Αρχική Πολιτική Νέα δημοσκόπηση με «εκπλήξεις»: Έχασε τέσσερις μονάδες η ΝΔ -Ισχυρός «παίχτης» το...

Νέα δημοσκόπηση με «εκπλήξεις»: Έχασε τέσσερις μονάδες η ΝΔ -Ισχυρός «παίχτης» το ΚΙΝΑΛ

Με διαφορά που κυμαίνεται γύρω στις 12 ποσοστιαίες μονάδες (11,6 στην πρόθεση και με 12,4 στην αναγωγή επί των εγκύρων), προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νέα πανελλαδική έρευνα της OPINION POLL. Αν και καταγράφει απώλειες της τάξης των 4 μονάδων, η ΝΔ διατηρεί το καθαρό προβάδισμα με 31,2% έναντι 19,6%, ενώ το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει και σε αυτή τη δημοσκόπηση τη δυναμική του, καταγράφοντας ποσοστό 14,2%, που με την αναγωγή φτάνει στο 15,1%.

Ακολουθούν το Κ.Κ.Ε με 4,7%, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 4%, το ΜΕΡΑ25 με 2.6%. Στην αναγωγή επί των εγκύρων τα αποτελέσματα γίνονται: Ν.Δ 33.2%, ΣΥΡΙΖΑ 20.8%. ΚΙΝΑΛ 15.1%, Κ.Κ.Ε 5%. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.3%, ΜΕΡΑ25 2.8%.

Σύμφωνα με την έρευνα (για λογαριασμό του tomanifesto.gr) που έγινε το διάστημα 7 με 12 Φεβρουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος στη δημοφιλία, ενώ στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία προηγείται του Αλέξη Τσίπρα σχεδόν 20 ποσοστιαίων μονάδων.

Στα ενδιαφέροντα της έρευνας είναι ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης (63%) απορρίπτει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ μετά τις εκλογές ή μίας κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

Πάντως επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ισχυρό κύμα πίεσης και δυσαρέσκειας από την κοινή γνώμη σε κρίσιμα θέματα, όπως για παράδειγμα η ακρίβεια, αφού ικανοποιημένο δηλώνει από τα μέτρα το 27,4% και μη ικανοποιημένο το 68,9%. Αντιθέτως θετικά κρίνονται μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ή πολιτικές κινήσεις, όπως η προμήθεια των Rafale.

Πιο αναλυτικά:

– Πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες αναδεικνύεται η ακρίβεια με 49% με την πανδημία να περιορίζεται στο 26.8%. Ακολουθούν τα θέματα της Οικονομίας με 20% και η ανεργία με 8.6%. Ακολουθούν η εγκληματικότητα/παραβατικότητα με 6.2% ως αποτέλεσμα της δολοφονίας του νεαρού Άλκη στην Θεσσαλονίκη και της υπόθεσης του βιασμού στην Θεσσαλονίκη που απασχόλησαν και απασχολούν έντονα την κοινή γνώμη, η Τουρκική προκλητικότητα με 4.7% και η κατάσταση Νοσοκομείων, δομών υγείας με 4.6%

– Το 5.5% δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή του, το 31.8% ότι παραμένει η ίδια, όταν το 62.5% δηλώνει ότι έχει χειροτερέψει. Επίσης ότι το 19.8 % δηλώνει ότι μπορεί χωρίς δυσκολία να πληρώνει τους λογαριασμούς της ενέργειας, το 67.9% ότι μπορεί να τους πληρώνει με δυσκολία, ενώ το 11.6% δηλώνει ότι δεν μπορεί να τους πληρώσει. Όπως και ότι το 76.8 διαπιστώνει ότι έχουν αυξηθεί πολύ και αρκετά τα καταναλωτικά προϊόντα που προμηθεύεται όταν πηγαίνει να ψωνίσει σε κάποιο supermarket. Απέναντι σ΄ αυτή την κατάσταση το 27.4% δηλώνει ικανοποιημένο από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα έναντι ενός 68.9%.

– Εκφράζεται μια σχετική αισιοδοξία όσον αφορά την πορεία της πανδημίας. Το 55.4% εκτιμά ότι βρισκόμαστε κοντά στο οριστικό τέλος της πανδημίας, με το 36.3% να έχει μια πιο συγκρατημένη ή και αρνητική άποψη. Αυτό το κλίμα οδηγεί το 55.7% να θεωρεί ότι μπορούν να υπάρξουν στο επόμενο διάστημα μέτρα χαλάρωσης των μέτρων, με το 39% να κρατά μια πιο επιφυλακτική στάση.

Σημειώνεται ότι το 40.4% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση όσον αφορά τις υγειονομικές, κοινωνικές, οικονομικές παρενέργειες της.

– Σημαντική αποδοχή έχει η προμήθεια των Rafale στο πλαίσιο της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας, η αναγγελία μείωσης του Φ.Π.Α και το voucher των 200 ευρώ στους εκπαιδευτικούς για προμήθεια ηλεκτρονικό εξοπλισμό με ποσοστά 64,7%, 80.7% και 68.9%. Η αποδοχή αυτή βρίσκεται υψηλά οριζόντια σε όλα τα κομματικά ακροατήρια , με υψηλότερα τα ποσοστά σε Ν.Δ και ΚΙΝΑΛ.

– Το συνολικό έργο της Κυβέρνησης ικανοποιεί πολύ και αρκετά κατά 37.5%. Το 61.6% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο. Τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής συναντώνται στους ψηφοφόρους του 2019 της Ν.Δ με 66.3% και του ΚΙΝΑΛ με 48.8%.

– Η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιεί πολύ και αρκετά το 11.2% της κοινής γνώμης ( 26.1% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ) , ενώ η αντιπολιτευτική τακτική του ΚΙΝΑΛ ικανοποιεί το 14.7% ( 48.8% μέσα στο ΚΙΝΑΛ)

– Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται πρώτος στην δημοφιλία με 48 .7% , ενώ δεύτερος πολύ κοντά βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 47.1%. Ακολουθούν ο Α. Τσίπρας με 30%, Δ. Κουτσούμπας 29.5%, Γ. Βαρουφάκης με 19.6% και ο Κ. Βελόπουλος με 18.8% .

– Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διεργασίες αυτή την περίοδο στον χώρο όσων αυτοπροσδιορίζονται Κεντρώοι ή Κεντροαριστεροί. Στο ερώτημα ποιος εκπροσωπεί από τους πολιτικούς αρχηγούς τον χώρο του Κέντρου καλύτερα , πρώτος βρίσκεται ο κανένας με 24.2% και επί των συγκεκριμένων προσώπων προηγείται ο Κ. Μητσοτάκης με 21.5%, ακολουθεί ο Ν.Ανδρουλάκης με 20.5% και τρίτος ο Α.Τσίπρας με 13% . Όταν εστιάζουμε σ΄όσους δηλώνουν κεντρώοι περνάει μπροστά ο Ν.Ανδρουλάκης με 29% , ακολουθεί ο Κ. Μητσοτάκης με 26.9% και τρίτος είναι ο Α. Τσίπρας με 10.9%

Στο ερώτημα ποιος εκπροσωπεί καλύτερα τον χώρο της Κεντροαριστεράς, πρώτος εμφανίζεται ο κανένας με 28, 2% και επί των συγκεκριμένων προσώπων προηγείται ο Α.Τσίπρας με 23.9% και ακολουθεί ο Ν. Ανδρουλάκης με 21.3% . Όταν όμως εστιάζουμε σε όσους δηλώνουν Κεντροαριστεροί, ο Α.Τσίπρας αυξάνει την διαφορά φτάνοντας το 43.5% και ακολουθεί ο Ν.Ανδρουλάκης με 23.3%.

– Ο Κ.Μητσοτάκης είναι πρώτος και με σημαντική διαφορά στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός. Συγκεντρώνει το 35.8% των προτιμήσεων , με τον Α. Τσίπρα να επιλέγεται από το 16.4%. Ακολουθούν ο Ν. Ανδρουλάκης με 6% και οι Δ. Κουτσούμπας, Κ. Βελόπουλος και Γ. Βαρουφάκης με 1%, 1.9% και 1.3% αντίστοιχα . Το 32.6% επιλέγει τον Κανένα.

– Ικανοποίηση από το έργο του Πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη δηλώνει το 48%. Αντίθετη άποψη έχει το 50.1%. Τα πιο υψηλά ποσοστά αποδοχής εμφανίζονται στους ψηφοφόρους του 2019 της Ν.Δ με 78.4% και του ΚΙΝΑΛ με 67.9%

– Στο ερώτημα ποια Κυβέρνηση θα προτιμούσαν να προκύψει μετά από τις εκλογές, επιλέγονται κατά σειρά: Αυτοδύναμη Κυβέρνηση Ν.Δ 24.2% , Κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ- ΚΙΝΑΛ 17.9%, Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ 17.3% , Αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 8.4% και ακολουθούν διάφορα άλλα σχήματα, ενώ το 20.7% δεν απαντά.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΗΠΑ: Πανάκριβο ελικόπτερο σφήνωσε κάτω από γέφυρα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Η Greenpeace τρολάρει δηλώσεις Βορίδη: «Να φτιάξουμε υποδομές για κάτι που γίνεται μία φορά στα 400 χρόνια;»

Η περιβαλλοντική οργάνωση σχολιάζει με φωτογραφίες τις κυβερνητικές δηλώσεις περί κακοκαιρίας και την «περίοδο επαναφοράς 400 ετών» που κυριάρχησε...

British Airways: Σάλος με πιλότο της που βρέθηκε σε όργιο με ναρκωτικά λίγες ώρες πριν την πτήση

Ο Mike Beaton αναγκάστηκε να κρεμάσει την στολή του πιλότου της British Airways αφού ανακαλύφθηκαν μηνύματά του προς συνάδερφό...

Με πρόστιμο 400 ευρώ κινδυνεύουν 3.000.000 οδηγοί στην Ελλάδα -Ποιος είναι ο λόγος

Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό αποχής από τους ελέγχους ΚΤΕΟ γεγονός που συνιστά τροχοπέδη τόσο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας όσο και την...

Στενεύει ο κλοιός για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Έρχονται «κόφτες» στα κοινωνικά επιδόματα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...