Αρχική Πολιτική Νικολάκου για την αναβάθμιση οδοφωτισμού την Πελοπόννησο: «Όλα δείχνουν πως στο συγκεκριμένο...

Νικολάκου για την αναβάθμιση οδοφωτισμού την Πελοπόννησο: «Όλα δείχνουν πως στο συγκεκριμένο διαγωνισμό «κάτι μαγειρεύεται»»!

Δήλωση της περιφερειακής συμβούλου της παράταξης Τατούλη Ντίνας Νικολάκου

Ως Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής για το χρονικό διάστημα από 1.1.2011 έως 31.8.2019 και ως τακτικό μέλος από 1.9.2019 μέχρι σήμερα, έχω την υποχρέωση και την ευθύνη να εκφράσω δημόσια την άποψη μου για τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες που παρατηρούνται στο Διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό που αφορά «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ – ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΜΕ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΑΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ) ΜΕ 12ΕΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ», προϋπολογισμού 8.931.799,83€ (πλέον Φ.Π.Α. 24%).

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την με αριθμ.1198/2020/18.9.2020 απόφαση της, ενέκρινε τη διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τα αντίστοιχα τεύχη δημοπράτησης για το ανωτέρω έργο, προϋπολογισμού 8.931.799,83€ (πλέον Φ.Π.Α. 24%).

Παράλληλα στην ίδια συνεδρίαση ενέκρινε τη διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών ανεξάρτητου συμβούλου υποστήριξης για το συγκεκριμένο έργο, με την με αριθμ. 1197/2020 απόφαση της.

Επισημαίνεται ότι και οι δύο αποφάσεις  εγκρίθηκαν ομόφωνα κατόπιν σχετικών εισηγήσεων της αρμόδιας υπηρεσίας Τεχνικών Έργων.

Ο κ.Νίκας όφειλε να μεριμνήσει για την υλοποίηση των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής και οι διαγωνισμοί να αναρτηθούν ως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δύο (2) μήνες μετά η Περιφερειακή Αρχή εισηγήθηκε την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης αντί του ποσού των 12.000€, προκειμένου να υπάρξει κατάθεση προτάσεων από το Πανεπιστήμιο Πατρών και να τροποποιηθούν τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία ήδη είχαν εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή. Η συγκεκριμένη προγραμματική υπογράφτηκε την 31.12.2020.

Μετά την κατάθεση των παραδοτέων από το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου κατέθεσε προτάσεις-παρατηρήσεις-επισημάνσεις, το θέμα επανήλθε στην Οικονομική Επιτροπή, όπου με την αριθμ.472/6.4.2021 απόφαση της ομόφωνα ενέκρινε και επικαιροποίησε τα τεύχη δημοπράτησης λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις και τις απόψεις του Πανεπιστημίου Πατρών.

Και ενώ όλοι θεωρούσαμε ότι έχει λήξει το «σήριαλ» του συγκεκριμένου διαγωνισμού, στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (11.5.2021) επανήλθε ο διαγωνισμός προκειμένου για μία ακόμη φορά (!) να γίνει επανυποβολή και έγκριση νέων (!) επικαιροποιημένων τευχών.

Επειδή προέκυψαν εύλογα ερωτηματικά για την επαναφορά του θέματος, ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής αιτήθηκα την αποστολή ενός υπομνήματος στα μέλη της, προκειμένου με σαφήνεια να διατυπώνεται και να τεκμηριώνεται για ποιο λόγο θα πρέπει να επικαιροποιηθούν εκ νέου τα τεύχη δημοπράτησης, αφού οι απόψεις του Πανεπιστημίου Πατρών είχαν ληφθεί υπόψη στην απόφαση που ελήφθη την 6.4.2021.

Το αίτημα μου απορρίφθηκε αμέσως από τα μέλη της πλειοψηφίας που συμμετείχαν στην Επιτροπή ενώ έγινε κοινά αποδεκτό από το σύνολο των μελών της μειοψηφίας.

Μετά την άρνηση των εκπροσώπων της Περιφερειακής Αρχής να αποσταλεί σχετικό υπόμνημα, στο στάδιο της ψηφοφορίας εξέφρασα δημόσια την καθαρή πολιτική μου θέση ότι κατά την άποψη μου γίνεται προσπάθεια παρέμβασης προκειμένου ο διαγωνισμός να οδηγηθεί προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Όλα δείχνουν πως στο συγκεκριμένο διαγωνισμό «κάτι μαγειρεύεται»!

Ο κ.Νίκας μάλιστα δε δίστασε να αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας στις (11.5.2021 & ώρα 22:52) δήλωση του με τίτλο: «Ο διαγωνισμός για τα led στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα γίνει βάσει της διακήρυξης του Πανεπιστημίου Πατρών»!

Μετά από την έντονη συζήτηση που έγινε στην Οικονομική Επιτροπή, την καταψήφιση του θέματος από τα μέλη των μειοψηφιών και τις ξεκάθαρες δημόσιες δηλώσεις μου, «σκέφτηκε» να απαντήσει σε δημοσίευμα του διαδικτυακού ιστότοπου aftodioikisi.gr,  όπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο κ.Νίκας επιδεικνύει μια ακατανόητη επιμονή να αλλάζει κάθε τρεις και λίγο τους όρους του συγκεκριμένου διαγωνισμού».

Η συγκεκριμένη ανάρτηση του κ.Περιφερειάρχη είναι απολύτως «απολογητική και ενοχική»!

Ο κ.Νίκας προσπαθεί να χρησιμοποιήσει  ως άλλοθι του το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετατρέποντας το θέμα σε επιστημονικό, με την «ανόητη» δικαιολογία ότι παρεισέφρησαν σελίδες(!) στα τεύχη δημοπράτησης, αποκρύπτοντας ότι με τη χθεσινή απόφαση, η Οικονομική Επιτροπή τροποποίησε τις παραμέτρους της βαθμολογίας για την επιλογή αναδόχων, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τα κριτήρια κατάταξης.

Το συγκεκριμένο έργο κ.Νίκα δεν αφορά την αντικατάσταση λαμπτήρων «led»! Ούτε επικεντρώνεται στην προμήθεια τους! Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο σχεδίασε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή η οποία και εξασφάλισε το ποσό των 12.000.000€.

Πρόκειται για ένα έργο που στόχο έχει την ενεργειακή αναβάθμιση με ταυτόχρονο οικονομικό όφελος για την Περιφέρεια καθώς και ένα σύγχρονο αυτοματοποιημένο σύστημα για τη συντήρηση του οδοφωτισμού που συμβάλει καθοριστικά στην οδική ασφάλεια, με εξοικονόμηση ενέργειας ως σύμβαση ενεργειακής απόδοσης με 12ετή διάρκεια.

Το έργο αυτό είχε προκηρυχθεί με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής πριν την ανάληψη των καθηκόντων του κ.Νίκα, ο οποίος με προσωπική του ευθύνη ζήτησε την ακύρωση του διαγωνισμού, προκειμένου όπως δήλωνε δημόσια, ο διαγωνισμός να τροποποιηθεί υπέρ του Δημοσίου Συμφέροντος…

Τα γεγονότα σας διέψευσαν κ.Περιφερειάρχα!

Κύριε Νίκα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι την Αναθέτουσα Αρχή, την Προϊσταμένη Αρχή και τη Διευθύνουσα Υπηρεσία, στη δημοπράτηση και στην υλοποίηση ενός δημοσίου έργου, την ορίζουν με σαφήνεια οι Νόμοι που διέπουν αυτές τις διαδικασίες και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μεταβιβάζει αυτή την αρμοδιότητα σε οποιονδήποτε άλλον.

Ο θεσμικός σας ρόλος σε ό,τι αφορά τις διαγωνιστικές διαδικασίες δεν σας επιτρέπει καμία απολύτως δήλωση ή εμπλοκή, όταν μάλιστα πρόκειται για Διεθνείς διαγωνισμούς με προϋπολογισμούς εκατομμυρίων ευρώ και έντονο ανταγωνισμό.

                                                                                   Το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής  

  Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου

 

                                                                                            Κωνσταντίνα Νικολάκου

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κακοποίηση 8χρονης στη Ρόδο – Είχε συνεργό η 50χρονη «θεία»

Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου εκκρεμεί προς αξιολόγηση το προανακριτικό υλικό, που συγκεντρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, για την πολύκροτη υπόθεση της σκευωρίας με θύμα κακοποίησης από τη θεία...

Κολομβία – Συνελήφθη ο πλέον καταζητούμενος διακινητής ναρκωτικών της χώρας

Ο πλέον καταζητούμενος διακινητής ναρκωτικών της Κολομβίας, ο Ντάριο Αντόνιο Ούσουγα, επίσης γνωστός ως «Οτονιέλ», συνελήφθη στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε χθες Σάββατο...

Λάρισα: 28 χρόνια σε 50χρονο που ασελγούσε στις ανιψιές του

Σε κάθειρξη 28 χρόνων καταδικάστηκε στη Λάρισα ένας 50χρονος Αλβανός υπήκοος, που το 2013 στα Τρίκαλα κακοποίησε τις δύο ανήλικες ανιψιές...

Πέραμα – Οδύνη και οργή στους Ρομά για το θάνατο του 20χρονου – Ήταν πατέρας δύο παιδιών

Οδύνη και οργή επικρατεί στον καταυλισμό των Ρομά στον Ασπρόπυργο, όπου έμενε ο 20χρονος που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, στη διάρκεια της φονικής...

Γροθιά στο στομάχι: Αυτή είναι -δικαίως- η φωτογραφία της χρονιάς

Ο Τούρκος φωτογράφος Μεχμέτ Ασλάν με τη φωτογραφία «Hardship of Life», είναι ο νικητής των των Siena International Photo Awards (SIPA) του...