Αρχική Οικονομία Νέος «πάγος» στην εξόφληση χρεών – Τι ζητεί η αγορά και τι...

Νέος «πάγος» στην εξόφληση χρεών – Τι ζητεί η αγορά και τι σκέφτεται το ΥΠΟΙΚ

Αλλεπάλληλα είναι τα πλήγματα που δέχονται οι Έλληνες επαγγελματίες, όπως βέβαια και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Οι εγχώριες επιχειρήσεις δεν πρόλαβαν καλά καλά να «γιορτάσουν» την έξοδο από το Μνημόνιο και μπήκαν σε ένα νέο τούνελ αυτό των σκληρών περιοριστικών μέτρων λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν το ένα μετά το άλλο τα «θηριώδη κύματα» της πανδημίας και τα μέτρα που τα ακολουθούν.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ο χρόνος που οι επαγγελματίες θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά ξανά στην τσέπη τόσο για να εξυπηρετήσουν τα χρέη που «πάγωσαν» την περίοδο της πανδημίας, όσο και για να επιστρέψουν κεφάλαια που έλαβαν ως στήριξη -όπως για παράδειγμα η Επιστρεπτέα Προκαταβολή- πλησιάζει.

«Πάγος» και παράταση στην εξόφληση των χρεών

Δυστυχώς όμως το νέο κύμα της πανδημίας φέρνει μαζί του και μια σειρά από μέτρα προστασίας των πολιτών που περιορίζουν για ακόμη μία φορά τις προοπτικές της αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που για παράδειγμα ο εμπορικός κόσμος ρίχνει στο τραπέζι πολύ συγκεκριμένα θέματα και ζητά από την κυβέρνηση συγκεκριμένες διευκολύνσεις, όπως:

  • Παράταση της αποπληρωμής των οφειλών της πανδημίας για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται τα μέτρα και μόνο στις επιχειρήσεις που επιβλήθηκαν.
  • Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών για ένα εξάμηνο και έναρξη αποπληρωμής τους αντί την 1/1/22 την 1/7/22.
  • Πάγωμα μηνιαίων καταβολών ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναστολή των δόσεων της διετούς άτοκης ενίσχυσης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε όσους ισχύουν και για όσο διαρκούν τα μέτρα.


Τι σκέφτεται να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών

Από την άλλη το οικονομικό επιτελείο θέλει να στηρίξει την αγορά αλλά… με το μικρότερο δυνατό κόστος: Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι και η μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών που στην ουσία δεν επιφέρει καμία ζημία στο ελληνικό δημόσιο.

Για τις επιχειρήσεις λοιπόν που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξετάζεται η πρώτη δόση να καταβληθεί είτε στα τέλη Μαρτίου ή τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή η εξόφληση των ποσών να ξεκινήσει δύο ή πέντε μήνες μετά την καθορισμένη αυτή την στιγμή ημερομηνία.

Η ώρα του λογαριασμού για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές «κοντοζυγώνει» και θα πρέπει από τις αρχές της νέας χρονιάς να ξεκινήσει η επιστροφή των χρημάτων αυτών, μία επιστροφή που θα γίνει μέχρι και σε 60 μηνιαίες δόσεις, ενώ στην περίπτωση που το ποσό εξοφληθεί στο σύνολό του, έως και το τέλος του έτους, τότε θα δοθεί μία επιπλέον έκπτωση της τάξεως του 15%.

Τι ισχύει σήμερα

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει τα εκκαθαριστικά τα οποία και θα αναρτηθούν μόλις εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα ορίζουν τις λεπτομέρειες για το «κούρεμα» έως 75% των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Οι φορολογούμενοι θα δουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στην ψηφιακή πύλη myAADE το συνολικό ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν και το ποσό που θα πληρώσουν.

Το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος θα εμφανιστεί ως οφειλή όπως ακριβώς αποτυπώνεται και ο φόρος εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα όσοι ενισχύθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή:

Θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ για την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Πώς θα εξοφληθεί η Επιστρεπτέα προκαταβολή

Για να εντοπίσουν το ποσό που οφείλουν στο κράτος θα πρέπει να εισέλθουν στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE (www.aade.gr) και από την επιλογή «Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές» και με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis θα δουν το ποσό που έχει βεβαιωθεί στο ΑΦΜ τους.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν δύο επιλογές:

α) Εφάπαξ εξόφληση του ποσού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 με επιπλέον έκπτωση 15%. Δηλαδή ένας επαγγελματίας που θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 10.000 ευρώ εάν πληρώσει όλο το ποσό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβάλει 8.500 ευρώ.

β) Εξόφληση του ποσού σε 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο κάτω από τη μονάδα. Στο myAADE θα εμφανίζεται η ανάλυση των δόσεων, δηλαδή το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα και την ημερομηνία καταβολής.

Όσοι επιλέξουν τη ρύθμιση των 60 δόσεων θα πρέπει να εξοφλήσουν την πρώτη δόση της επιστρεπτέας έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Τα κρατικά δάνεια που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μέσω του προγράμματος των επιστρεπτέων προκαταβολών θα είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών έχει μειωθεί ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.

Τι ποσά επιστρέφουν οι επαγγελματίες

Ειδικότερα, εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας, επιστρέφεται:

Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

Το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
Το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
Το 50% για τις λοιπές επιχειρήσεις.

Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται:

Το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
Το 33,3% για τις λοιπές επιχειρήσεις.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κίνα: Στο φως «δράκος» 240 εκατομμυρίων ετών – Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο, εντυπωσιακό απολίθωμα

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ένα νέο, εντυπωσιακά πλήρες απολίθωμα, ένα υδρόβιο ερπετό μήκους 5 μέτρων από την Τριασική...

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ

Κατατέθηκε χθες από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το πολυνομοσχέδιο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών...

Έδωσε 59 φορές για δίπλωμα οδήγησης και κόπηκε – Το απόλυτο ρεκόρ

Το σχετικό ρεκόρ στη χώρα του κατάφερε να καταρρίψει ένας υποψήφιος οδηγός δίνοντας ξανά και ξανά εξετάσεις για δίπλωμα...

Μπράβοι ξυλοκοπούν θαμώνες και αστυνομικό σε μπαρ

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Ελεγκτικά Κέντρα: Στον αυτόματο…οι φορο-έλεγχοι

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...