Αρχική Οικονομία ΟΑΕΔ: Όλες οι αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας

ΟΑΕΔ: Όλες οι αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας

Στην τελική φάση είναι το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο το υπουργείο Εργασίας με αντικείμενο την αναδιαμόρφωση του ΟΑΕΔ και το «καθεστώς» της κατάρτισης.

Οι αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι σε δύο επίπεδα, ενώ στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί στην Βουλή πριν το τέλος της άνοιξης.

Σύμφωνα λοιπόν με το capital.gr, υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγές στα εξής δύο βασικά πεδία.

1. Το πρώτο πεδίο είναι εκείνο των διαφόρων προνομίων (πχ φορολογικές εκπτώσεις, δωρεάν μετακίνηση στις συγκοινωνίες της Αθήνας) τα οποία παρέχονται στους εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ.

Σε σχέση με τα διάφορα προνόμια, υπάρχουν εισηγήσεις για εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Υπενθυμίζεται πως με βάση το υφιστάμενο «καθεστώς» μπορεί ο κάθε άνεργος πολίτης, ανεξαρτήτως ύψους δηλωθέντος εισοδήματος ή περιουσιακής κατάστασης να εγγραφεί στον ΟΑΕΔ και να έχει διάφορα προνόμια. Μεταξύ των σεναρίων τα οποία έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να μπει κάποιο ανώτατο πλαφόν στο εισόδημα και στην περιουσιακά στοιχεία -όπως ισχύει με τα διάφορα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ– έτσι ώστε να αποκλείονται από τα προνόμια αυτά όσοι έχουν υψηλό εισόδημα και μεγάλη περιουσία.

2. Το δεύτερο πεδίο στο οποίο έχουν υποβληθεί εισηγήσεις για αλλαγές είναι τα επιδόματα ανεργίας. Σε σχέση με τα (ασφαλιστικά) επιδόματα ανεργίας, στο τραπέζι υπάρχουν εισηγήσεις για υπολογισμό τους με βάση τους τελευταίους μισθούς των δικαιούχων, την αποκλιμάκωσή του κατά τη διάρκεια του χρόνου κατά τον οποίο δικαιούται επιδότηση, τη σύνδεση τους με την προσφορά εργασίας αλλά και την κατάρτιση.

Υπενθυμίζεται πως η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, την οποία έχουν λάβει σοβαρά υπόψην τους τα στελέχη της κυβέρνησης που έχουν καταπιαστεί με τη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου, προτείνει να ορισθεί το επίδομα ανεργίας στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1200 ευρώ.

Η ίδια έκθεση προτείνει η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι στους έξι μήνες, αντί για δώδεκα μήνες που είναι τώρα, και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Αν ο άνεργος μετά τους έξι μήνες παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως έξι μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλαδή στο 55% του κατώτατου μισθού.

Μάλιστα, εξετάζεται να υπάρχει διατήρηση μέρους, έστω, του επιδόματος ανεργίας ως προσαύξηση στο μισθό για όποιον άνεργο, ενώ διανύει την περίοδο της επιδότησης του (ως δικαιούχος του επιδόματος ανεργίας), βρει δουλειά.

Από την άλλη μεριά, εξετάζεται το εξής: Όποιος επιδοτούμενος άνεργος αρνηθεί 3 φορές να πιάσει δουλειά στην επιχείρηση την οποία του προτείνει ο ΟΑΕΔ (πλησίον του τόπου κατοικίας του), θα χάνει το επίδομα ανεργίας του.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μονακό: Σκοτώθηκε Ρώσος επιχειρηματίας σε συντριβή ελικοπτέρου – Τι εξετάζεται

Ο επιχειρηματίας Βιτσισλάβ Ταράν από τη Ρωσία, ιδρυτής ομίλου εταιρειών διαδικτυακής αγοράς συναλλάγματος Forex Club σκοτώθηκε όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη κοντά...

Δημοσκόπηση: Τα θέματα που προκαλούν «πονοκέφαλο» στους Ελληνες

Σύμφωνα με τον Σφυγμό Νοεμβρίου 2022, την τελευταία μέτρηση ανίχνευσης πολιτικών στάσεων και εκλογικής συμπεριφοράς της Prorata η πρόθεση ψήφου προς τη Νέα Δημοκρατία...

Φλαμανδοί Γίγαντες: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα κουνέλια του κόσμου

Με το βάρος του στις περισσότερες περιπτώσεις να ξεπερνά τα δέκα κιλά, ο Φλαμανδός Γίγαντας αποτελεί με διαφορά τη ράτσα με...

Ξύπνησαν «ιούς ζόμπι» 50.000 ετών στους παγετώνες

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και οι παγετώνες λιώνουν, απελευθερώνονται πάσης φύσεως υλικά που παρέμεναν παγωμένα εδώ και αιώνες.Αυτό περιλαμβάνει μια σειρά από μικρόβια που...

Αμύθητη αρχαιολογική ανακάλυψη: Η πιο παλιά εκδοχή της Οδύσσειας μπροστά στα μάτια μας

Πρόκειται για την σπουδαιότερη αρχαιολογική ανακάλυψη της δεκαετίας στην Ελλάδα Με τόσο πλούσιο ιστορικό παρελθόν και «βιογραφικό» που ξεκίνησε να «γράφεται» πριν χιλιάδες...