Αρχική Κόσμος Οι 10 πόλεις με τους περισσότερους Έλληνες στο εξωτερικό Τις ξέρατε;

Οι 10 πόλεις με τους περισσότερους Έλληνες στο εξωτερικό Τις ξέρατε;

Στην Ελλάδα ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι λίγο μεγαλύτερος από 10,8 εκατομμύρια. Ωστόσο, σε αυτόν δεν προσμετρείται ο πληθυσμός των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φτιάχνει άλλη μια μισή Ελλάδα.

Υπάρχουν καταγεγραμμένοι Έλληνες σε 140 χώρες εκτός της Ελλάδας. Η μετανάστευση των Ελλήνων ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης μέχρι και σήμερα ήταν εκείνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το τελευταίο μεγάλο κύμα ήταν μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ελληνικού πληθυσμού είναι στις ΗΠΑ με 3 εκατομμύρια. Η Ευρώπη ακολουθεί με 1 εκατομμύριο, η Αυστραλία έχει περίπου 70 χιλιάδες και 300 χιλιάδες ο Καναδάς, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Ποιες όμως είναι οι πόλεις με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων στο εξωτερικό; Οι 10 παρακάτω…

10. Μόναχο, Γερμανία (30.000)

Στην Γερμανία υπάρχουν περίπου 280.000 Έλληνες, ο μεγαλύτερος πληθυσμός Ελλήνων στην Ευρώπη. Η πλειοψηφία τους βρίσκεται στο Μόναχο, με τους περισσότερους να εργάζονται στην αυτοκινητοβιομηχανία και την υγεία.

9. Σαντιάγο, Χιλή (40.000)

Ο ακριβής αριθμός των Ελλήνων που ζουν στη Χιλή δεν είναι γνωστός. Αλλά σύμφωνα με το υπουργείο εξωτερικών οι Έλληνες μετανάστευσαν στην Χιλή από τις αρχές του 16ου αιώνα. Σήμερα υπολογίζεται πως στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ζουν τουλάχιστον 100 χιλιάδες απόγονοι Ελλήνων μεταναστών.

Η πλειοψηφία τους ζει στην πρωτεύουσα της χώρας, το Σαντιάγο. Η ιστορία των Ελλήνων στη Χιλή ξεκίνησε όταν Έλληνες της Κρήτης μετανάστευσαν στην πόλης Αντοφαγκάστα, η οποία τότε αλλά και μεταγενέστερα ήταν από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της δύσης.

8. Τορόντο, Καναδάς (60.000)

Στην απογραφή του 2016 που έγινε στον Καναδά, αναφέρθηκε πως 300 χιλιάδες Έλληνες κατοικούν στη χώρα, με το 1/5 αυτών να κατοικούν στο Τορόντο. Η απογραφή έδειξε πως τα ελληνικά είναι 20η πιο συχνή γλώσσα που ακούγεται στην πόλη.

7. Βοστώνη, ΗΠΑ (100.000)

Η Μασαχουσέτη είναι η 4η πολιτεία με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων, ήταν όμως και το πρώτο μέρος που εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες που έφτασαν στην Αμερική.

Μεταξύ 1600 και 1700, οι Έλληνες άρχισαν τη μετανάστευση στις ΗΠΑ, κυρίως στην περιοχή της Βοστώνης. Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν πως Έλληνες ναυτικοί και καπετάνιοι βοήθησαν στην εκπαίδευση του αμερικανικού ναυτικού.

6. Σίδνεϊ, Αυστραλία (130.000)

Σύμφωνα με την Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης, οι πρώτοι ‘Έλληνες έφτασαν στην Αυστραλία στις αρχές του 1800, με την πλειοψηφία τους να εγκαθίσταται στο Σίδνεϊ. Επρόκειτο για εργάτες ορυχείων και αγρότες, που μετανάστευσαν από τα νησιά του Αιγαίου.

Οι Έλληνες άρχισαν να εργάζονται σταδιακά και σε άλλους τομείς, με πολλά ονόματα δρόμων πλέον να έχουν ελληνικά ονόματα προς τιμήν τους.

5. Φλόριντα, ΗΠΑ (150.000)

Ξέρουμε ότι η Φλόριντα δεν είναι πόλη αλλά πολιτεία, απλά δεν μπορούσε να λείπει από την λίστα. Κι αυτό γιατί στην Φλόριντα υπάρχει το Tarpon Springs, η πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων επί του συνολικού πληθυσμού εκτός Ελλάδος. Στην πόλη κατοικούν περίπου 25.000 άνθρωποι, με τους Έλληνες να αγγίζουν το 12%.

Στην πολιτεία της Φλοριντά ζουν διάσπαρτα Έλληνες, πολλοί από αυτούς είναι Ελληνοαμερικανοί που μετακόμισαν εκεί από άλλες πολιτείες.

4. Ιλινόις, ΗΠΑ (180.000)

Και το Ίλινοις μπηκε στη λίστα για χάρη του Σικάγο, όπου κατοικούν οι 125 από τις 180 χιλιάδες Έλληνες που ζουν στην κεντρική πολιτεία των ΗΠΑ.

Η πόλη του Σικάγο έχει την δική της Greektown, η οποία γνώρισε άνθηση της δεκαετίες του ’80 και του ’90, όταν και είχε γίνει σημείο συνάντησης για διασκέδαση. Η κατασκευή φοιτητικών εστιών αλλά και μεγάλων εθνικών δρόμων, ανάγκασαν πολλούς Έλληνες να εγκαταλείψουν την Greektown και να βρουν αλλού σπίτι. Αλλιώς και οι 180 χιλιάδες θα ζουσαν στην πόλη του Σικάγου.

3. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο (280.000)

Σύμφωνα με το δημαρχείο του Λονδίνου, υπάρχουν περίπου 280 χιλιάδες Έλληνες στην περιφέρεια του Λονδίνου. Η μετανάστευση στην αγγλική πρωτεύουσα ξεκίνησε από τον 15ο αιώνα κιόλας, ενώ το ίδιο συνέβη και με μεγάλα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Μπρίστολ και το Λίβερπουλ.

Η Βρετανία άλλωστε έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων του εξωτερικού που γεννήθηκε στην Ελλάδα.

2. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (300.000)

Η Νέα Υόρκη έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων στις ΗΠΑ. Οι 300 χιλιάδες επίσημα καταγεγραμμένοι ωστόσο ενδέχεται να είναι περισσότεροι. Η Αστόρια έχει το μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων, όπου μπορείς σε κάποια μέρη να ακούς μόνο ελληνικά. Βέβαια, Έλληνες μπορείς να βρεις σε κάθε γωνιά της πόλης αλλά και ολόκληρης της ομώνυμης πολιτείας.

1. Μελβούρνη, Αυστραλία (400.000)

Αυτό δεν είναι έκπληξη, αφού ίσως έχετε ακούσει την φράση ότι η Μελβούρνη είναι «η 3η μεγαλύτερη ελληνική πόλη στον κόσμο», μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ελληνικά σχολεία, εκκλησίες, καταστήματα συναντώνται συχνά στη Μελβούρνη, με το Oakleigh να θεωρείται το πιο ελληνικό μέρος στον κόσμο, εκτός Ελλάδος.

Πληροφορίες: greekcitytimes.com

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η πρώτη ιπτάμενη μοτοσυκλέτα πουλήθηκε σε τιμή supercar (video)

Η ιαπωνική startup ευελπιστεί να προσελκύσει ιδιοκτήτες supercar με στόχο να το ανταλλάξουν με το μοναδικό Hoverbike των 585.000 ευρώ.Η startup...

Πετράκος: “Νέα δώρα στην ΤΕΡΝΑ για το ΣΔΙΤ με τη σύμφωνη γνώμη Νίκα – Τατούλη”

Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος επισκέφθηκε την Καλλιρόη ,μετά από πρόσκληση της «Επιτροπής Αγώνα κατά του σκουπιδοεργοστασίου» και ενημερώθηκε από τον...

Εξαδάκτυλος: Να μην ελπίζουμε σε εύκολο χειμώνα όσο δεν εμβολιαζόμαστε

Χτύπησε το «καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετώνΓια ένα δύσκολο χειμώνα αν δεν αυξηθεί προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα, μίλησε...

Εφορία: Πώς θα “σαρώνει” κάθε συναλλαγή στην αγορά – Στόχος η είσπραξη ΦΠΑ σε real time από το κράτος

Σχεδόν 500.000 ταμειακές μηχανές θα πρέπει να συνδεθούν με τα… κεντρικά του Υπουργείου Οικονομικών ώστε αυτό να ενημερώνεται για κάθε συναλλαγή...

Τρόμος στην Βραζιλία: Αλιγάτορας κυνηγάει να δαγκώσει άνδρα που μπήκε σε απαγορευμένη λίμνη (Video)

Τον χάρο με τα μάτια του είδε ένας άνδρας σε μια λίμνη στην Βραζιλία καθώς ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν...