Αρχική Κόσμος Ο Ινδός μεγιστάνας που επενδύει μυθικά ποσά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ο Ινδός μεγιστάνας που επενδύει μυθικά ποσά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, που έβγαλε δισεκατομμύρια εκμεταλλευόμενος λιμάνια και λιγνίτη, θέλει τώρα να επενδύσει 70 δισ. δολάρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του ΑΕΠ της Ελλάδας!

Ο Ινδός Γκαουτάμ Αντάνι, με περιουσία 145 δισ. δολαρίων, σχεδιάζει να κατασκευάσει τρία τεράστια εργοστάσια (gigafactories) που θα παράγουν εξαρτήματα για ηλιακά πάρκα, ανεμογεννήτριες και ηλεκτρολύτες υδρογόνου έως το 2030.

Απώτερος στόχος είναι να καταστεί μέχρι τότε ο κορυφαίος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, παράγοντας συνολικά 65 GW (ήδη σήμερα παράγει 20 GW). Παράλληλα, επιδιώκει να παράγει 3 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου έως το 2030.

Οι παραπάνω εξαγγελίες έρχονται λίγες εβδομάδες αφότου ο αντίπαλός του, επίσης δισεκατομμυριούχος, Μουκές Αμπάνι ανακοίνωσε την κατασκευή νέου εργοστασίου ως μέρος επένδυσης στην παραγωγή ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Ο Αντάνι είναι ο ιδρυτής του Adani Group, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης λιμένων στην Ινδία. Ο όμιλος υποδομών με έδρα το Ahmedabad της Ινδίας είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός θερμικού άνθρακα στον κόσμο και η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας λιγνίτη στη χώρα. Η Adani Enterprises είναι ο εισηγμένος στο χρηματιστήριο βραχίονας του ομίλου.

Αν και ο Αντάνι δεν είναι ο μόνος «βαρόνος» του άνθρακα που επιχειρεί μια τέτοια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι μακράν ο πλουσιότερος και ένας από τους σημαντικότερους, με στενούς δεσμούς με τον πρωθυπουργό και πιο ισχυρό ηγέτη της Ινδίας εδώ και δεκαετίες Ναρέντρα Μόντι. Σε πλούτη βρίσκεται πίσω μόνο από τον Ιλον Μασκ της Τέσλα και τον Τζεφ Μπέζος της Αμαζον.

Ο ινδός πρωθυπουργός

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, και το εντυπωσιακό άλμα των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών του αύξησαν την περιουσία του Ανάντι σε πρωτόγνωρα για τον ίδιο και τη χώρα του επίπεδα.

Η ευθυγράμμισή του με τον Μόντι, ο οποίος, όπως και ο 60χρονος σήμερα Αντάνι, κατάγεται από την ευημερούσα παράκτια πολιτεία του Γκουτζαράτ, αποτέλεσε το θεμέλιο της αυτοκρατορίας του μεγιστάνα.

Αυτό ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να αποτελέσει και την «αχίλλειο πτέρνα» του Αντάνι, ο οποίος επιδιώκει να μεταβεί σε έναν κόσμο που εκτιμά όλο και περισσότερο την περιβαλλοντική προστασία.

Καθώς θεωρείται άνθρωπος που βρίσκεται πιο κοντά στον πρωθυπουργό από οποιονδήποτε άλλο δισεκατομμυριούχο, η κεντρική επιχειρηματική στρατηγική του Αντάνι την τελευταία δεκαετία ήταν να ενισχύσει τις προσπάθειες του Μόντι να αναπτύξει την οικονομία των 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Ινδίας.

Εχει ευθυγραμμίσει τις εταιρικές του φιλοδοξίες με τις κυβερνητικές προτεραιότητες, καθώς ο Μόντι υποσχέθηκε να φέρει αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερους Ινδούς.

Οι Κινέζοι

Η «συμπόρευση» των δυο ανδρών επεκτείνεται και στις εξωτερικές υποθέσεις. Το 2021 ο Αντάνι ξεκίνησε την κατασκευή μεγάλης λιμενικής εγκατάστασης στη Σρι Λάνκα. Σύμφωνα με αξιωματούχους και από τις δύο χώρες που μίλησαν στο Bloomberg, το σχέδιο ενθάρρυνε η ίδια κυβέρνηση Μόντι, η οποία θέλει να περιορίσει την κινεζική επιρροή στην περιοχή.

Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν έχει ειδική μεταχείριση από την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, οι μετοχές των επτά εισηγμένων εταιρειών του έχουν σημειώσει εντυπωσιακά κέρδη φέτος, ανεβάζοντας τη συνδυασμένη χρηματιστηριακή τους αξία σε περίπου 255 δισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου το 7% της συνολικής χρηματιστηριακής αγοράς της Ινδίας.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πρατήριο στην Αθήνα νόθευε τη βενζίνη με λάδι πετρελαίου – Τεράστιο το πρόστιμο

Τεράστιο πρόστιμο επιβλήθηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αττική, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διενεργεία ελέγχου, διακινούσε νοθευμένο καύσιμο.Σύμφωνα με...

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνονται τα δώρα μετά την αύξηση

Από την 1η Απριλίου ξεκινά να εφαρμόζεται η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για πλήρη απασχόληση σε...

Αυτό είναι το «πιο επικίνδυνο φυτό του κόσμου» – Γυναίκα το ακούμπησε και υποφέρει κάθε μέρα από αφόρητους πόνους

Το αποκαλούν και «φυτό αυτοκτονίας»Η Naomi Lewis είχε μια ατυχή συνάντηση με το φυτό Gympie-Gympie αφού έπεσε από το ποδήλατό της...

Δίκη Άλκη Καμπανού: Μητέρες κατηγορουμένων ζήτησαν συγγνώμη από τους γονείς του

Με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίζεται και σήμερα (30/3) ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η δίκη για τη δολοφονία...

CNN: Γιατί οι Φινλανδοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι της Γης;

Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, η χώρα μου, η Φινλανδία, έχει τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στη Γη, ονομασία που...