Επιμένει η Τουρκία στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας σε νησιά του Αιγαίου. Σε νέα τουρκική επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η Άγκυρα επιμένει στη σύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, με την υποχρέωση της αποστρατικοποίησης.
Ισχυρίζεται δε, ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία και θεωρεί ότι οι διεθνείς συνθήκες, ακόμη και αυτή των Παρισίων στην οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος η Τουρκία, της δίνει δικαίωμα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδος επί των νησιών και των θαλασσίων ζωνών.
Η νέα τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η επιστολή έχει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου και είναι πέντε σελίδες. Η επιστολή αφορά σε απάντηση στην ελληνική επιστολή για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών.
Περιλαμβάνει, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα νομικά επιχειρήματα που έχουν απαντηθεί εκτενώς και εξαντλητικά από την Ελλάδα στην τελευταία της επιστολή.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω από τις απειλές της, η Τουρκία λέει:
- ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία
- η συνθήκη των Παρισίων δίνει το δικαίωμα στην Άγκυρα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδος επί των νησιών και των θαλασσίων ζωνών.
Αυτό το λέει η Τουρκία για πρώτη φορά σε μια προσπάθεια να «πριονίσει» τα δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η μη τήρηση της αποστρατικοποίησης αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και υποκριτικά καλεί την Ελλάδα σε διάλογο.
Σημειώνεται ότι στην ομιλία του ο Ερντογάν στον ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε στο θέμα της κυριαρχίας. Ωστόσο, η τελευταία τουρκική επιστολή δείχνει ότι αυτό αποτελεί βασικό σημείο της επιδίωξης της πολιτικής της Άγκυρας για αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας επί νησιών και αυτό το πλαίσιο φαίνεται να εντάσσονται οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων των τελευταίων ημερών. Αυτές που αναφέρονται στη «λήψη μέτρων για τις απειλές που έρχονται από την Ελλάδα».
Τι απαντούν διπλωματικές πηγές
Η Τουρκία με τη νέα επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για πολλοστή φορά, επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να προβάλει τις ανυπόστατες θέσεις της, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Επίσης, διαμηνύουν πως η ελληνική πλευρά την απορρίπτει στο σύνολό της και διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στα απαράδεκτα, τελείως ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο.
Πηγή: gargalianoionline.gr