Αρχική Ελλάδα Νέο «χτύπημα» στην γραφειοκρατία: Γεννήσεις μόνο… ψηφιακά -Κοντά στις 250.000 οι δηλώσεις...

Νέο «χτύπημα» στην γραφειοκρατία: Γεννήσεις μόνο… ψηφιακά -Κοντά στις 250.000 οι δηλώσεις σε 3 χρόνια

Η ψηφιακή δήλωση γέννησης πλέον έχει καθιερωθεί, με το 96% των φορέων που έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή να δηλώνουν ψηφιακά τη γέννηση ενός μωρού με μια μόνο κίνηση στο μαιευτήριο δίχως να ταλαιπωρούνται οι νέοι γονείς.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δείχνουν ότι από τις 17 Φεβρουαρίου 2020 που ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής μέχρι και 28 Φεβρουαρίου 2023, έχουν καταχωρηθεί συνολικά 248.599 ψηφιακές δηλώσεις γέννησης. Μάλιστα τον Μάρτιο 2023 πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά 5.975 δηλώσεις γέννησης.

Στο γράφημα που ακολουθεί απεικονίζονται οι ψηφιακές δηλώσεις γέννησης κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου 2022 – Μαρτίου 2023.

ψηφιακή δήλωση γέννησης

Μάλιστα σε σύνολο 131 φορέων οι οποίοι έχουν αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή της δήλωσης γέννησης, οι 126 κάνουν χρήση της εν λόγω εφαρμογής, δηλαδή σε ποσοστό περίπου 96% και ειδικότερα οι 88 είναι δημόσια νοσοκομεία και 43 είναι ιδιωτικές κλινικές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εναπομείναντες 5 φορείς οι οποίοι αν και έχουν αποκτήσει πρόσβαση έχουν μηδενική καταχώριση στις δηλώσεις γέννησης μέχρι σήμερα, είναι όλοι Κέντρα Υγείας, στα οποία δεν έχει συμβεί τοκετός μέχρι σήμερα.

Τέλος σε μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία πριν γίνει ψηφιακή ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα, ενέπλεκε αρκετές υπηρεσίες και πολλαπλές ουρές. Για αυτό και όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης η προτεραιότητα που δόθηκε και η επιλογή της απλοποίησης και ψηφιοποίησης της δήλωσης γέννησης παιδιού έγινε εκτός από σημειολογικούς λόγους επειδή «επρόκειτο για μια από τις πλέον δαιδαλώδεις. Θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε και να ψηφιοποιούμε τις διοικητικές διαδικασίες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τη γεωγραφική κατανομή της ψηφιακής δήλωσης γέννησης στις 13 περιφέρειες της χώρας για την περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023, προκύπτει ότι 45% των ψηφιακών δηλώσεων γέννησης καταγράφεται στην Περιφέρεια Αττικής.

ψηφιακή δήλωση γέννησης

Ως προς τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, τον Μάρτιο 2023 εκδόθηκαν συνολικά 7.443 ληξιαρχικές πράξεις γέννησης. Εξ αυτών, 6.015 εκδόθηκαν από τα οικεία ληξιαρχεία της χώρας, 54 από το ειδικό ληξιαρχείο Αθηνών και 1.374 από τα προξενεία της Ελλάδος στο εξωτερικό.

Απόδοση ΑΜΚΑ – Ασφαλιστική ικανότητα τέκνων

Από την 1η Μαρτίου 2022 μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2023, παρατηρείται σε γενικές γραμμές, μια σταθερή αύξηση τόσο της απόδοσης ΑΜΚΑ στα νεογνά όσο και του πλήθους των καταχωρήσεων των νεογνών στο μητρώο ΕΦΚΑ. Καθ’ όλη τη χρονική περίοδο παρατηρούνται υψηλά ποσοστά παροχής των δύο αυτών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Μάλιστα, τον Μάρτιο 2023 το 91,19% της συνολικής απονομής ΑΜΚΑ σε νεογνά στη χώρα, έγινε αυτόματα μέσα από την ψηφιακή δήλωση γέννησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό καταχωρίσεων νεογνών στον ΕΦΚΑ είναι περίπου 86,29% τον ίδιο μήνα.

Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, υπεβλήθησαν συνολικά 329.495 αιτήματα για επιδότηση τέκνων στον ΟΠΕΚΑ, εκ των οποίων 207.445 αιτήματα υπεβλήθησαν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της δήλωσης γέννησης, δηλαδή ποσοστό περίπου 63%. Ειδικότερα για την περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023, το ποσοστό των αιτημάτων που υποβάλλονται από το υποσύστημα της δήλωσης γέννησης, κατά μέσο όρο, είναι περίπου 73,18% και ανέρχεται τον μήνα Μάρτιο του 2023 στο 72,99%.

Να σημειώσουμε ότι από τα συνολικά αιτήματα χορήγησης επιδόματος γέννησης που υπεβλήθησαν μέσω του υποσυστήματος της δήλωσης γέννησης τον Μάρτιο 2023:

  • 4.774 εγκρίθηκαν αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση του πολίτη
    • 292 παρέμειναν σε εκκρεμότητα
  • 124 απορρίφθηκαν επειδή δεν πληρούνταν ένα ή περισσότερα κριτήρια, ενώ για
  • 38 αιτήματα υπήρξε αποτυχία δημιουργίας αίτησης (π.χ. λόγω τεχνικού προβλήματος κατά την κλήση).

Συγκρίνοντας τα παραπάνω στοιχεία με τη συνολική κατάσταση των αιτημάτων των προηγούμενων μηνών, διαπιστώνεται ότι και τον μήνα Μάρτιο 2023, όπως και τους προηγούμενους μήνες, καταγράφεται ένα υψηλό ποσοστό των αυτόματα εγκεκριμένων αιτήσεων που φτάνει στο 91,32%.

Το ποσοστό των εκκρεμών αιτήσεων τον ίδιο μήνα είναι της τάξης του 5,59%, ενώ το ποσοστό των αιτημάτων για τα οποία απέτυχε η δημιουργία αίτησης είναι της τάξης του 0,73%. Κατά τον Μάρτιο 2023, ο βασικότερος λόγος για τον οποίο παραμένουν σε εκκρεμότητα οι αιτήσεις χορήγησης επιδόματος γέννησης που υποβάλλονται από το υποσύστημα της δήλωση γέννησης, είναι ότι το νοικοκυριό δεν πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια (40,48%), ενώ ακολουθεί το γεγονός ότι δεν βρέθηκε εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση για το έτος 2022, με ποσοστό 21,11%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Γυναίκες: Σύνταξη στα 55 με Βαρέα – Παραδείγματα

Ακόμη και στα 55 έτη μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μια γυναίκα η οποία είχε 4.500 ένσημα το 2010, εκ των...

New York Times: «Η Ελλάδα ανθεί έπειτα από μία δεκαετία»

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Προχωράει το έργο κατασκευής της μεγαλύτερης γέφυρας στη Μεσόγειο -Ποιες περιοχές θα ενώσει

Την άγουσα της υλοποίησης παίρνει σιγά-σιγά το πρότζεκτ της κατασκευής της μεγαλύτερης γέφυρας της Μεσογείου που θα βρίσκεται στον...

Άγριος ξυλοδαρμός 13χρονης από 15χρονες στη Ρόδο – Τη χτυπούσαν με μπουνιές και κλωτσιές στο κεφάλι και το πρόσωπο

Ένα νέο περιστατικό βίας από ανήλικους έρχεται στο φως της δημοσιότητας, προκαλώντας ανησυχία για τις επιθέσεις που έχουν λάβει...

Δεύτερος νεκρός στο ίδιο χωριό της Κέρκυρας από λεπτοσπείρωση -Οδηγίες προφύλαξης από τον ΕΟΔΥ

Έχασε τη ζωή του την Παρασκευή ένας άνδρας, κάτοικος του χωριού Καρουσάδες, στη βόρεια Κέρκυρα, μετά από σύντομη νοσηλεία....