Αρχική Πολιτική Ντίνα Νικολάκου: «Εννέα (9) προτάσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που...

Ντίνα Νικολάκου: «Εννέα (9) προτάσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω του κορωνοϊού»

Η πανδημία του Covid-19 με την εμφάνιση  και εισβολή της από τις αρχές του 2020 σε ό,τι αφορά την χώρας μας, εκτός από τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε στον τομέα της υγείας έπληξε την οικονομίας μας και την επιχειρηματικότητα.

Μετά από μια δεκαετία χρόνων ύφεσης και μνημονίων με τα χιλιάδες λουκέτα στις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, ο κορωνοϊός οδήγησε τους μικρούς και μικρομεσαίους επαγγελματίες σε αδιέξοδο.

Οι Περιφέρειες όλης της χώρας δημοσιοποιούν προσκλήσεις για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η πρόσκληση που υπάρχει αυτή την στιγμή αφορά 30.000.000 ευρώ με επιχορήγηση από 5.000 έως 40.000 ευρώ ανά επιχείρηση και ημερομηνία λήξεως υποβολής προτάσεων στις 15.12.2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσκληση έχουν γίνει τρεις (3) τροποποιήσεις χωρίς να έχει τροποποιηθεί το αρχικό ποσό, παρόλο που ο κ. Περιφερειάρχης έχει ανακοινώσει αύξηση 10.000.000 ευρώ.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτα, οι επιστρεπτέες προκαταβολές σε συνδυασμό με την αναστολή των υποχρεώσεων τους είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα τους οδηγήσει σε απόγνωση, αφού θα έρθει η στιγμή που δεν θα μπορούν να ξεπληρώσουν τα συσσωρευμένα χρέη.

Στην Περιφέρεια μας υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός οικογενειακών επιχειρήσεων. Οι επιπτώσεις της πανδημίας σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι τεράστια και για να κρατηθούν ζωντανές πρέπει να ληφθούν γενναία μέτρα διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι δραματικές.

Είναι απολύτως απαραίτητη  η ενεργή συμβολή μας στο αναγκαίο πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής που θα πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα.

Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να λάβει άμεσα συγκεκριμένες αποφάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με επίκεντρο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο δεν συζητήθηκε το θέμα της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατά την άποψη μου η οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων είναι σημαντική. Θέλοντας να συμβάλω στην ευθύνη που έχουμε όλοι μας σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή καταθέτω εννέα (9) προτάσεις που θεωρώ ότι μπορούν να επιδράσουν θετικά στην ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας και ως εισηγήτρια του συγκεκριμένου θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καλώ τον Πρόεδρο το συντομότερο δυνατό να εντάξει το συγκεκριμένο ζήτημα ως πρώτο (1ο) θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

  • Άμεση τροποποίηση της δημοσιοποιημένης πρόσκλησης με αύξηση τουλάχιστον 20.000.000 ευρώ και ένταξη περισσότερων επιχειρήσεων με διασφάλιση αυτών που αποκλείστηκαν από το πρώτο πρόγραμμα με κριτήρια που θα διευκολύνουν, ώστε όλες οι επιχειρήσεις με μείωση τζίρου το 2020 να ενταχθούν και να επιδοτηθούν ανάλογα με τις ανάγκες τους (με κριτήριο την ποσοστιαία μείωση τζίρου), με χαμηλότερο ελάχιστο ποσό επιχορήγησης π.χ. 2.000 ευρώ και μέγιστο 10.000 ευρώ.
  • Επαναπροκήρυξη της δράσης «Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον εκσυγχρονισμό τους μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) καθώς και συστημάτων αυτοματισμού» με 100% επιδότηση και χαμηλότερο μέγιστο ύψος επένδυσης (και όχι τα 60.000 ευρώ). Στα πλαίσια της χρηματοδότησης αυτής, να υπάρχει η πρόβλεψη για υποστήριξη μετά την υλοποίηση του e-shop και για διαφημιστική κάλυψη. Ένα νέο πρόγραμμα δηλαδή από 1.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ με δεδομένο ότι το προηγούμενο ήταν από 10.000 ευρώ μέχρι 60.000 ευρώ (η επαναπροκήρυξη να γίνει αφού αξιολογηθούν οι προτάσεις που θα υποβληθούν στην ήδη δημοσιευμένη πρόσκληση).
  •  Άμεση αξιολόγηση των προγραμμάτων που έχει προκηρύξει η Περιφέρεια για να αρχίσει η κατάρτιση και ανέργων και εργαζομένων.
  • Ηλεκτρονικό εμπόριο για όλους, δωρεάν δημιουργία e-shop.
  • Μείωση της γραφειοκρατίας. Άμεσες απαντήσεις και διευκρινήσεις σχετικά με τις προσκλήσεις. Άμεση αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
  • Περισσότερη ενημέρωση για όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες & έμπρακτη συμβουλευτική για όποιον επιχειρηματία θέλει βοήθεια εν μέσω Covid-19.
  • Σύσταση Διαπαραταξιακής επιτροπής ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και συνεργασίας με τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας μας για συντονισμένες δράσεις διεκδίκησης των αιτημάτων τους και παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία.
  • Ανάληψη πρωτοβουλίας έτσι ώστε οι πολυεθνικές που λειτουργούν στην Περιφέρεια μας και τα μεγάλα πολυκαταστήματα (εμπορικά, σούπερ-μάρκετ) να ενεργοποιήσουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη.
  • Ειδική καμπάνια υπέρ των τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων έτσι ώστε να ενδυναμώσουμε την αλυσίδα παραγωγής, εμπορίας και κατανάλωσης για την ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Για ποιο λόγο παιδιά στην Αμερική κατανάλωναν 200 μπανάνες εβδομαδιαίως

Το 1920 ένας γιατρός στην Αμερική είχε την ιδέα ότι τα παιδιά εώς 15 ετών πρέπει να καταναλώνουν 200 μπανάνες την...

Απόκοσμοι ήχοι από το βόρειο Σέλας ακούγονται ακόμα κι αν δεν είναι ορατό (βίντεο)

Το βόρειο σέλας είναι είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό στους...

Δημοσκόπηση: Θετικά κρίνουν οι πολίτες το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – «Καμπανάκι» με φόντο το κύμα ακρίβειας

Σκηνικό νέων ισορροπιών διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή, μέσα από τις μεταβολές που δημιουργεί τόσο το πακέτο των μέτρων κατά της ακρίβειας και της ενεργειακής...

Fuel Pass: H προϋπόθεση για παράταση στο επίδομα βενζίνης

Ανοίγει ο δρόμος για παράταση στο Fuel Pass για επίδομα βενζίνης σε δικαιούχους. Το μέτρο λήγει μέχρι τέλος Ιουνίου. Ωστόσο, ο...

Φλωρεντία: Κάλεσε την αστυνομία επειδή του φάνηκε ακριβός ο καφές

Ο καφές στην Ιταλία είναι ιερό πράγμα, πόσω μάλλον όταν ακριβαίνει και η απόλαυσή του γίνεται ένοχη. Ένας πελάτης του Ditta...