωτήρια τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου. Στα σούπερ μάρκετ, θα είναι επίσης υποχρεωτικές για τους εργαζόμενους και σταδιακά, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τους πελάτες.

Τέλος και τα self test στα σχολεία

Τα self test μειώνονται στα σχολεία από την 1η Απριλίου, όμως, μετά τις διακοπές του Πάσχα έρχεται μεγαλύτερη χαλάρωση. Στις 2 Μαΐου δεν θα είναι υποχρεωτικό ούτε το ένα self test την εβδομάδα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το μυστήριο με την εξαφανισμένη πτήση MH370 των Αερογραμμών της Μαλαισίας 10 χρόνια μετά

Αεροσκάφος Boeing 777 μεταφέροντας 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, ενώ το αεροσκάφος εξαφανίστηκε καθώς πετούσε από την Κουάλα Λουμπούρ...

Μετρητά τέλος – Το όριο συναλλαγών και το πρόστιμο

λλάζουν τα πάντα στις συναλλαγές μας Με νέα διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή και η οποία είναι σε...

ΕΝΦΙΑ 2024 με αλλαγές, κερδισμένους, χαμένους και πρώτη δόση πριν το Πάσχα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Καθυστερήσεις στους μισθούς Μαρτίου φέρνουν οι κλειστές τράπεζες

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Μεταβιβάσεις ακινήτων – χρηματικές δωρεές: Πέντε μυστικά για να μην μπλέξετε με την εφορία

Τι ψάχνουν οι φορο-ελεγκτές σε 2.500 υποθέσεις αγοραπωλησιών Την ώρα που στην αγορά ακινήτων συνεχίζεται το ράλι στις τιμές και τις αγοραπωλησίες ο φοροελεγκτικός μηχανισμός βάζει...