Αρχική Κόσμος Νέες ενδείξεις για νερό στον Άρη – Εντοπίστηκαν μεγάλες λίμνες στον νότιο...

Νέες ενδείξεις για νερό στον Άρη – Εντοπίστηκαν μεγάλες λίμνες στον νότιο πόλο

Ενδείξεις για νερό σε υγρή μορφή στο νότιο πόλο του πλανήτη Άρη εντόπισε μια ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων έπειτα από νέα έρευνα, καθώς τα δεδομένα συνάδουν με παλαιότερες μετρήσεις ραντάρ.

Πιο συγκεκριμένα κάτω από τη επιφάνεια του πάγου που καλύπτει το συγκεκριμένο μέρος του πλανήτη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρίσκονται κανάλια γεμάτα νερό ή ακόμη και μεγάλες λίμνες.

Μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ότι κάτω από την πολική… παγοκάλυψη του Άρη δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από στερεός πάγος λόγω του πολύ ψυχρού αρειανού κλίματος. Όμως οι πόλοι που καλύπτονται με έναν συνολικό όγκο ανάλογο με το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας, έκρυβαν… εκπλήξεις.

Ο καθηγητής Νιλ ‘Αρνολντ του Ινστιτούτου Πολικής Έρευνας Scott του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ηγήθηκε μιας ομάδας επιστημόνων από τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία και δημοσίευσαν την έρευνά τους στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy».

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές μετρήσεις σχετικά με το σχήμα της ανώτερης επιφάνειας του στρώματος πάγου προκειμένου να προβλέψουν, με τη βοήθεια ενός υπολογιστικού μοντέλου, κατά πόσο μπορεί ένας όγκος νερού κάτω από το πολικό στρώμα πάγου να επηρεάζει την άνωθεν παγωμένη επιφάνεια, κατέληξαν στο εξής αποτέλεσμα.

«Ο συνδυασμός των νέων τοπογραφικών δεδομένων, των αποτελεσμάτων του υπολογιστικού μοντέλου μας και των στοιχείων του ραντάρ καθιστούν πλέον πολύ πιο πιθανό ότι τουλάχιστον μια περιοχή υποπαγετωνικού υγρού νερού υπάρχει σήμερα στον Άρη και ότι ο πλανήτης πρέπει να είναι ακόμη γεωθερμικά ενεργός, προκειμένου να διατηρείται το νερό σε υγρή μορφή κάτω από το παγοκάλυμμα», δήλωσε ο Άρνολντ.

Η πρώτη παρατήρηση έγινε μέσω των στοιχείων από το ραντάρ MARSIS του δορυφόρου Mars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι μια περιοχή στη βάση του πάγου κάτω από το νότιο πόλο του Άρη, ανακλούσε έντονα το σήμα του ραντάρ, κάτι που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη για την ύπαρξη υγρού νερού κάτω από τους πάγους.

Η NASA ανέλυσε τα νέα στοιχεία του δορυφόρου της «Mars Global Surveyor» και αποκάλυψε μια επιφάνεια μήκους 10 έως 15 χιλιομέτρων, η οποία διαφέρει από τη γύρω περιοχή και φέρει ενδείξεις για την ύπαρξη νερού από κάτω, κάτι που ενισχύεται από τους υπολογισμούς και τις προσομοιώσεις του ειδικού υπολογιστικού μοντέλου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Χάρλαντ Σάντερς: Γιατί ο ιδρυτής των KFC μισούσε το… φαγητό τους – «Δεν θα το έδινα ούτε στα σκυλιά μου»

Στις 20 Μαρτίου 1930 ιδρύεται η αμερικανική αλυσίδα fast food KFC (Kentucky Fried Chicken) από τον Συνταγματάρχη Χάρλαντ Σάντερς, στο Κεντάκι.Το...

Δανία: Πανεπιστήμιο έχει στο υπόγειό του συλλογή 9.479 εγκεφάλων από ψυχικά ασθενείς

Στο υπόγειο του Πανεπιστημίου της Δανίας στο Οντένσε, μια σειρά διαδρόμων φιλοξενεί τη «Συλλογή Εγκεφάλων». Περιλαμβάνει 9.479 δείγματα εγκεφάλων που διατηρούνται...

Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις των Ελλήνων;

Για αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων επί τα βελτίω μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ανέφερε ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι υψηλότερη...

Τα «μυστικά» της νέας ρύθμισης των 36 και 72 δόσεων

Σε πολλές δόσεις που φθάνουν έως και 72 και με δόση που ξεκινάει από 30 ευρώ τον μήνα, χιλιάδες πολίτες έχουν την ευκαιρία να...

Κύθνος: Έτοιμο για απόπλου το σούπερ γιοτ “007” που είχε μισοβυθιστεί [εικόνες]

Τον Σεπτέμβρη του 2022, η εντυπωσιακή θαλαμηγός “007” είχε προσαράξει στα αβαθή, πιθανότατα, από αστοχία του συστήματος πλοήγησης του σκάφους, με...