Αρχική Κόσμος Ο πόλεμος χτύπησε και τους Ουκρανούς ολιγάρχες – Δείτε πόσα εκατ. έχουν...

Ο πόλεμος χτύπησε και τους Ουκρανούς ολιγάρχες – Δείτε πόσα εκατ. έχουν χάσει

Οι Ρώσοι ολιγάρχες αναζητούν απάγκια λιμανάκια για να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται από τα εκτός Ρωσίας περιουσιακά στοιχεία τους, αλλά πληγές μετρούν κι οι ολιγάρχες της Ουκρανίας.

Το Forbes εκτίμησε τις απώλειες των Ουκρανών δισεκατομμυριούχων λόγω του πολέμου

Το αμερικανικό περιοδικό Forbes Ukraine ενημέρωσε την παγκόσμια βαθμολογία των δισεκατομμυριούχων. Η περιουσία του πλουσιότερου Ουκρανού, ολιγάρχη Rinat Akhmetov, υπολογίστηκε στα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021, η περιουσία του Akhmetov μειώθηκε κατά 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022, η περιουσία του Akhmetov μειώθηκε κατά 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπάρχουν επτά εκπρόσωποι της Ουκρανίας στην παγκόσμια λίστα:

Rinat Akhmetov – 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Victor Pinchuk – 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Konstiantyn Zhevago – 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Vadim Novinsky – 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Vlad Yatsenko – 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Hennadiy Boholyubov – 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ihor Kolomoisky – 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του Viktor Pinchuk έχει μειωθεί από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια: 900 εκατομμύρια δολάρια είναι σε ακίνητα στο εξωτερικό, περίπου 0,5 δισεκατομμύρια δολάρια είναι σε μετρητά και άλλα ρευστά περιουσιακά στοιχεία. Η περιουσία του Zhevago μειώθηκε κατά 0,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της πτώσης της αξίας των μετοχών της Ferrexpo.

Σύμφωνα με το Forbes, οι Oleksandr και Halyna Gerega, καθώς και ο Petro Poroshenko, απώλεσαν την ιδιότητα του δισεκατομμυριούχου ύστερα από την έναρξη του πολέμου.

Οι συνιδρυτές της Grammarly, Alexey Shevchenko και Maxim Litvin, αναφέρονται ως πολίτες του Καναδά. Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην περιουσίας τους. Το Forbes υπολογίζει ότι έκαστος κατέχει 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι ολιγάχρες παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τη Δύση, η οποία στις 28/2 άνοιξε κυνηγετική περίοδο μ’ επιτρεπόμενα θηράματα τους ίδιους.

Τις τελευταίες δύο και πλέον εβδομάδες, οι ολιγάρχες της Ρωσίας είδαν την περιουσία τους να κλονίζεται. Το Forbes μετρά εννέα στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Σε άλλους ένδκεα είχαν επιβληθεί κυρώσεις πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Έχουν χάσει τον έλεγχο των σούπερ γιοτ, των μεγάλων αρχοντικών και των ομάδων ποδοσφαίρου τους. Εάν παραμείνουν οι κυρώσεις, οι εξαγωγές από τα ορυχεία, τις μονάδες επεξεργασίας μετάλλων και τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου θα επιβραδυνθούν. «Μπορεί να έχουν μάθει ορισμένα κόλπα που θα τους βοηθήσουν να προστατεύσουν ένα ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων τους, αλλά η ζωή ενός παρία σε διεθνές επίπεδο δεν είναι δυνατόν να είναι πολύ διασκεδαστική».

Το τρίγωνο Ρωσίας – Τουρκίας – Ισραήλ

Όταν περάσαμε στη δεύτερη εβδομάδα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνέβη μια σημαντική αλλαγή στο πεδίο των διαμεσολαβήσεων. Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης έπαψαν να είναι οι μοναδικοί πρωταγωνιστές και εισήλθαν δυναμικότατα στο προσκήνιο η Τουρκία και το Ισραήλ.

Τόσο η Δύση όσο και η Μόσχα δεν στάθηκαν αρνητικά απέναντι στην παρέμβαση των δυο χωρών. Αντιθέτως, εμφανίσθηκαν να την επικροτούν· ακόμη και να την επιζητούν. Ωστόσο, η τεράστια κινητικότητα που παρατηρείται από την πλευρά των δυο χωρών έχει αρχίσει να γεννά ερωτήματα για τον ρόλο τους σε αυτήν την ιστορία.

Ο Ερντογάν και ο ισραηλινός ομόλογός του Ναφτάλι Μπένετ είναι κυριολεκτικώς σε ανοιχτή γραμμή με τους επικεφαλής όλων των «στρατοπέδων». Τις τελευταίες ημέρες δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που κάνουν λόγο για εκ μέρους τους παιχνίδι σε διπλό ταμπλό, για έναν διττό σκοπό που κρύβεται πίσω από της ενέργειες των δυο ηγετών, καθώς και για σενάρια περί οικονομικών διεξόδων που στρώνονται για τους Ρώσους ολιγάρχες.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας παρέκαμψε αμερικανικές και άλλες κυρώσεις μέσω Ιράν. Υπάρχουν αλχημείες που μόνον άγνωστες δεν του είναι. Άξια αναφοράς είναι και η η προ ημερών ιστορική συνάντηση (εδώ) μεταξύ του Ερντογάν και προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, στην οποία συζητήθηκαν ποικίλα ζητήματα.

Δημοσιεύματα της Δευτέρας ενέτειναν τους ισχυρισμούς περί ενδείξεων που σκιαγραφούν ένα μάλλον ύποπτο παρασκήνιο, περί ενός νοητού τριγώνου μεταξύ της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ισραήλ που μόνον άσχετο δεν είναι με το κυνήγι των περιουσιών των Ρώσων ολιγαρχών από τη Δύση.

Οι εν λόγω ισχυρισμοί -ότι οι δυο χώρες επιχειρούν ν’ αποτελέσουν ένα απάγκιο λιμανάκι τους Ρώσους ολιγάρχες- είναι προς το παρόν αστήρικτοι, ενδεχομένως μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Τη Δευτέρα, δε, η κυβέρνηση του Ισραήλ έσπευσε να επισημάνει ότι δεν έχει ουδεμίαν πρόθεση να διευκολύνει τους Ρώσους ολιγάρχες.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις της δεν συμψηφίζονται με επιστροφές φόρου

Οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής εξαιρούνται από τη διαδικασία αυτεπάγγελτου συμψηφισμού με τις χρηματικές απαιτήσεις των επιχειρήσεων έναντι του Δημοσίου. Αυτό...

Θεσσαλονίκη: Νεκρή 79χρονη σε μπανιέρα σε προχωρημένη σήψη – Την έσφαξε ο γιος της

Μία άγρια δολοφονία έλαβε χώρα στη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη Νεάπολη, όπου μία 79χρονη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή το μεσημέρι της...

«Πάγωσε» το έκτακτο επίδομα καλοκαιριού 200 ευρώ – Τα νεότερα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις και έκτακτα επιδόματα από τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ακρίβειας, καθώς όπως είπε...

Κυνηγός που φωτογραφιζόταν με νεκρά άγρια ζώα βρέθηκε νεκρός – Τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ

Ένας κυνηγός ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ. Ο 55χρονος Riaan Naude,...

Πάτρα: Ερωτήματα για την αλλαγή θέσης των τριών κοριτσιών τη στιγμή του θανάτου τους

Νέα δεδομένα έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια για την υπόθεση θρίλερ της Πάτρας, την ώρα που η προφυλακισμένη για τη δολοφονία της...