Αρχική Κόσμος Νησί με κρίση ταυτότητας: Έξι μήνες ανήκει σε μια ευρωπαϊκή χώρα, έξι...

Νησί με κρίση ταυτότητας: Έξι μήνες ανήκει σε μια ευρωπαϊκή χώρα, έξι μήνες σε μια άλλη -Πώς συνέβη αυτό

Μπορεί ένα νησί να είναι γαλλικό τους έξι μήνες του χρόνου και ισπανικό τους άλλους έξι; Κι όμως γίνεται.

Πρόκειται για το νησί Pheasant (Φασιανός), το οποίο βρίσκεται στον ποταμό Μπιντασόα κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας, και είναι γαλλικό τον μισό χρόνο, ενώ για τους άλλους έξι μήνες ανήκει στην Ισπανία.

Από τα μέσα του 17ου αιώνα το νησί, το οποίο έχει μήκος μόλις 200 μέτρα και πλάτος 40 μέτρα, κυβερνάται από την Ισπανία από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 31 Ιουλίου, οπότε και παραδίδεται στους Γάλλους, οι οποίοι το κυβερνούν από την 1η Αυγούστου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Πώς συνέβη αυτό το παράδοξο με την ιδιοκτησία του νησιού

Πώς προέκυψε αυτή η κατάσταση; Το 1659 το νησί -που θεωρήθηκε ουδέτερος χώρος- φιλοξένησε την υπογραφή της Συνθήκης των Πυρηναίων, μιας Συνθήκης ειρήνης μεταξύ του Λουδοβίκου VIV της Γαλλίας και του Φιλίππου IV της Ισπανίας, η οποία τερμάτισε τον γαλλοϊσπανικό πόλεμο που είχε ξεκινήσει το 1635.

Η υπογραφή της Συνθήκης των Πυρηναίων μεταξύ του Λουδοβίκου VIV της Γαλλίας και του Φιλίππου IV της Ισπανίας
Η υπογραφή της Συνθήκης των Πυρηναίων μεταξύ του Λουδοβίκου VIV της Γαλλίας και του Φιλίππου IV της Ισπανίας

Στο πλαίσιο της Συνθήκης, αποφασίστηκε πως οι δύο χώρες θα διοικούσαν το νησί εναλλάξ, καθιστώντας το «συγκυριαρχία» – ένα έδαφος δηλαδή στο οποίο πολλά κράτη μοιράζονται ισότιμη εξουσία.

Μια ωδή σε αυτό το γεγονός, ένας πέτρινος μονόλιθος ανεγέρθηκε στο νησί το 1861. Η πλευρά που «βλέπει» προς την Ισπανία είναι χαραγμένη στα ισπανικά, ενώ στην πλευρά που «βλέπει» στη Γαλλία είναι χαραγμένα γαλλικά, αποκαλύπτει ο ταξιδιωτικός ιστότοπος Fascinating Spain.

Ο πέτρινος μονόλιθος στο νησί του Φασιανού
Ο πέτρινος μονόλιθος στο «νησί των φασιανών» / Φωτογραφία: Instagram/jhonramadritum

Η Συνθήκη των Πυρηναίων, όμως, δεν ήταν το μόνο σημαντικό γεγονός που έλαβε χώρα σε αυτή τη μικροσκοπική έκταση γης.

Το 1660 η Μαρία Τερέζα της Ισπανίας αποχαιρέτησε τον πατέρα της και την ισπανική αυλή στο συγκεκριμένο νησί, προτού περάσει στη Γαλλία για να γίνει σύζυγος του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου XIV. Το γεγονός αυτό έμεινε στην Ιστορία ως «Συνάντηση στο νησί των φασιανών».

Αργότερα, το 1721, ο βασιλιάς Λουδοβίκος XV συνάντησε στο νησί την υποψήφια σύζυγό του Μαριάνα Βικτωρία της Ισπανίας. Ωστόσο, δεν παντρεύτηκαν ποτέ, καθώς ο Λουδοβίκος τελικά παντρεύτηκε τη Μαρία Λεσζίνσκα, μέλος μιας εξέχουσας πολωνικής αριστοκρατικής οικογένειας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Γραφείο Τουρισμού της Ισπανίας, «το νησί έχει επίσης χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Ιστορίας για ανταλλαγές ομήρων».

Φασιανούς δεν θα δεις στο νησί!

Όσο για το όνομά του, μόνο φασιανούς δεν συναντά κανείς εκεί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Fascinating Spain, όταν ο συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ επισκέφθηκε το νησί το 1843, παραπονέθηκε ότι είδε «το πολύ μία αγελάδα και τρεις πάπιες αλλά κανέναν φασιανό».

Σήμερα, η πρόσβαση στο νησί είναι περιορισμένη – μπορεί να το επισκεφθεί το κοινό μόνο σε ειδικές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς όπου τιμάται η ιστορική Συνθήκη που υπογράφηκε εκεί.

Η βασκική πόλη Ιρούν βρίσκεται στην ισπανική πλευρά του ποταμού. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν από εκεί το ιδιαίτερο αυτό νησί, καθώς επίσης και τα αρχαία ρωμαϊκά λουτρά της πόλης, αλλά και να δειπνήσουν σε μια σειρά από βασκικά εστιατόρια. Στη γαλλική πλευρά του ποταμού υπάρχει το Hendaye, με αμμώδεις παραλίες και έναν πύργο του 19ου αιώνα.

Τη συντήρηση του νησιού έχουν αναλάβει οι δύο αυτές πόλεις, με την πρόσβαση να γίνεται μέσω σκάφους προκειμένου να κόψουν τη χαμηλή του βλάστηση και να κλαδέψουν τα δέντρα του.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πρόγραμμα Σπίτι μου: 24 ερωτήσεις – απαντήσεις για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια [πίνακες]

Τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης χαμηλότοκων δανείων, για νέους και ζευγάρια από 25 έως 39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000...

Ο «Λευκός Θάνατος»: Αυτός είναι ο φονικότερος sniper που γνώρισε η ανθρωπότητα

Η εικόνα του ελεύθερου σκοπευτή έχαιρε ανέκαθεν ιδιαίτερης, σχεδόν θανατηφόρας, εκτίμησης στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων διεθνώς, μαγνητίζοντας ταυτοχρόνως το φαντασιακό του πολίτη.Ιδιαίτερα από...

Καλάθι των νονών: Η απόφαση με τα προϊόντα

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει τελικά το καλάθι των νονών.Δημοσιεύθηκε η απόφαση 29575/2023 «Καθορισμός κατηγοριών προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι...

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς εκδίδουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο οι 18άρηδες

Είσαι φοιτητής και θέλεις να κάνεις την φορολογική σου δήλωση αλλά δεν έχεις κλειδάριθμο;Η ΑΑΔΕ άνοιξε την πλατφόρμα των των φετινών δηλώσεων για περίπου...

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πλησιάζουν οι αιτήσεις, το «μυστικό» για διπλή επιδότηση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή αιτήσεων για τα voucher έως 900 ευρώ για ηλιακό θερμοσίφωνα.Πιθανότατα πριν το Πάσχα – και συγκεκριμένα πριν...