Αρχική Κόσμος Ο διαφορετικός δρόμος που επέλεξε η Ελβετία για να καλύψει τις ενεργειακές...

Ο διαφορετικός δρόμος που επέλεξε η Ελβετία για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες

Έναν εναλλακτικό δρόμο, για να ενισχύσει την ενεργειακή της επάρκεια, ακολουθεί η Ελβετία εν μέσω ενεργειακού πανικού στην Ευρώπη.

Συμφωνα με το Reuters, η χώρα, που δεν ανήκει στην ΕΕ, έχει καταφέρει μέχρι τώρα να κρατήσει χαμηλά την αύξηση του πληθωρισμού της, καθώς η Ελβετία στηρίζεται στην υδροηλεκτρική ενέργεια για την κάλυψη μεγάλου μέρους των αναγκών της.

Αυτό που η υπουργός Ενέργειας της χώρας Σιμονέτα Σομαρούγκα αποκαλεί «ραχοκοκαλιά» της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ελβετία, σε αντίθεση με την ΕΕ, έχει καταφέρει να θωρακιστεί σημαντικά απέναντι στην ενεργειακή λαίλαπα και τις αυξήσεις τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η Σομουρούγκα θεωρεί ότι η Ελβετία είναι σε πλεονεκτική θέση γιατί κατάλαβε νωρίς ότι έπρεπε να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ενεργειακή πολιτική της στρέφεται στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που προέρχονται από την ιδιομορφία των Άλπεων για να αναπτύξει την ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να λειτουργεί μόνο με ΑΠΕ έως το 2050, στο πλαίσιο της «Ενεργειακής Στρατηγικής 2050» και να ενισχύσει την θέση της Ελβετίας, ως οικονομία υψηλού επιπέδου στην καρδιά της Ευρώπης με ένα ασφαλές νόμισμα.

«Αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια και την υδροηλεκτρική ενέργεια μαζί, νομίζω ότι αυτή είναι πραγματικά η «ονειρική ομάδα» της ελβετικής παραγωγής ενέργειας», είπε η Σομουρούγκα στο Reuters.

Με νόμο υποχρεωτικά τα φωτοβολταικά

Την περασμένη εβδομάδα, το Κοινοβούλιο ψήφισε νομοθεσία για την υποχρεωτική κατασκευή φωτοβολτααϊκών σε νέα κτίρια αν και πρέπει να γίνουν σημαντικές τροποποιήσεις στο νόμο ώστε να ενταχθούν όλα τα κτήρια.

Η νομοθεσία διευκολύνει επίσης την έγκριση μεγάλων ηλιακών έργων στις Άλπεις, τα οποία θα μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για κρατική χρηματοδότηση, αν και εναπόκειται στα καντόνια να τα εγκρίνουν.

Τα φράγματα

Το νοτιοδυτικό καντόνι του Valais, οι δυνατότητες της Ελβετίας να αξιοποιήσει την ενέργεια από τους δικούς της πόρους αποδεικνύεται από το επιβλητικό φράγμα Grande Dixence ύψους 285 μέτρων, το οποίο περιέχει περίπου 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

«Αυτό είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει περίπου 400.000 σπίτια με ηλεκτρική ενέργεια για ένα χρόνο», δήλωσε ο Αμαντέ Μουρισιέ, επικεφαλής παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία Alpiq.

Η κλιματική αλλαγή που οδήγησε σε λιώσιμο παγετώνων στις Άλπεις λειοτυργησε θετικά καθώς μεγάλες ποσότητες νερού γέμισαν τη δεξαμενή του φράγματος.

Η Σομαρούγκα υποστηρίζει οτι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης έκανε τους Ελβετούς «πολύ πιο συνειδητοποιημένους ότι πρέπει να έχουμε περισσότερη παραγωγή και περισσότερη αποθήκευση ενέργειας στη χώρα μας. Και ο πιο σωστός δρόμος περνά από την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΑΑΔΕ: Αναδρομικά λουκέτα σε επιχειρήσεις που… ξέχασαν να στείλουν αποδείξεις

Ποιοι κινδυνεύουνAντιμέτωπες με λουκέτα από 48 ώρες έως και 10 ημέρες είναι όσες επιχειρήσεις δεν διαβιβάζουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων...

Άινταχο: Οι θανατοποινίτες προσεχώς θα μπορούν να οδηγούνται σε εκτελεστικά αποσπάσματα

Οι καταδικασμένοι σε θάνατο στο Άινταχο, πολιτεία της αμερικανικής Δύσης, μπορεί να τουφεκίζονται από εκτελεστικό απόσπασμα αν δεν είναι εφικτή η...

ΥΠΕΝ: Η αλήθεια για το νερό μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

Την αλήθεια για το νερό μέσα από δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις επιδιώκει να αποκαταστήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΤην αλήθεια για το...

Καύσιμα: Η πτώση των διεθνών τιμών δεν φθάνει στην αντλία

Με καθαρά χρηματιστηριακούς ρυθμούς κινούνται οι αγορές των προϊόντων πετρελαίου της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να μην ακολουθούν τη μεγάλη πτώση της τιμής του αργού...

«Καμπανάκι» από τη Unicef: 200 εκατ. παιδιά κινδυνεύουν από μολυσμένο νερό

Το μολυσμένο νερό και η έλλειψη υποδομών υγιεινής θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή σχεδόν 200 εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο, τονίζει σήμερα το...