Αρχική Οικονομία Ο τουρισμός στήριξε τα δημόσια έσοδα

Ο τουρισμός στήριξε τα δημόσια έσοδα

Iκανοποιητική κρίνεται η πορεία των φορολογικών εσόδων τον Αύγουστο, αφού υστέρησαν μόνο κατά 0,9% ή κατά 41 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, παρά την παράταση που δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την παράταση πληρωμής της πρώτης και δεύτερης δόσης μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Οπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, η απόκλιση από τον στόχο είναι  «πολύ μικρότερη των επιπτώσεων της αναβολής των δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος, που επρόκειτο να εισπραχθούν μέχρι τέλος Αυγούστου (200-250 εκατ. ευρώ)».
Την παρτίδα έσωσε –και εξακολουθεί να σώζει– ο τουρισμός, από τον οποίο η κυβέρνηση προσδοκά πλέον εισπράξεις 9-10 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή 50%-55% του 2019, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Το πρώτο εξάμηνο φέτος τα έσοδα ήταν 1,1 δισ. ευρώ, ανέφερε η πηγή, αλλά υπολογίζεται ότι υπήρξε μεγάλη επιτάχυνση τους επόμενους μήνες.

Στην κυβέρνηση παραμένουν, πάντως, προσεκτικοί, επί του παρόντος, εκφράζοντας αβεβαιότητα για το ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου. Αν τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από την πρόβλεψη, σημειώνουν, θα ξαναγίνουν οι λογαριασμοί και  εφόσον εξασφαλισθεί μόνιμος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, θα ληφθούν αποφάσεις για ενδεχόμενα νέα μέτρα. Προς το παρόν, όμως, «το μελάνι δεν έχει στεγνώσει» από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Σε κάθε περίπτωση, μόνιμα μέτρα όπως η πιθανή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και από τους δημοσίους υπαλλήλους, τοποθετούνται από το 2023 και μετά.

«Εχουμε μπροστά μας μια θετική περίοδο, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να αποκτήσει η ανάπτυξη μόνιμα χαρακτηριστικά», έλεγε χθες πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 8μήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, παρουσιάζουν «μαγική εικόνα», καθώς τα καθαρά έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά 2,45 δισ. ευρώ ή 7,6%, με αποτέλεσμα ένα πρωτογενές έλλειμμα 6,4 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 9,4 δισ. ευρώ. Τα αυξημένα έσοδα οφείλονται, όμως, στην προκαταβολή του Ταμείου Ανάκαμψης (2,3 δισ. ευρώ, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο) και τα έσοδα από ANFAs, 644 εκατ. ευρώ, που δεν είχαν προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο. Χωρίς τα ανωτέρω ποσά, τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 504 εκατ. ευρώ ή 1,6%, κυρίως εξαιτίας των μειωμένων εσόδων του ΠΔΕ. Ειδικότερα, τα έσοδα από φόρους είναι μειωμένα κατά 142 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του ΠΔΕ κατά 292 εκατ. ευρώ.

Τον Αύγουστο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,383 δισ. ευρώ, μειωμένα –όπως προαναφέρθηκε– κατά 41 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ ήταν αυξημένα κατά 735 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, ήταν μειωμένες το 8μηνο κατά 514 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ή 1,1%, κυρίως λόγω του ετεροχρονισμού των επιχορηγήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία ύψους 347 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να καλυφθεί έως το τέλος του έτους. Αντίθετα, οι εξοπλιστικές δαπάνες ήταν αυξημένες κατά 760 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Επίσης, οι δαπάνες στο σκέλος του ΠΔΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν μειωμένες κατά 299 ή κατά 5% έναντι του στόχου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Στις φλόγες η Ελλάδα από το Άγιο Όρος μέχρι την Πελοπόννησο: 52 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Οι πυρκαγιές στην Αχαΐα, στη Ζάκυνθο, στο Άγιο Όρος, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται. Στο Κρανίδι η εικόνα...

Άλλη μια «μαύρη μέρα» για την ενημέρωση: Σχεδόν όλα τα κανάλια «ξέχασαν» τις φωτιές

Την ώρα που η Αργολίδα είναι στις φλόγες και το μέτωπο της φωτιάς στην Ιτέα και στην ευρύτερη περιοχή ξεπερνάει τα...

NASA: Το πείραμα που μπορεί μια ημέρα να σώσει την ανθρωπότητα

Θα παίξει «βελάκια» με… ένα αστεροειδήΤον Νοέμβριο του 2021, η NASA εκτόξευσε το ρομποτικό σκάφος «DART» (Double Asteroid Redirection Test) στο...

ΗΠΑ: Υπάλληλος που δεν είχε πάρει ρεπό 27 χρόνια έγινε viral – Άγνωστοι του δώρισαν 300.000 δολάρια

Ένας υπάλληλος των Burger King στο Λας Βέγκας που ήταν στην εταιρεία για 27 χρόνια χωρίς να πάρει ούτε μια μέρα...

Forbes: Το πλεονέκτημα της Ελλάδας στον αέρα ακόμη και αν η Τουρκία πάρει F-16

Η χώρα μας θα διαθέτει αεροσκάφη πέμπτης γενιάςAκόμα κι αν καταστεί δυνατό από την Τουρκία να αποκτήσει εκσυγχρονισμένα F16, η Ελλάδα θα διατηρήσει...