Αρχική Κόσμος Νέες ενδείξεις για νερό στον Άρη – Εντοπίστηκαν μεγάλες λίμνες στον νότιο...

Νέες ενδείξεις για νερό στον Άρη – Εντοπίστηκαν μεγάλες λίμνες στον νότιο πόλο

Ενδείξεις για νερό σε υγρή μορφή στο νότιο πόλο του πλανήτη Άρη εντόπισε μια ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων έπειτα από νέα έρευνα, καθώς τα δεδομένα συνάδουν με παλαιότερες μετρήσεις ραντάρ.

Πιο συγκεκριμένα κάτω από τη επιφάνεια του πάγου που καλύπτει το συγκεκριμένο μέρος του πλανήτη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρίσκονται κανάλια γεμάτα νερό ή ακόμη και μεγάλες λίμνες.

Μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ότι κάτω από την πολική… παγοκάλυψη του Άρη δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από στερεός πάγος λόγω του πολύ ψυχρού αρειανού κλίματος. Όμως οι πόλοι που καλύπτονται με έναν συνολικό όγκο ανάλογο με το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας, έκρυβαν… εκπλήξεις.

Ο καθηγητής Νιλ ‘Αρνολντ του Ινστιτούτου Πολικής Έρευνας Scott του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ηγήθηκε μιας ομάδας επιστημόνων από τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία και δημοσίευσαν την έρευνά τους στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy».

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές μετρήσεις σχετικά με το σχήμα της ανώτερης επιφάνειας του στρώματος πάγου προκειμένου να προβλέψουν, με τη βοήθεια ενός υπολογιστικού μοντέλου, κατά πόσο μπορεί ένας όγκος νερού κάτω από το πολικό στρώμα πάγου να επηρεάζει την άνωθεν παγωμένη επιφάνεια, κατέληξαν στο εξής αποτέλεσμα.

«Ο συνδυασμός των νέων τοπογραφικών δεδομένων, των αποτελεσμάτων του υπολογιστικού μοντέλου μας και των στοιχείων του ραντάρ καθιστούν πλέον πολύ πιο πιθανό ότι τουλάχιστον μια περιοχή υποπαγετωνικού υγρού νερού υπάρχει σήμερα στον Άρη και ότι ο πλανήτης πρέπει να είναι ακόμη γεωθερμικά ενεργός, προκειμένου να διατηρείται το νερό σε υγρή μορφή κάτω από το παγοκάλυμμα», δήλωσε ο Άρνολντ.

Η πρώτη παρατήρηση έγινε μέσω των στοιχείων από το ραντάρ MARSIS του δορυφόρου Mars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι μια περιοχή στη βάση του πάγου κάτω από το νότιο πόλο του Άρη, ανακλούσε έντονα το σήμα του ραντάρ, κάτι που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη για την ύπαρξη υγρού νερού κάτω από τους πάγους.

Η NASA ανέλυσε τα νέα στοιχεία του δορυφόρου της «Mars Global Surveyor» και αποκάλυψε μια επιφάνεια μήκους 10 έως 15 χιλιομέτρων, η οποία διαφέρει από τη γύρω περιοχή και φέρει ενδείξεις για την ύπαρξη νερού από κάτω, κάτι που ενισχύεται από τους υπολογισμούς και τις προσομοιώσεις του ειδικού υπολογιστικού μοντέλου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φορολογικές δηλώσεις: Οι κωδικοί που ξεκλειδώνουν εκπτώσεις και ρίχνουν το φόρο

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Πέθανε σε ηλικία 116 ετών η γηραιότερη γυναίκα στη Αμερική

Η Edith ‘Edie’ Ceccarelli, πέθανε ειρηνικά στον ύπνο της την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με τη Suzanne Picetti-Johnson,...

Πεθερός σκότωσε τον γαμπρό του και αυτοκτόνησε

ÓÅ ÂÉÍÔÅÏ ÔÏ ÌÇÍÕÌÁ ÐÏÕ ÁÊÏÕÃÅÔÁÉ ÁÐÏ ÔÁ ÐÅÑÉÐÏËÉÊÁ ÔÇÓ ÁÓÔÕÍÏÌÉÁÓ ÃÉÁ ÔÉÓ ÓÕÍÁÈÑÏÉÓÅÉÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI ...

7 top secret κτίρια από το Βατικανό έως τον Αρκτικό Ωκεανό

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Πάνω από δύο εκατ. ακίνητα δεν θα μπορούν να κτιστούν – Οι τυχεροί και οι άτυχοι ιδιοκτήτες

«Πάνω από 2.000.000 ακίνητα που μέχρι το τελευταίο διάστημα μπορούσαν να οικοδομηθούν – σύμφωνα με τα όσα εφαρμόζονταν –, αν τελικά προχωρήσει το σχέδιο...