Αρχική Οικονομία Ο πληθωρισμός «τρώει» τις επιδοτήσεις, προ των πυλών νέο πακέτο μέτρων στήριξης

Ο πληθωρισμός «τρώει» τις επιδοτήσεις, προ των πυλών νέο πακέτο μέτρων στήριξης

Ήδη στα σκαριά βρίσκεται ο συμπληρωματικός προϋπολογισμος ύψους 2 δις ευρω, κίνηση η οποία κρίθηκε αναγκαία ώστενα συγκρατηθεί η ανοδική πορεία των τιμών. Σε αυτό το κλίμα, πέραν των 2 δις ευρω, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται ναα ρίξει στην μάχη ακόμα 1 δις ευρώ αντλώντας τα χρήματα από το ταμειακό απόθεμα της χώρας.

Πρόθεση είναι να δημιουργηθούν τα απαραίτητα αναχώματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το βάρος που έχει προκληθεί από την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η αυξητική κούρσα των τιμών θα συνεχιστεί σε όλα τα μέτωπα. Πλέον θεωρείται πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα ο πληθωρισμός να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό, γεγονός που σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να κινηθούν σε όλα τα μέτωπα.

Στο τραπέζι παραμένει μια «βεντάλια» αντισταθμιστικών μέτρων τα οποία αφορούν:

  • Την επιδότηση του πετρέλαιου κίνησης και τον Μάιο.
  • Τη διατήρηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και τους επόμενους μήνες, ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα της αύξησης του ποσού της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις. Το μοντέλο εξετάζεται, καθώς υπάρχουν προτάσεις ακόμα και για την πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια για ευάλωτα νοικοκυριά, η οποία δεν θα είναι οριζόντια αλλά με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
  • Πρόσθετες ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη του κόστους σε λιπάσματα, ζωοτροφές κ.α
  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε συγκεκριμένα βασικά είδη διατροφής. Η πρόταση παραμένει στο τραπέζι έστω και αν αρκετά στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι η αναλογία του δημοσιονομικού κόστους με το αποτέλεσμα που θα έχει ένα τέτοιο μέτρο στις τιμες, είναι αρνητική. Ως εκ τούτου οι αποφασεις μετατίθενται για αργότερα ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών και τα περιθώρια του προϋπολογισμού.
  • Την παράταση έως το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές με κόστος 250 εκατ. ευρώ την οποία η κυβέρνηση έχει «κλειδώσει». Στόχος είναι να μην επιβαρυνθεί το τουριστικό πακέτο, μετά τον Ιούνιο όταν θα πάψει το ειδικό καθεστώς που ισχύει τώρα.
  • Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκταμίευση κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα για επιχορηγήσεις σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς και των επιστροφών ΦΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Επίδομα αδείας 2023 – Πόσο δικαιούμαι, πότε μπαίνει

Όλοι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί και μη, αναμένουν να μπουν τα λεφτά της πληρωμής για το επίδομα αδείας μαζί με τον τρέχοντα...

Ανησύχησαν στην Τουρκία με την επίσκεψη του διοικητή της CIA στην Αλεξανδρούπολη -«50 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα»

Mε ανησυχία παρακολουθούν τα τουρκικά ΜΜΕ, την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή την επίσκεψη του διοικητή της CIA.Ο τουρκικός τύπος...

Απίστευτο: Είχαν κρύψει 9 κιλά ηρωίνης σε μαξιλαροθήκες – Κατασχέθηκαν στο Τελωνείο Κήπων μέσα σε ταξί

Ειδήσεις Μεσσηνία. Ειδήσεις και επικαιρότητα ζωντανά από Μεσσηνία, Πελοπόννησο, Ελλάδα και Κόσμο. Άρθρα, συνεντεύξεις, απόψεις για πολιτική, αθλητισμό, υγεία, πολιτισμό, τεχνολογία, οικονομία, lifestyle κ.α.Πηγή:...

Καρχαρίας “έφαγε” παραθεριστή σε θέρετρο της Αιγύπτου

Σοκάρουν οι εικόνες που δείχνουν τον άτυχο άνδρα να παλεύει για την ζωή του Τις δραματικές στιγμές κατά τις οποίες...

Νέα διεθνής λεωφορειακή γραμμή θα συνδέει Ελλάδα με Αλβανία -Η διαδρομή

Νέα διεθνής τακτική λεωφορειακή γραμμή που συνδέει την Ελλάδα με τη Αλβανία, «Αθήνα – Μαυρομάτι – Χειμάρα», καθορίζεται με απόφαση του...