Ο Ιωάννης Λεοντής και η Αξιοποίηση του Χαβιαριού στην Ιστορία του Εμπορίου
Ο Ιωάννης Λεοντής, γνωστός και με το παρατσούκλι «Βαρβάκης», γεννήθηκε το 1745 στα Ψαρά. Το παρατσούκλι του πιθανόν προέρχεται από ένα συγκεκριμένο είδος γερακιού. Από νωρίς, το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με το χαβιάρι, γνωστό και ως «μαύρος χρυσός της γεύσης». Αν και η μόρφωσή του δεν υπήρξε εκτενής λόγω της φτώχειας της εποχής, η φιλομάθεια και η μεθοδικότητά του στις επαγγελματικές του δραστηριότητες τον διακρίνανε.

Ο Βαρβάκης ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του στο θαλάσσιο εμπόριο, καθώς δεν είχε άλλη επιλογή επαγγελματικής προοπτικής. Διακρίθηκε ως ναυτικός και πλοίαρχος, χάρη στην καλή του τόλμη, γενναιότητα και αντοχή στις κακουχίες. Στα 17 του ναυπήγησε το πρώτο του πλοίο, το οποίο επρόκειτο να στελεχωθεί από Ψαριανούς ναύτες, και έκτοτε ασχολήθηκε με το εμπόριο και το κούρσος.

Το 1770 πήρε μέρος στη μεγάλη επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γνωστή ως Ορλωφικά, προσφέροντας σημαντική βοήθεια ως πυρπολητής του τουρκικού στόλου. Η ρωσική αυτοκρατορική Αυλή αντάμειψε την τόλμη του με ένα σημαντικό χρηματικό ποσό και άδεια αλιείας στην Κασπία Θάλασσα. Μετά από μια δύσκολη πορεία, το 1774 εγκαταστάθηκε στο Αστραχάν της Ρωσίας, όπου αρχικά ασχολήθηκε με την παραγωγή ρακής, μεταπήδησε στη αλιεία και αργότερα στην κερδοφόρα παραγωγή και εμπορία χαβιαριού.

Η επιτυχία του οδήγησε στην συγκέντρωση τεράστιας κινητής και ακίνητης περιουσίας, την οποία χρησιμοποίησε για την υποστήριξη της πολυμελούς οικογένειας του, αλλά και για να βοηθήσει έργα κοινής ωφελείας στην Ελλάδα και τη Ρωσία. Παράλληλα, στήριξε πολλούς που υπέφεραν, και υποστήριξε τους επαναστάτες Έλληνες.

Πηγή: kathimerini.gr