Αρχική Κόσμος Ντουμπάι: Η δακτυλιωμένη πόλη σε ύψος 550 μέτρων γύρω από τον ψηλότερο...

Ντουμπάι: Η δακτυλιωμένη πόλη σε ύψος 550 μέτρων γύρω από τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου

Το Ντουμπάι δε στερείται εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής, αλλά αν υλοποιηθεί το έργο της ZNera Space θα είναι βέβαιο ότι θα τραβήξει τα βλέμματα ακόμη περισσότερο. Η εταιρεία οραματίζεται να περικυκλώσει το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, το Burj Khalifa, με μια τεράστια κυκλική δομή μικτής χρήσης που θα ονομάζεται Downtown Circle και θα δημιουργήσει μια νέα γειτονιά στον ουρανό σε εντυπωσιακό ύψος 550 μέτρων.

Το φουτουριστικό Downtown Circle θα επαναπροσδιορίσει δραστικά τον ορίζοντα του Ντουμπάι με ένα υπερ-αποδοτικό αστικό κέντρο σε υπερυψωμένη θέση. Η ιδέα προτείνει μια βιώσιμη, ύψους 550 μέτρων δακτυλιωμένη κατακόρυφη πόλη που θα περιβάλλει το μνημειώδες Burj Khalifa και θα εκτείνεται σε μια περιφέρεια 3.000 μέτρων. Ανταποκρινόμενο στον ολοένα και πιο πυκνό αστικό ιστό του εμιράτου που χαρακτηρίζεται από πανύψηλους, απομονωμένους ψηλούς πύργους, το Downtown Circle εισάγει μια μοναδική μεγαδομή μικτής χρήσης που μπορεί ταυτόχρονα να γίνει ένα νέο αστικό και φυσικό ορόσημο των ΗΑΕ.

Στο εσωτερικό του, στεγάζει όλες τις τυπολογίες που συνθέτουν τις τυπικές πολυσύχναστες αστικές μητροπόλεις -από οικιστικούς, δημόσιους και εμπορικούς χώρους μέχρι έναν ποικιλόμορφο πράσινο «πνεύμονα» που διατρέχει ολόκληρο τον δακτύλιο, διαθέτοντας ποικίλα κλίματα και φυσικούς βιότοπους.

Μια εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές κλειστές κοινωνίες και τις πολυώροφες κατοικίες που συναντώνται στις περισσότερες μητροπόλεις του κόσμου, η προτεινόμενη κατασκευή θα διασπαστεί σε μικρότερες μονάδες για να περιλαμβάνει τις πολυχρηστικές ανέσεις, μεταξύ των οποίων και περιφερειακοί θάλαμοι που θα μεταφέρουν τους επιβάτες από τον ένα κόμβο στον άλλο εντός του κύκλου.

Ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή πτυχή του δακτυλίου είναι ότι περιβάλλει τον μεγαλύτερο ελεύθερο ουρανοξύστη στον κόσμο, το Burj Khalifa, και θα περιλαμβάνει όλο το κέντρο του Ντουμπάι σε ακτίνα 3.000 μέτρων.

Οι «πράσινες» προσθήκες στο φουτουριστικό design

Το έργο Burj Khalifa περιλαμβάνει, επίσης, ένα «Skypark», όπου τα εξωτερικά κλίματα αναδημιουργούνται σε εσωτερικούς χώρους. Εδώ, οι επισκέπτες θα βιώσουν μια σειρά από φυσικούς βιότοπους, όπως φαράγγια, αμμόλοφοι, βάλτοι, καταρράκτες και τροπική βλάστηση, μεταξύ των πράσινων προσθηκών.

«Η ιδέα αποτελεί μια πιθανή απάντηση στην παγκόσμια αναζήτηση για νέες, μικτές αστικές τυπολογίες, οι οποίες συνδυάζουν υψηλές πυκνότητες και πλούσιο πράσινο, δυναμικές αστικές λειτουργίες και υψηλής ποιότητας εμπειρία χρήστη, ως μέσο για να δικαιωθεί η απαίτηση τόσο για προστασία του κλίματος όσο και για περιβαλλοντική υπεροχή», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η ιδέα για το Downtown Circle προέκυψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν άλλαξε ο τρόπος ζωής των ανθρώπων στις πόλεις και στα σπίτια τους. Επανεξετάζοντας τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των ουρανοξυστών, αυτό το out-of-the-box σχέδιο των συνιδρυτών της ZNera Space, Najmus Chowdry και Nils Remess, εστίασε στη νέα εποχή διαβίωσης και αποτελεί παράδειγμα στην πειραματική αρχιτεκτονική. «Εξετάσαμε πτυχές όπως η διάθεση των σκουπιδιών, η παραγωγή τροφίμων, τα κυκλοφοριακά προβλήματα, η ρύπανση. Βάλαμε όλα αυτά τα πράγματα μαζί και καταλήξαμε στην ιδέα», δήλωσε ο Remess.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ποιες είναι οι 10 ακριβότερες πόλεις στο κόσμο

Κάθε μήνα, όταν έρχονται οι λογαριασμοί, τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται πόσο έχει ακριβύνει η ζωή. Και αυτό το...

Βομβαρδιστικό B-21 Raider: Το πρώτο πολεμικό αεροσκάφος 6ης γενιάς που αποκαλύπτεται στον κόσμο

Το νέο βομβαρδιστικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, B-21 Raider, πρόκειται να παρουσιάσει την Παρασκευή η Northrop Grumman Corporation, σε συνεργασία με την...

Προειδοποίηση των ειδικών για την ατμόσφαιρα τον χειμώνα -Τι θα φέρει η μαζική καύση ξύλων

Η σημαντική στροφή του κόσμου στην καύση ξύλου για οικιακή θέρμανση είναι μια δυσοίωνη, αλλά ιδιαίτερα πιθανή προοπτική για τον φετινό χειμώνα, η οποία...

Επίδομα θέρμανσης: Πάνω από 940.000 οι αιτήσεις – Έως τις 21 Δεκεμβρίου η πρώτη δόση στους δικαιούχους

Περισσότεροι από 940.000 πολίτες έχουν υποβάλει, μέχρι στιγμής, αίτηση για το επίδομα θέρμανσης στη σχετική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr/mythermansi), σύμφωνα με...

Τουρκία: Με ντομάτες, αγγούρια και μελιτζάνες διαμαρτυρήθηκε βουλευτής για την ακρίβεια

Τρομερό πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει και η γείτονα χώρα με την ακρίβεια στα τρόφιμα, μιας και οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ εκτοξεύονται...