Αρχική Οικονομία Ο πληθωρισμός αναγκάζει την κυβέρνηση να αντιδράσει… έρχονται μειώσεις φόρων

Ο πληθωρισμός αναγκάζει την κυβέρνηση να αντιδράσει… έρχονται μειώσεις φόρων

Σε ξέφρενους ρυθμούς τρέχει η ακρίβεια με τον πληθωρισμό να έχει σκαρφαλώσει στο 8,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ξετινάζοντας τα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών.

Κρίσιμα αγαθά και υπηρεσίες καταγράφουν τεράστιες ανατιμήσεις. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αυξημένες κατά 79%, του φυσικού αερίου κατά 68% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 58,5%.

Ανατίμηση 19,9% σημειώνεται στα λάδια και 13% στα λαχανικά.  Πολύ μεγάλες είναι και οι αυξήσεις που καταγράφονται στον τομέα των μεταφορών. Τα εισιτήρια στα αεροπλάνα παρουσιάζουν αύξηση κατά 26,8%  και των πλοίων κατά 16% . Παράλληλα, το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία και μοτέλ ανέβηκε 18,5%.

Την ίδια ώρα το δυσμενέστερο σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος θέλει την ανάπτυξη στο κλείσιμο της χρονιάς στο 2,8% με τον πληθωρισμό στο 7%.

Πλέον η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης, καθίσταται αδήριτη ανάγκη. Ωστόσο, εκτιμάται πως τα μέτρα δεν θα έπρεπε να αρκεστούν σε προσωρινή ανακούφιση, αλλά σε ουσιαστική διαχείριση της κατάστασης.

Γι αυτό και με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, ειδικά στο μέτωπο της ενέργειας, το οικονομικό επιτελείο, ρίχνει το φταίξιμο στον πόλεμο και αναζητά ευρωπαϊκές λύσεις, μιας και η δημοσιονομική κατάσταση βάζει «φρένο» και σε μια μακρόχρονη διαδικασία ενισχύσεων.

Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι η ακρίβεια συνεχίζει να διαπερνά κάθε πτυχή της οικονομικής καθημερινότητας των καταναλωτών από τους λογαριασμούς της ενέργειας και τα βενζινάδικα, έως το σούπερ μάρκετ, το κρεοπωλείο, τα ενοίκια και τα οικοδομικά υλικά.

Προς ώρας δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δεν διαφαίνεται διέξοδος ενω η πίεση που ασκείται στα νοικοκυριά αναγκάζει την κυβέρνηση να επανεξετάσει το σενάριο της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Ο Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι το θέμα έχει εξεταστεί, αλλά σημείωσε ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι υψηλό, ενώ δεν έκρυψε και τον προβληματισμό του για το κατά πόσο μια ενδεχόμενη μείωση θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή. «Δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια» για παρεμβάσεις, αλλά όταν προκύπτουν «τα μοιράζουμε σε κοινωνικά δίκαιο τρόπο», κατέληξε .

Έτσι είναι φανερό πλέον ότι οι μειώσεις φόρων σε βασικά είδη αναγκαστικά είναι προ των πυλών

Θυμίζουμε ότι έως σήμερα η ενεργειακή κρίση, πριν και μετά τον πόλεμο, έχει κοστίσει στην κυβέρνηση, περί τα 4-5 δισ. Ωστόσο το ποσό αυτό ελάχιστο αποτέλεσμα είχε αφού δεν προξενούν κανένα αίσθημα ανακούφισης και ευγνωμοσύνης στον κόσμο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Food Pass για σούπερ μάρκετ: Τα τελευταία δεδομένα

Ενισχύονται τα σενάρια για food pass για τις αρχές του 2023.Για νέα επιδόματα κατά της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που...

Εξετάζεται παράταση της Κοινωφελούς Εργασίας των 25.000 θέσεων

Πρόσθετη χρηματοδότηση στο ΤΕΒΑ ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης – Δυνατότητα παράτασης της Κοινωφελούς Εργασίας των 25.000 θέσεων εξετάζει η κυβέρνησηΤους πέντε άξονες στους οποίους...

Με γεώτρηση στα 4.000 μέτρα κάτω από τη γη, οι Γάλλοι αλλάζουν το τοπίο στην ενέργεια

Σε βάθος 4.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης πρόκειται να φτάσει το γεωτρύπανο της Renault με σκοπό να αντλήσει...

Διπλασιάστηκε η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου

Αύξηση κατά 78% καταγράφεται στα έσοδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της ΕλλάδοςΑύξηση κατά 78,3% εμφάνισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε...

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Στεγαστικά δάνεια μόνο για παλαιές κατοικίες

Μόνο για την αγορά παλαιών ακινήτων θα ισχύει η επιδότηση των τόκων των στεγαστικών δανείων που θα καταβάλει το κράτος, στο...