Αρχική Ελλάδα Νέοι 30-44 ετών: Θέλουμε 8ωρο και σύμβαση – Έρευνα του ινστιτούτου της...

Νέοι 30-44 ετών: Θέλουμε 8ωρο και σύμβαση – Έρευνα του ινστιτούτου της ΓΣΕΕ

Ένας στους 2 μερικώς εργαζόμενους και… υποαμειβόμενος δεν βγαίνει με το 4ωρο και αναζητεί πλήρη εργασία. Το πρόβλημα αφορά πρωτίστως τους νέους 30-44 ετών που θέλουν να κάνουν οικογένεια ή είναι νέοι γονείς χωρίς ιδιόκτητη κατοικία…

Επιπλέον, μόνο η απασχόληση στις υπηρεσίες επανήλθε φέτος, λόγω τουρισμού, στα επίπεδα του 2008. Στη βιομηχανία-βιοτεχνία φαίνεται ότι χάθηκαν οριστικά οι 4 στις 10 θέσεις εργασίας.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) στην ενδιάμεση Έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία.

Αναλύοντας τα φετινά στοιχεία για την ανεργία διαπιστώνει ότι την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2022 και ενώ είχε ξεκινήσει η… ενάρετος (για την οικονομία) τουριστική περίοδος «το ποσοστό απασχόλησης ήταν το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας ήταν κατά 22,1% χαμηλότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης».

Η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης εντοπίζεται στον κλάδο της παροχής καταλύματος και εστίασης και ακολούθως στο εμπόριο. Επί της ουσίας ο ιδιωτικός τομέας δημιουργεί θέσεις απασχόλησης σε κλάδους που παράγουν χαμηλή προστιθέμενη αξία, είναι χαμηλής παραγωγικότητας και προσφέρουν χαμηλούς μισθούς.

Στο 2008 μόνο για τον τουρισμό

Η απασχόληση στον τριτογενή τομέα της οικονομίας έχει ανακάμψει στο επίπεδο του 2008, ενώ η απασχόληση στον δευτερογενή τομέα παραμένει κατά 38% χαμηλότερη από το 2008.

Παράλληλα, το δ’ τρίμηνο του 2021 και το α’ τρίμηνο του 2022 υπήρξε σημαντική αύξηση της ημιαπασχόλησης, η οποία περιορίστηκε το β’ τρίμηνο του 2022. Το 50% των υποαπασχολουμένων επιθυμούσε να εργαστεί με πλήρες ωράριο, αλλά δεν μπορούσε να βρει θέση πλήρους απασχόλησης. Ο κύριος όγκος των υποαπασχολούμενων είναι ηλικίας 30-44 ετών και ακολούθως 45-64 ετών.

Μετά τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα το 2022, η Ελλάδα ανήλθε στην 11η θέση από τη 16η στην οποία βρισκόταν το 2021. Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, ωστόσο ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι κάτω από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού είναι διαρκής όσο αυξάνεται το επίπεδο τιμών και επομένως θα πρέπει να υπάρξει νέα και σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023.

1 στους 4 καλύπτεται από Σύμβαση

Η προστασία των εργαζομένων στην Ελλάδα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αξιοσημείωτα περιορισμένη. Περιορίζεται στο ¼ του εργατικού πληθυσμού. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων κατά 54,2 ποσοστιαίες μονάδες (σ.σ. στο 80% αναφορικά με τον ευρωπαϊκό στόχο).

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Γιατί έχει συνδεθεί με την 25η Μαρτίου

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τον λόγο που ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι τόσο δημοφιλής, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά...

Δάνεια: Πόσο επιβαρύνει τους δανειολήπτες η νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Σε απόγνωση βρίσκονται οι δανειολήπτες μετά την νέα αύξηση των επιτοκίων που έχει επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον μηνιαίο τους προϋπολογισμό.Όσο τυπικοί...

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Η Τουρκία δεν αξίζει να αγοράσει τα F-16

Νέα σκληρή επίθεση κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η νέα επίθεση...

Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023 – Δες ΕΔΩ στο gov.gr

Με βάση τις αιτήσεις που θα υποβληθούν, καταρτίζονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και ψηφίζετεΔείτε πού ψηφίζετε στις εκλογές 2023 μέσα από την...

ΚΟΚ: Γιατί δεν πρέπει να γεμίζουμε μέχρι πάνω το πορτ-μπαγκάζ

Πολλοί οδηγοί, ειδικά όταν ετοιμάζονται για ένα μεγάλο ταξίδι, γεμίζουν ασφυκτικά το πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου, αρκετές φορές έως την οροφή, στην προσπάθειά...