Αρχική Οικονομία Νέα βεντάλια φοροελαφρύνσεων σχεδιάζει να ανοίξει η κυβέρνηση – Οι αποφάσεις σε...

Νέα βεντάλια φοροελαφρύνσεων σχεδιάζει να ανοίξει η κυβέρνηση – Οι αποφάσεις σε 50 ημέρες

Τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και των τεκμηρίων διαβίωσης σχεδιάζει η κυβέρνηση με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται το φθινόπωρο ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια, τις εξελίξεις στα μέτωπα της ενέργειας και του πληθωρισμού, αλλά και την ταχύτητα της ανάπτυξης.

Σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι εισπράξεις φόρων και οφειλών τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχει βεβαιωθεί μέχρι στιγμής φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων ύψους 1,78 δισ. ευρώ και οι πληρωμές ανέρχονται σε 523 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν 1 στα 4 ευρώ φόρου εισοδήματος που έχει βεβαιωθεί έχει ήδη εισρεύσει στα κρατικά ταμεία. Στον ΕΝΦΙΑ με βεβαίωση φόρου ύψους 2,265 δισ. ευρώ οι εισπράξεις φθάνουν ήδη σε 1,077, δηλαδή το 50% του ΕΝΦΙΑ έχει ήδη εισπραχθεί. Επίσης από την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 2,9 δισ. ευρώ έχουν εισπραχθεί ήδη 241 εκατ. ευρώ από 210.170 ΑΦΜ. Από αυτά τα ΑΦΜ, τα 71.590, δηλαδή περίπου 1 στα 3, έχουν εξοφλήσει εφάπαξ το κρατικό δάνειο κερδίζοντας έξτρα έκπτωση 15%.

Νέα βεντάλια φοροελαφρύνσεων

Ετσι, μετά την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από την 1η Ιανουαρίου 2023 που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου μπαίνουν σύμφωνα με πληροφορίες σενάρια που προβλέπουν:

Ψαλίδισμα του τέλους επιτηδεύματος. Αυτή θα είναι έως 50% το 2023 (φορολογικές δηλώσεις 2024) και πλήρης κατάργησή του από το 2024 (φορολογικές δηλώσεις 2025). Στόχος είναι να περιοριστεί το φορολογικό βάρος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που σήμερα καλούνται να πληρώσουν από 400 έως 1.000 ευρώ τον χρόνο ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων τους ή αν έχουν κέρδη ή ζημιές. Προάγγελος για τη μείωση και σε βάθος χρόνου την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θεωρείται η πρόσφατη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία το τέλος μειώνεται κατά 40% ή στα 400 από 650 ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία, ενώ απαλλάσσονται πλήρως για τα έτη 2022, 2023 και 2024 όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Τα τεκμήρια διαβίωσης που ταλαιπωρούν κάθε χρόνο εκατομμύρια φορολογουμένους θα σβήσουν σταδιακά από τον φορολογικό χάρτη από το 2024. Η κατάργησή τους αναμένεται να ενταχθεί στην προεκλογική φορολογική ατζέντα της κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, για να καταργηθούν πλήρως τα τεκμήρια διαβίωσης θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων κυρίως μέσα από την πλήρη εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και την περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση, το 2024 τα τεκμήρια θα μειωθούν κατά 50% και το 2025 θα καταργηθούν πλήρως. Τα τεκμήρια διαβίωσης, το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που απαιτείται να έχει κάποιος για να μπορεί να συντηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κατοικίες – κύρια και δευτερεύουσες – κ.λπ.) «δαγκώνουν» κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μεγάλη Τρίτη ανακοινώνονται οι εκλογές;

Όπως όλα δείχνουν, τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ημερομηνία των εκλογών.Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία των εκλογών...

Ο πληθωρισμός μειώνεται, οι τιμές συνεχίζουν το ράλι

Με αμείωτη ένταση και κάτω από τα ραντάρ των ελεγκτικών αρχών συνεχίζεται το όργιο κερδοσκοπίας στην αγορά των τροφίμων και γενικότερα των αγαθών ευρείας...

Βεντέτα στη Ξάνθη: Έκαψαν τα σπίτια του 36χρονου δολοφόνου και του αδερφού του – Βίντεο ντοκουμέντο

Φωτιά ξέσπασε σε δύο σπίτια στο Δροσερό της Ξάνθης αργά το βράδυ της Δευτέρας με την Πυροσβεστική να κάνει λόγο για...

Γιατί μια μητέρα να θέλει να σκοτώσει το παιδί της – Ψυχολόγος αναλύει τις πέντε περιπτώσεις

Πώς μια μητέρα μπορεί να μετατραπεί σε δολοφόνο, αφαιρώντας τη ζωή από το ίδιο της το παιδί – Ο διάσημος συγγραφέας...

Ξάνθη: Φοβούνται βεντέτα μετά την άγρια δολοφονία του 45χρονου οι αστυνομικοί

Οι αστυνομικοί τώρα φοβούνται εκδίκηση για τη δολοφονία από τους συγγενείς του θύματος, κάτι στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν καθώς το...