Αρχική Κόσμος Ο ΟΠΕΚ μειώνει τις προμήθειες πετρελαίου παγκοσμίως καθώς πέφτουν οι τιμές

Ο ΟΠΕΚ μειώνει τις προμήθειες πετρελαίου παγκοσμίως καθώς πέφτουν οι τιμές

Ο ΟΠΕΚ και οι συμμαχικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αποφάσισαν μείωση του εφοδιασμού τους στην παγκόσμια οικονομία κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, υπογραμμίζοντας τη δυσαρέσκειά τους με τις τιμές του αργού που έχουν υποχωρήσει λόγω των φόβων για ύφεση.

Η απόφαση των υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα σημαίνει ότι η περικοπή για τον Οκτώβριο αναιρεί την, ως επί το πλείστον, συμβολική αύξηση της ίδιας ποσότητας για τον μήνα Σεπτέμβριο. Η απόφαση αυτή ακολουθεί μια δήλωση τον περασμένο μήνα από τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ότι ο όμιλος θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή ανά πάσα στιγμή.

Οι παραγωγοί πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία, αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο για να μειώσουν τις τιμές των καυσίμων και την επιβάρυνση των καταναλωτών.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την πτώση της μελλοντικής ζήτησης βοήθησαν να μειωθούν οι τιμές στα 95 δολάρια το βαρέλι από τα υψηλά επίπεδα του Ιουνίου (άνω των 120 δολαρίων ανά βαρέλι), περιορίζοντας τα απροσδόκητα κέρδη για τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών του ΟΠΕΚ+.

Οι υπουργοί ενέργειας ανέφεραν σε δήλωση ότι η αύξηση του Σεπτεμβρίου αφορούσε μόνο αυτόν τον μήνα και ότι ο όμιλος θα μπορούσε να συναντηθεί ξανά ανά πάσα στιγμή για να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις της αγοράς.

Εξάλλου, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τιμή του πετρελαίου. Ενας από αυτούς είναι ότι η Ομάδα των Επτά μεγάλων δημοκρατιών (G7) σχεδιάζει να επιβάλει ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, κάτι που θα είχε επιπτώσεις στην αγορά.

Εν τω μεταξύ, μια συμφωνία μεταξύ των δυτικών χωρών και του Ιράν για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης θα μπορούσε να χαλαρώσει τις κυρώσεις, με αποτέλεσμα περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού πετρελαίου να επιστρέψουν στην αγορά τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν φαίνεται να έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες: το Ιράν κατέλαβε δύο ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας πέταξαν πάνω από τη Μέση Ανατολή την Κυριακή σε επίδειξη δύναμης.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν περιδινηθεί τους τελευταίους μήνες: οι φόβοι για ύφεση τις έχουν ωθήσει προς τα κάτω, ενώ οι ανησυχίες για απώλεια ρωσικού πετρελαίου λόγω των κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τις ώθησαν προς τα πάνω.

Εσχάτως, οι φόβοι για ύφεση έχουν πάρει το πάνω χέρι. Οι οικονομολόγοι στην Ευρώπη μιλούν για ύφεση στο τέλος του τρέχοντος έτους λόγω του εκτοξευόμενου πληθωρισμού που τροφοδοτείται από το ενεργειακό κόστος , ενώ οι αυστηροί περιορισμοί της Κίνας με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν υπονομεύσει την ανάπτυξη σε αυτή τη μεγάλη παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μόλις 1 με 1,4 εκατ. παιδιά το 2050 στην Ελλάδα

Έναν «δημογραφικό χειμώνα» βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες για την αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού και τη...

Eurostat: Τρίτη από το τέλος η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων στην Ευρώπη

Ράπισμα από τη Eurostat αποτελούν τα αποτελέσματα έρευνας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, καθώς η χώρα μας κατατάσσεται...

Αλβανία: Πρόθυμοι νεαροί ρισκάρουν τα πάντα για ένα νέο μέλλον στη Βρετανία

Ο γιος της Μόνικα Μουλάι ήταν στο δεύτερο έτος του κολεγίου του στην Αλβανία, σπούδαζε για να γίνει μηχανολόγος μηχανικός, όταν αποφάσισε να κάνει...

Ηλιούπολη: Έρευνες για περισσότερα θύματα του προπονητή βιαστή – Νέες αποκαλύψεις

Σχεδόν βέβαιοι είναι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που ερευνούν την υπόθεση ότι τα θύματα του 44χρονου προπονητή πολεμικών τεχνών στην Ηλιούπολη είναι περισσότερα από...

Στεγαστικά δάνεια σε νέους: Την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις – Αναλυτικά η διαδικασία

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τα στεγαστικά χαμηλότοκα δάνεια της ΔΥΠΑ.Οι πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα...