Αρχική Οικονομία Νέα ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά και κατάργηση βεβαίωσης ΤΑΠ

Νέα ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά και κατάργηση βεβαίωσης ΤΑΠ

Το ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί μια νέα ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους και να προχωρήσουν τις μεταβιβάσεις που επιθυμούν. Στην ίδια κατεύθυνση προχώρα και η κατάργηση της βεβαιώσεις οφειλής ΤΑΠ, ένας βραχνάς που καθυστερεί αδίκως την όλη διαδικασία των μεταβιβάσεων.

Την ίδια ώρα, κοινή επιτροπή των υπουργείων Οικονομικών Εσωτερικών εξετάζει δύο σημαντικά αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων: Την εφαρμογή πλαφόν στις παράλογες προσαυξήσεις προστίμων και δημοτικών τελών που φτάνουν μέχρι και 200% αλλά και την μείωση της περιόδου όπου παραγράφονται οι οφειλές προς τους δήμους (που σήμερα φτάνει την εικοσαετία). Τα θέματα αυτά επιβεβαιώθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα στο 39ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ. Ειδικότερα, από όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο προκύπτουν τα εξής:

1. Κατάργηση βεβαίωσης οφειλής ΤΑΠ: Παρά τις αντιδράσεις ορισμένων τοπικών αρχόντων, προτίθεται να δικαιώσει το αίτημα των ιδιοκτήτων ακινήτων για κατάργηση της χρονοβόρας και ουσιαστικά ανούσιας βεβαίωσης ΤΑΠ στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), που χορηγείται από τους κατά τόπους δήμους, απαιτεί ακόμα και τρεις ή τέσσερις εβδομάδες για να χορηγηθεί, και αυτό εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο με τυχόν ανείσπρακτη οφειλή, όχι μόνο από ΤΑΠ αλλά στην ουσία από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το ΤΑΠ εισπράττεται από τους δήμους κυρίως μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και πρέπει να έχει εξοφληθεί για να προχωρήσει μια μεταβίβαση.

2. Νέα Ευκαιρία για για τα αδήλωτα τετραγωνικά: Λόγω των “δίδυμων κρίσεων” η κυβέρνηση σχεδιάζει αν δόσεις αρχικά μια νέα δυνατότητα ρύθμισης των αδήλωτων τετραγωνικών στα ακίνητα και μελλοντικά ενδέχεται να μονιμοποιηθεί το μέτρο αλλά με πιο επαχθείς ορους. Η αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών στα ακίνητα είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει η οποιαδήποτε μεταβίβαση. Μέσω της ρύθμισης (που τυπικά έχει ληξει) οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν στην μεταβίβαση χωρίς να επιβαρυνθούν με επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών αναδρομικά για τα έτη προ του 2020, κατά τα οποία οι επιφάνειες αυτές παρέμεναν αδήλωτες. Ωστόσο, θα κληθούν να καταβάλουν τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από 1/1/2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα κατά ποσοστό 20%. Ακόμα και έτσι, όμως, με την εκ νέου ενεργοποίηση της ρύθμισης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποφύγουν πολλές από τις υπέρογκες αναδρομικές επιβαρύνσεις για τις εκκρεμότητες που έχουν στους δήμους και πλέον θα μπορούν ελεύθερα να προχωρήσουν σε μεταβίβαση ή όποια άλλη πράξη επιθυμούν με τα ακίνητά τους.

3. Πλαφόν στην επιβολή προστίμων από τους ΟΤΑ: Σήμερα η ανακριβής δήλωση εμβαδών για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής! Τα εξωπραγματικά αυτά ποσοστά προστίμων είναι στην πραγματικότητα μη εισπράξιμα αφού έχουν ως αποτέλεσμα με τέτοια πρόστιμα ουδείς διανοείται να δηλώσει αδήλωτες επιφάνειες, με πρώτους χαμένους τους ΟΤΑ της χώρας! Αυτό που εξετάζεται είναι το να καθοριστεί ως γενικό ανώτατο όριο προστίμου το 50% του κυρίως τέλους/φόρου για κάθε είδος δημοτικών φόρων και τελών.

4. Χρόνος παραγραφής οφειλών προς ΟΤΑ: Υπό την πίεση της «τρόικας» ψηφίστηκε η γνωστή διάταξη του άρθρου 32 Ν.4304/2014 με την οποία, για τους ΟΤΑ ειδικά νομοθετήθηκε η επαύξηση της πενταετούς παραγραφής των αξιώσεών τους σε εικοσαετή, όταν πρόκειται περί φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών προς τους ΟΤΑ που προκύπτουν «εξαιτίας μη υποβολής από τους υπόχρεους των αναγκαίων στοιχείων για τη βεβαίωση τους ή υποβολής ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων ή λανθασμένα βεβαιωμένων οφειλών», προσαυξημένα με τα πρόστιμα επί των οφειλών της τελευταίας πενταετίας. Η κυβέρνηση όμως εξετάζει το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ να επανέλθει νομοθετικά ο χρόνος παραγραφής των κάθε είδους αξιώσεων των ΟΤΑ στην πενταετία, όπως ισχύει σήμερα πλέον και για τις όλες φορολογικές αξιώσεις του Δημοσίου, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους.

Έξαλλου όπως παραδέχθηκε ο Πέτσας οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος συνεπάγονται δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις των Δήμων και εκ των πραγμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαρισμού, φωτισμού, στην ύδρευση και άρδευση, αν δεν υπάρξει οικονομική στήριξη των Δήμων . Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση θα επιδιώξει να βρει κάποια αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου οι αυξήσεις αυτές να μην δημιουργήσουν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των ΟΤΑ που θα κληθούν να καλύψουν οι φορολογούμενοι.

Στο ιδιο συνέδριο ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε ότι η πλατφόρμα myproperty έχει υποδεχθεί 105.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών ενώ μόνο το τελευταίο 10ήμερο υπεβλήθησαν πάνω από 20.000 δηλώσεις. Μέσα στη χρονιά, όπως είπε, θα ενταχθούν στην πλατφόρμα οι κληρονομιές και οι άτυπες δωρεές. Μέσα στη χρονιά θα υλοποιηθεί επίσης η ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής. Ανακοίνωσε δε ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για διασύνδεση της βάσης δεδομένων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.

Πηγή: protothema.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Γυναίκα έκανε τεστ DNA και της «φόρτωσαν» ανεξιχνίαστη δολοφονία που έγινε πριν από 36 χρόνια

Ένα τεστ DNA μπορεί να δώσει πολλές απαντήσεις, για αρκετά ανεξήγητα προβλήματα. Αυτό όμως που συνέβη στην συγκεκριμένη κοπέλα είναι πραγματικά...

Θεσσαλονίκη: Το μυστήριο με τα κρεμασμένα αθλητικά παπούτσια σε καλώδια της ΔΕΗ

Αθλητικά παπούτσια αιωρούνται σε καλώδια της ΔΕΗ στην Αγίου Δημητρίου, απέναντι από το ΥΜΑΘ,  στην Θεσσαλονίκη.Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο, σύμφωνα με το...

Ισπανία: Δικαστήριο δικαίωσε άνδρα που κυκλοφορεί γυμνός στους δρόμους

Το δικαίωμά του να κυκλοφορεί γυμνός στους δρόμους μιας πόλης της Βαλένθια υπερασπίστηκε ένας 29χρονος άνδρας, με το δικαστήριο να ακυρώνει το πρόστιμο που...

Tα δυστυχήματα με Phantom που συγκλόνισαν την Ελλάδα από το 1977 έως σήμερα

Ο χαμός τους βύθισε στο πένθος τις οικογένειές τους και σύσσωμη την Πολεμική Αεροπορία. Ο Μιχαήλ Τουρούτσικας είναι ο 23ος νεκρός...

Δάνεια: Η αύξηση των επιτοκίων φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις στις δόσεις – Παράδειγμα

Η αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμπαρασύρει και τα δάνεια, φέρνοντας αυξήσεις και στις δόσεις τους,...