Αρχική Ελλάδα Ο τρόμος της αντλίας: «Οι περισσότεροι οδηγοί βάζουν μέχρι 20 ευρώ βενζίνη»

Ο τρόμος της αντλίας: «Οι περισσότεροι οδηγοί βάζουν μέχρι 20 ευρώ βενζίνη»

Στα ύψη βρίσκεται η τιμή της βενζίνης, με τα έξοδα σε ετήσια βάση να σοκάρουν και το καθημερινό κυνήγι χαμηλής τιμής να οδηγεί σε αδιέξοδο, καθώς δεν υπάρχει πρατήριο στην Αθήνα κάτω από τα 2,30 ευρώ και στην νησιωτική Ελλάδα κάτω από 2,70€.

Μιλώντας χθες στο MEGA, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής, έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές στα πρατήρια.

Οι οδηγοί προσπαθούν να κάνουν οικονομία και στα βενζινάδικα βάζουν το γνωστό «εικοσάρικο», ανέφερε ο κ. Κιουρτζής.

Αυτές οι ελάχιστες ποσότητες καυσίμου όμως δεν τους πάνε μακριά και η ώρα για το επόμενο χαρτονόμισμα των 20€ έρχεται κάθε φορά όλο και συχνότερα.

Έτσι το πορτοφόλι αδειάζει όλο και πιο γρήγορα αφού με την ίδια κατανάλωση το αυτοκίνητο τους κάνει τις ίδιες αποστάσεις αλλά οι τιμές έχουν εκτοξευθεί.

Ολοταχώς για double score η αμόλυβδη

Για double score οδεύει ολοταχώς η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.

Από 1,57€ το 2021 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βρίσκεται τώρα στα 2,30 ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες αγγίζει το εφιαλτικό ποσό των 3 ευρώ.

Την ίδια ώρα, όλο και πιο κοντά στα τρία ευρώ ανά λίτρο βρίσκεται η Κρήτη, που είχε τιμή λίτρου 1,67€ το 2021 και πάνω από 2,35€ το 2022.

Σε ετήσια βάση ένα μέσο οικογενειακό αυτοκίνητο που ήθελε από 2.355 στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη το 2021 για όλη την χρονιά με ενσωματωμένη την πρόβλεψη για αμόλυβδη ως 3 ευρώ θα κάψει ως 3.975 το 2022 και στην Κρήτη από 2.505 θα πάει στα ως 4.012,50 ευρώ.

Η αύξηση στην τσέπη ανάλογα με το πότε και πόσο θα φτάσει η αύξηση είναι από 1.095 ως 1.620 για την Θεσσαλονίκη και από 1.020 ως 1.507 στην Κρήτη δηλαδή πάνω από δύο μισθοί.

Σε αυτά πρέπει να υπολογιστούν και τα υπόλοιπα αυξημένα κόστη, όπως τα σέρβις, τα λάστιχα και οι τακτικές αλλαγές λαδιών.

«Αυτή τη βδομάδα η τιμή της βενζίνης μπορεί να φτάσει στα 2,40 ευρώ το λίτρο»

«Οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξητική τάση εδώ και πολύ καιρό. Από την 1η Μαΐου η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί 23 λεπτά στα διυλιστήρια, αύξηση που ακόμα δεν έχει περάσει στα πρατήρια», ανέφερε ο κ. Κιουρτζής.

«Αυτή τη βδομάδα θα δούμε μια τιμή σίγουρα πάνω από τα 2,30 ευρώ το λίτρο, και θα αγγίζει τα 2,40. Όταν η τιμή στο διυλιστήριο είναι στα 2,24 ευρώ, μια φυσιολογική τιμή στο πρατήριο θα είναι γύρω στα 2,40. Ο πρατηριούχος έχει χάσει 50% της δυναμικής των κεφαλαίων του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μέχρι και 4.000 ευρώ για βενζίνη όλο το 2022 για μια οικογένεια

Από 1,57 ευρώ το 2021 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η βενζίνη βρίσκεται σήμερα στα 2,30 ευρώ, με την πρόβλεψη να κάνει λόγο για 3 ευρώ σε λίγους μήνες. Στην Κρήτη η τιμή λίτρου είχε 1,67 το 2021 και πάνω από 2,35 ευρώ το 2022.

Έτσι, με αυτά τα ποσά, ανάλογα βέβαια με το αυτοκίνητο και τις αποστάσεις, ένα μέσο οικογενειακό αυτοκίνητο που ήθελε από 2.355 ευρώ τον χρόνο στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη το 2021 για όλη την χρονιά με ενσωματωμένη την πρόβλεψη για αμόλυβδη ως 3 ευρώ θα κάψει ως 3.975 ευρώ το 2022 και στην Κρήτη από 2.505 θα πάει στα ως 4.012,50 ευρώ.

Αν, μάλιστα, στην Αθήνα που οι αποστάσεις είναι μεγάλες, οι σύζυγοι έχουν δύο αυτοκίνητα για να μεταβούν στη δουλειά τους το κόστος εκτοξεύεται σε εφιαλτικά επίπεδα που είναι σχεδόν αδύνατον να καλυφθούν.

Πιέσεις για νέα μέτρα στήριξης

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, οι εσωτερικές πιέσεις στην κυβέρνηση για νέα μέτρα στήριξης, και για τα καύσιμα αλλά και για τα τρόφιμα, ολοένα και αυξάνονται. Απαραίτητη προϋπόθεση πάντως είναι η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έβαλε χθες ένα μεγάλο «στοπ» αλλά και έκλεισε κάθε συζήτηση περί μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, λέγοντας πως οριζόντια μέτρα όπως η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων δεν είναι «μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης», μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Θεσμών και Διαφάνειας και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ζιμπάμπουε: Έξι νεκροί και 15 παγιδευμένοι μετά από κατάρρευση μέρους ορυχείου

Τουλάχιστον έξι εργαζόμενοι σε ορυχείο έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε τμήμα της εγκατάστασης Μπέι Χορς στην Τσεγκούτου, 100...

ΟΑΚΑ: Πού οφείλεται το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα -Τι είναι το φαινόμενο Stress Corrosion

Για το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, μίλησε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης...

Ακίνητα: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας -Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ενισχύοντας τα...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή του ψωμιού

Σε αύξηση της τιμή στο ψωμί, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 15 λεπτά, προσανατολίζονται οι αρτοποιοί. Αυτή τη στιγμή,...

Τουρκικά F-16: Την πολιτική Μενέντεζ συνεχίζει ο αντικαταστάτης του

Ανοιχτός στην πώληση F-16 στην Τουρκία υπό προϋποθέσεις δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπεν...