Αρχική Οικονομία Οφειλέτες ΕΦΚΑ: Πρόγραμμα Υγείας με 1 ευρώ την ημέρα – Με 30...

Οφειλέτες ΕΦΚΑ: Πρόγραμμα Υγείας με 1 ευρώ την ημέρα – Με 30 χρόνια σύνταξη οι ομογενείς

«Πρόγραμμα Υγείας» με ασφάλιστρα από 1 έως 1,8 ευρώ την ημέρα προσφέρεται στους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που οφείλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ και δεν έχουν ενταχθεί στις 72 δόσεις.
Το ειδικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους έχουν αρρύθμιστες οφειλές στον ΕΦΚΑ και, κατά συνέπεια, στερούνται «ασφαλιστικής ικανότητας». Δεν έχουν δηλαδή υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο Υπουργείου Εσωτερικών “Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και αφορά το διάστημα από 1/3/22 μέχρι και 28/2/2023.

Με την ρύθμιση αποσπώνται οι εισφορές υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τα ασφάλιστρα για κύρια (και επικουρική) σύνταξη, διευκολύνοντας τους οφειλέτες να αποκτήσουν πρόσβαση στις δομές και παροχές υγείας.

Τα ασφάλιστρα κυμαίνονται από 32 ευρώ το μήνα για τους αγρότες, 33 ευρώ για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. επιστήμονες που ανοίγουν γραφείο και για μια πενταετία από την έναρξη της δραστηριότητας) και ανέρχεται, κατ ελάχιστον, στα 55 ευρώ το μήνα για τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες (εμπόρους, βιοτέχνες, ατομικές επιχειρήσεις, επιτηδευματίες κλπ.)

Η ρύθμιση μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν «προβληματική», αναφορικά με την αποσύνδεση από τις κύριες συνταξιοδοτικές εισφορές και, κατά συνέπεια, απουσία «πιέσεων» για την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών. Κάτι που μπορεί να πλήξει τα (συνολικά) έσοδα του ΕΦΚΑ (σ.σ. με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή καταβολή των συντάξεων και τα δημοσιονομικά προβλήματα).

Ρύθμισε το 5%

Ωστόσο μοιάζει αναπόδραστη λόγω της οικονομικής κρίσης και της ακρίβειας καθώς από το 1,1 εκ. ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν οφειλές 42 δις στον ΕΦΚΑ (σ.σ. κατά συνέπεια και στον ΕΟΠΥΥ), μόνο 56.000 προσήλθαν και εντάχθηκαν στη ρύθμιση των «κορονοχρεών» σε 72 δόσεις (μόλις το μ5% των οφειλετών). Ρύθμιση που έληξε στις 28 Φεβρουαρίου. Με αποτέλεσμα πάνω από 1 εκ. συμπολίτες μας να μην έχουν «ασφαλιστική ικανότητα».

Με 30 χρόνια σύνταξη οι ομογενείς

Παράλληλα, με άλλη διάταξη προβλέπεται η χορήγηση ολόκληρης της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ για 20ετή ασφάλιση και 245 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης στον ΕΦΚΑ) με την παρουσία στη χώρα για 30 έτη (αντί για 40 χρόνια που ίσχυε ο νόμος Κατρούγκαλου).

Με αυτόν τον τρόπο οι ομογενείς που ήρθαν στην χώρα μας μέχρι το 1992 (Β.Ήπειρος, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κ.α.) θα δικαιούνται ολόκληρο το ποσό της εθνικής σύνταξης. Για λιγότερα χρόνια αποδεδειγμένης παρουσίας στη χώρα θα χορηγείται αντιστοίχως το ποσό που αναλογεί.

Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της ρύθμισης θα εξειδικευθούν σε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Δρόμος σε βουνό του Μεξικό απαιτεί από τους οδηγούς να οδηγούν σε λάθος πλευρά του δρόμου

Η οδήγηση σε στενές στροφές σε ορεινούς δρόμους με στροφές είναι αρκετά περίπλοκη, αλλά η οδήγηση στην αντίθετη πλευρά του δρόμου...

Έβαλε φωτιά σε εκκλησία επειδή η γυναίκα του συνέχιζε να κάνει δωρεές σε αυτήν

Κουρασμένος από το να βλέπει τα χρήματα της οικογένειάς του να δωρίζονται στην τοπική εκκλησία, ένας εξοργισμένος Ρώσος της έβαλε.Το πρωί...

Έλληνες εφοπλιστές: Έσπασαν το φράγμα των $3 δισ. για αγορές πλοίων

Το α’ εξάμηνο του 2022 απέκτησαν 145 πλοία έναντι 3,06 δισ. δολ, εκ των οποίων 78 είναι φορτηγά, 61 δεξαμενόπλοια, τρία μεταφοράς...

Ηλεκτρική ενέργεια: Νέα τιμολόγια για όλους από 1η Αυγούστου

Νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας (ρεύμα και φυσικό αέριο) χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής έρχονται από την 1η Αυγούστου.Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνουν έως την ερχόμενη...

Κτηνωδία την Καβάλα: Άγνωστοι θανάτωσαν με φόλες 12 σκυλιά

Τα τετράποδα ήταν σκυλιά φύλακες σε κτηνοτροφική μονάδαΤους δράστες που ευθύνονται για τη θανάτωση 12 σκυλιών σε κτηνοτροφική μονάδα στην Λεκάνη...