Αρχική Κόσμος Ο πλουσιότερος τραπεζίτης της Ασίας αποκάλεσε το δολάριο τον μεγαλύτερο οικονομικό τρομοκράτη

Ο πλουσιότερος τραπεζίτης της Ασίας αποκάλεσε το δολάριο τον μεγαλύτερο οικονομικό τρομοκράτη

Ο πλουσιότερος τραπεζίτης της Ασίας και διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ινδίας, της Kotak Mahindra Bank, Ουντάι Κοτάκ άσκησε έντονη κριτική στο δολάριο ΗΠΑ.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι ο μεγαλύτερος οικονομικός τρομοκράτης στον κόσμο είναι το δολάριο ΗΠΑ. Όλα τα χρήματά μας βρίσκονται σε λογαριασμούς nostro και κάποιος στις ΗΠΑ μπορεί να πει – δεν μπορείτε να τα αποσύρετε από αύριο το πρωί. Και έχετε κολλήσει», δήλωσε στην τελετή απονομής των βραβείων ET στο Δελχί.

Σύμφωνα με τον Κοτάκ, όλος ο κόσμος αναζητά τώρα «απεγνωσμένα ένα εναλλακτικό αποθεματικό νόμισμα». Και είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ινδία να καταστήσει τη ρουπία ένα τέτοιο νόμισμα, πιστεύει ο τραπεζίτης.

«Δεν νομίζω ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει το νόμισμά της αποθεματικό νόμισμα, επειδή είναι μια συλλογή ευρωπαϊκών εθνών. Δεν νομίζω ότι η Βρετανία ή η Ιαπωνία έχουν το θάρρος να αναλάβουν αυτές τις θέσεις, αν και τόσο η βρετανική λίρα όσο και το γεν είναι ελεύθερα νομίσματα. Νομίζω ότι η Κίνα έχει σοβαρό πρόβλημα εμπιστοσύνης με πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε.

Αλλά για να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, η Ινδία έχει πολύ δρόμο να διανύσει και να δημιουργήσει ισχυρούς θεσμούς, προειδοποίησε ο Κοτάκ.

«Πρέπει να δημιουργήσει μια δομή που δεν θα εξαρτάται από τις ιδιοτροπίες κανενός. Οι μηχανισμοί πρέπει να είναι αξιόπιστοι. Η Ινδία πρέπει να τύχει εμπιστοσύνης. Σε κάθε χαρτονόμισμα του δολαρίου υπάρχει η φράση «στον Θεό πιστεύουμε». Πρέπει να αποκτήσουμε μια γραμμή που να λέει «στην Ινδία πιστεύουμε», ώστε ο υπόλοιπος κόσμος να επενδύει τα χρήματά του σε ένα εναλλακτικό νόμισμα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Ήρθε η ώρα να κάνουμε την προσπάθεια, η οποία πιθανόν να μας πάρει μια δεκαετία», κατέληξε ο τραπεζίτης.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η ινδική κυβέρνηση επέτρεψε τη χρήση της ρουπίας στις διεθνείς εμπορικές πληρωμές. Όπως εξήγησε το Υπουργείο Εμπορίου, αυτό θα πρέπει να απλοποιήσει και να διευκολύνει τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τη διεθνοποίηση της ρουπίας.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Πότε θα δοθεί στους συνταξιούχους, τα ποσά

Την απόφαση του οικονομικού επιτελείου να δοθεί επίδομα προσωπικής διαφοράς για 750.000 συνταξιούχους από 100 έως 200 ευρώ, επιβεβαίωσε,...

Δοκιμές όπλου λέιζερ στη θάλασσα από το γερμανικό πολεμικό ναυτικό

Την ολοκλήρωση των δοκιμών όπλου λέιζερ στη θάλασσα από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσε η Rheinmetall. Το εν...

Έρευνα σοκ για τον σχολικό εκφοβισμό, ανησυχητικά τα αποτελέσματα

Μια έρευνα που σοκάρει για τον σχολικό εκφοβισμό φέρνει στο φως το «Χαμόγελο του Παιδιού» – Ανησυχητικά τα αποτελέσματα Το...

Άρτα: Γυναίκα πνίγηκε από φαγητό και πέθανε μπροστά στον σύζυγό της

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινότητα Μικροσπηλιάς στην Άρτα, καθώς μία γυναίκα πνίγηκε από το φαγητό και πέθανε...

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: 51χρονος βρέθηκε νεκρός σε προχωρημένη σήψη μέσα σε φορτηγό

Μια υπόθεση θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου ένας 51χρονος βρέθηκε νεκρός το πρωί...