Αρχική Κόσμος Ο Ζελένσκι απομάκρυνε τον κορυφαίο στρατιωτικό διοικητή της Ουκρανίας

Ο Ζελένσκι απομάκρυνε τον κορυφαίο στρατιωτικό διοικητή της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε την Κυριακή έναν ανώτερο στρατιωτικό διοικητή που συνέβαλε υπό την ηγεσία του στη μάχη κατά των ρωσικών στρατευμάτων στα μαχόμενα ανατολικά της χώρας, αλλά δεν έδωσε ανέφερε τον λόγο για την κίνηση αυτή.

Με διάταγμα μιας σειράς, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την αποπομπή του Εντουάρντ Μοσκαλιόφ από διοικητή των Κοινών Δυνάμεων της Ουκρανίας, οι οποίες συμμετέχουν σε μάχες στην περιοχή του Ντονμπάς.

Οι Κοινές Δυνάμεις της Ουκρανίας δημιουργήθηκαν το 2014 ως απάντηση στην κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία και αποτέλεσαν σημαντικό μέρος των ουκρανικών δυνάμεων που μάχονται εναντίον της Ρωσίας στον πόλεμο που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι ανέφερε τον Μοσκαλιόφ σε καθημερινή ομιλία του την Παρασκευή, όταν απαρίθμησε τους στρατιωτικούς διοικητές με τους οποίους είχε μιλήσει. Ο Μοσκαλιόφ βρισκόταν στη θέση αυτή από τον Μάρτιο του 2022, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η αποπομπή του Μοσκαλιόφ από τον Ζελένσκι έρχεται μετά την ανακοίνωση νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσιι Ρεζνίκοφ θα αντικατασταθεί σε αυτό που ήταν μόνο η τελευταία από μια σειρά αλλαγών στη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας.

Ο Ρεζνίκοφ επρόκειτο να μετατεθεί σε άλλη υπουργική θέση, ενώ ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GUR, θα τον αντικαθιστούσε.

Ο ακριβής λόγος αυτής της ανακοίνωσης δεν ήταν ξεκάθαρος εκείνη τη στιγμή, αν και ο Ουκρανός νομοθέτης Νταβίντ Αραχαμία ανέφερε ότι σε καιρό πολέμου, οι ουκρανικές υπηρεσίες «δύναμης» όπως το υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να διοικούνται από αξιωματούχους καριέρας στον τομέα της άμυνας ή της ασφάλειας και όχι από πολιτικούς.

Ωστόσο, ο Ρεζνίκοφ και το υπουργείο Άμυνας του είχαν επίσης εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς στις αρχές του 2023, ειδικά όσον αφορά μια σύμβαση για τα τρόφιμα του στρατού που προέβλεπε την καταβολή υπερβολικά διογκωμένων τιμών.

Ο ίδιος ο Ρεζνίκοφ, ο οποίος εξακολουθεί να ασκεί καθήκοντα υπουργού Άμυνας τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι θα αντικατασταθεί, αν και παραδέχθηκε ότι οι δικές του προσπάθειες κατά της διαφθοράς στο υπουργείο Άμυνας απέτυχαν, σύμφωνα με το Politico.

Περαιτέρω διαφθορά εντοπίστηκε επίσης σε πολλές άλλες ουκρανικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να απολυθούν αρκετοί αξιωματούχοι για σαμποτάζ στην υπηρεσία τους εν μέσω πολεμικής περιόδου, ανέφερε το Politico.

Δεν είναι σαφές εάν η απόλυση του Μοσκαλιόφ σχετίζεται με κάποιο τρόπο με την έρευνα κατά της διαφθοράς.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

11η Σεπτεμβρίου 2001: Θα έριχναν και 5ο αεροπλάνο; – Τι συνέβη με την πτήση United 23;

Ο κυβερνήτης Tom Mannello βρισκόταν σε ετοιμότητα για την απογείωση της πτήσης 23 της United Airlines. Μέχρι που δόθηκε εντολή να επιστρέψουν όλα τα...

Ρωσία: Απαγορεύει τα iPhone σε αξιωματικούς – «Πετάξτε τα ή δώστε τα στα παιδιά»

«Τελείωσαν όλα για το iPhone: ή πετάξτε το ή δώστε το στα παιδιά», έγραφε η Kommersant.Το Κρεμλίνο έδωσε εντολή σε αξιωματούχους...

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνονται επιδόματα και τριετίες – Πότε η πληρωμή για το δώρο Πάσχα

Από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός μικτά θα είναι 780 ευρώ, με τις καθαρές αποδοχές να διαμορφώνονται στα 666 ευρώ,...

Τροχαία: 1.322 παραβάσεις στην Πελοπόννησο μέσα σε 7 ημέρες

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.Συγκεκριμένα το διάστημα από...