Αρχική Κόσμος Οι Κινέζοι κατασκευάζουν τον πρώτο «τεχνητό ήλιο» -Τι θα προσφέρει

Οι Κινέζοι κατασκευάζουν τον πρώτο «τεχνητό ήλιο» -Τι θα προσφέρει

Μια αστείρευτη πηγή ενέργειας φιλοδοξούν να κατασκευάσουν οι Κινέζοι, προσομοιώνοντας σε συνθήκες εργαστηρίου εκείνη τη διεργασία που κρατά ζωντανό το μεγαλύτερο και πιο λαμπερό άστρο του ηλιακού μας συστήματος, τον ήλιο.

Όλο και πιο κοντά στη δημιουργία του πρώτου «τεχνητού ήλιου» έρχονται οι Κινέζοι, οδηγώντας την ενεργειακή κούρσα η οποία πρόκειται να οδηγήσει στην πλήρη τιθάσευση και αξιοποίησης της του μηχανισμού της πυρηνική σύντηξης.

Ουσιαστικά οι επιστήμονες σε ολόκληρο τον πλανήτη επιχειρούν να προσομοιώσουν εκείνη τη διεργασία που προσφέρει στο μεγαλύτερο λαμπρότερο άστρο του ηλιακού συστήματος την αστείρευτη ενέργεια που παράγει.

Με λίγα λόγια η προσπάθεια που γίνεται από την επιστημονική κοινότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι η δημιουργία ενός τεχνητού ήλιου, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να παράγει σε συνθήκες εργαστηρίου αστείρευτη ενέργεια.

Τεχνητός ήλιος

Αυτό όπως αντιλαμβάνεται κανείς θα ανατρέψει τα δεδομένα στους περισσότερους τομείς της οικονομίας, προσφέροντας απαντήσεις σε προβλήματα που μέχρι σήμερα φάνταζαν τουλάχιστον δισεπίλυτα.

Μηδενίζοντας το κόστος της παραγωγής ενέργειας αλλά και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν είναι πολλαπλά και οι εφαρμογές που μπορούν να προκύψουν ή αναπτυχθούν με αφετηρία την ύπαρξη μιας ανεξάντλητης πηγής πράσινης ενέργειας υπόσχονται να αλλάξουν μια για πάντα την καθημερινότητά μας.

Το βράδυ, λοιπόν, της 12ης Απριλίου, οι Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο ορόσημο στην προσπάθεια που καταβάλλεται διεθνώς για την κατασκευή του πρώτο «τεχνητού ήλιου» μέσα από τη διεργασία της πυρηνικής σύντηξης.

Τεχνητός ήλιος

Επί της ουσίας, οι Κινέζοι κατέρριψαν ένα ρεκόρ το οποίο κατείχαν οι ίδιοι, επιτυγχάνοντας όχι μόνον να δημιουργήσουν συνθήκες παρόμοιες με εκείνες που μπορεί να συναντήσει κανείς σε ένα άστρο, όπως ο ήλιος, αλλά και να τις διατηρήσουν για περίπου επτά λεπτά.

Ειδικότερα ο χρόνος για τον οποίο το ερευνητικό κέντρο στην Hefei κατάφερε να κρατήσει ζωντανό τον δικό του τεχνητό ήλιο έφτασε τα 403 δευτερόλεπτα, όταν το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2017 ήταν μόλις 101 δευτερόλεπτα.

Στο ίδιο ερευνητικό κέντρο ανήκει και ένα ακόμα ρεκόρ, εκείνη της υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη γη, όταν τον Ιανουάριο του 2022 στο εσωτερικό αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης δημιουργήθηκε και πλάσμα σε θερμοκρασία 5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ήλιου (περίπου 70 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου).

Τεχνητός ήλιος

Η ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών είναι κρίσιμη για τη διαδικασία της σύντηξης αλλά και εκείνη που δημιουργεί τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον έλεγχο της διεργασίας αυτής.

Αξίζει να σημειώσουμε για τη λειτουργία των αντιδραστήρων πυρηνικής σύντηξης χρησιμοποιούνται στοιχεία τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στη Φύση, ενώ από την όλη διαδικασία δεν εκλύονται επικίνδυνοι ρύποι, πόσο μάλλον ραδιενεργά απόβλητα.

Τεχνητός ήλιος

Το ερευνητικό κέντρο στη Hefei θεωρείται ένα από τα πλέον προηγμένα στον πλανήτη, ενώ το νέο ορόσημο στην προσπάθεια της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας να δημιουργήσει μια αστείρευτη πηγή ενέργειας, χρειάστηκαν περισσότεροι από 120.000 κύκλοι δοκιμών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της έρευνας γύρω από την πυρηνική σύντηξη πρόκειται στο μέλλον να μεταφερθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος και ειδικότερα στη Γαλλία, όπου και κατασκευάζεται o Διεθνής Πειραματικός Θερμοπυρηνικός Σταθμός.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Νέα Υόρκη: Η σύλληψη ενός 23χρονου οδήγησε το FBI στην παγκόσμια σατανιστική αίρεση «764»

Μια σύλληψη με κατηγορίες για οπλοκατοχή στο Κουίνς της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2021 οδήγησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο...

Ο κορονοϊός εκτόξευσε τα διαζύγια: 4 στους 10 χώρισαν μέσα στο lockdown

Πανδημία… διαζυγίων καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των lockdown για τον κορονοϊό, αλλά και μετά από αυτή, σύμφωνα με τα...

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Το 2% των Ελλήνων είναι υποψήφιοι!

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 εκλέγονται οι αρχές των 332 Δήμων και των 13 Περιφερειών της χώρας με...

Τα νέα ραβασάκια της Εφορίας – Στέλνει «φορο-κλήσεις» σε χιλιάδες φορολογούμενους

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Μεξικό: Κατάρρευση οροφής εκκλησίας εν ώρα λειτουργίας – Τουλαχιστον εννέα νεκροί (βίντεο)

Εννέα άνθρωποι φέρονται να έχουν σκοτωθεί, 40 να έχουν τραυματιστεί κι άλλοι 30 περίπου να έχουν παγιδευτεί μετά την κατάρρευση της οροφής μιας εκκλησίας...