Αρχική Κόσμος Οι κληρονόμοι της αμύθητης περιουσίας του δισεκατομμυριούχου Μπερλουσκόνι -Τι θα πάρουν τα...

Οι κληρονόμοι της αμύθητης περιουσίας του δισεκατομμυριούχου Μπερλουσκόνι -Τι θα πάρουν τα 5 παιδιά του

Πέθανε το πρωί της Δευτέρας (12/6) σε ηλικία 86 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ένας από του ισχυρότερους άνδρες της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο «Καβαλιέρε», όπως ήταν γνωστός, που διετέλεσε τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας και ήταν δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, δεν ανέφερε ποτέ δημοσίως ποιος θα έπρεπε να ηγηθεί της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας μετά το θάνατό του.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε υπό τον έλεγχο την Fininvest, μια επενδυτική εταιρεία με έδρα το Μιλάνο, η οποία ελέγχει δημόσιες συμμετοχές στον ιταλικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα MFE, τον εκδότη Arnoldo Mondadori και την Banca Mediolanum. Η Fininvest ανακοίνωσε έσοδα ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το ημερολογιακό έτος 2021.

Μπερλουσκόνι: Πώς απέκτησε την αμύθητη περιουσία του

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1936, και ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του Λουίτζι, ήταν τραπεζικός υπάλληλος και η μητέρα του νοικοκυρά. Φοίτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο σχολείο Salesian και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου με πτυχίο στη νομική το 1961.

Εμφανίστηκε ως κροίσος σε κρουαζιερόπλοια και, στο κολέγιο, σχημάτισε ένα συγκρότημα με τον πιανίστα Fedele Confalonieri, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος της ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας Mediaset.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, ο Μπερλουσκόνι ξεκίνησε την επιχειρηματική του σταδιοδρομία στον τομέα των ακινήτων στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ενώ το μεγαλύτερο έργο του ήταν η κατασκευή του Milano Due, ενός συγκροτήματος κατοικιών 4.000 διαμερισμάτων ανατολικά του Μιλάνου. Στην συνέχεια πούλησε το συγκρότημα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και χρησιμοποίησε τα κέρδη για να επενδύσει στο πρώτο του εγχείρημα στα μέσα ενημέρωσης, το Telemilano, ένα καλωδιακό τηλεοπτικό κανάλι.

Το 1978 ίδρυσε τη Fininvest, την πρώτη του εταιρεία συμμετοχών στα μέσα ενημέρωσης. Δύο χρόνια αργότερα είχε δημιουργήσει το πρώτο εθνικό ιδιωτικό δίκτυο της Ιταλίας, το πρώτο που θα ανταγωνιζόταν το κρατικό εθνικό δίκτυο, τη RAI, η οποία εκείνη την εποχή κατείχε το νόμιμο μονοπώλιο. Είχε επεκτείνει το δίκτυο με την εξαγορά των καναλιών Italia 1 και Rete 4 και, τον Οκτώβριο του 1984, με τη βοήθεια ενός πολιτικού συμμάχου, του Bettino Craxi, κέρδισε το νόμιμο δικαίωμα για περιορισμένη εθνική μετάδοση.

Τα κανάλια έλαβαν το καθεστώς πλήρους εθνικής εμβέλειας, το οποίο περιελάμβανε το δικαίωμα μετάδοσης ειδήσεων και πολιτικών σχολίων, το 1990. Μέσα σε 15 χρόνια, έφθασε να του ανήκει το 80% της ιταλικής ιδιωτικής τηλεόρασης. Στην συνέχεια άρχισε να διαφοροποιεί τις συμμετοχές του μέσω της Fininvest, δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει συμφέροντα στις εκδόσεις, τις ασφάλειες, την ιατρική τεχνολογία και τις τράπεζες. Το 1986, απέκτησε την Μίλαν, σώζοντάς την από τη χρεοκοπία. Υπό την κατοχή του η ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα το Μιλάνο, κατέκτησε πολλά τρόπαια και έγινε από τις ισχυρότερες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, το 1991 κατάφερε να ελέγξει την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών του εκδοτικού οίκου Arnoldo Mondadori και μια από τις κορυφαίες ιταλικές εφημερίδες την «il giornale», ενώ στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες συγκαταλέγονταν τα πολυκαταστήματα Standa και οι ασφάλειες Mediolanum. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια στην Ισπανία, τη Γερμανία και, για σύντομο χρονικό διάστημα, στη Γαλλία.

Ποιός θα αναλάβει τις επιχειρήσεις του Μπερλουσκόνι

Ο «Καβαλιέρε» απέκτησε πέντε παιδιά από τους δυο γάμους του. Το 1965 νυμφεύτηκε με την Κάρλα Ελβίρα Νταλ’ Όλιο και το 1990 την Βερόνικα Λάριο. Από τον πρώτο γάμο απέκτησε δύο παιδιά, την Μαρίνα (1966) και τον Πιέρ Σίλβιο (1969), ενώ από τον δεύτερο την Μπάρμπαρα (1984), την Ελεονώρα (1986) και τον Λουίτζι (1988).

Ο Μπερλουσκόνι με τη δεύτερη σύζυγό του, Βερόνικα Λάριο / AP Photo/Susan Walsh, File
Ο Μπερλουσκόνι με τη δεύτερη σύζυγό του, Βερόνικα Λάριο / AP Photo/Susan Walsh, File

Το μέλλον των επιχειρηματικών συμφερόντων του Μπερλουσκόνι θα εξαρτηθεί πιθανότατα από τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να διανείμει το 61% του μεριδίου του, στην οικογενειακή εταιρεία συμμετοχών Fininvest, μεταξύ των πέντε παιδιών του από δύο γάμους. Η μεγαλύτερη κόρη του Μαρίνα, αναμένεται να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο, σύμφωνα με το Reuters.

Η μεγαλύτερη κόρη του Μπερλουσκόνι, Μαρίνα / AP Photo/Alessandra Tarantino, File
Η μεγαλύτερη κόρη του Μπερλουσκόνι, Μαρίνα / AP Photo/Alessandra Tarantino, File

Τα μεγαλύτερα παιδιά, η Μαρίνα και ο Πιερ Σίλβιο, συμμετέχουν άμεσα στη διαχείριση των εταιρειών του Μπερλουσκόνι από τότε που ο πατέρας τους εισήλθε στην ιταλική πολιτική στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το δεύτερο παιδί από τον πρώτο γάμο του Μπερλουσκόνι, ο Πιέρ Σίλβιο / AP Photo/Luca Bruno
Το δεύτερο παιδί από τον πρώτο γάμο του Μπερλουσκόνι, ο Πιέρ Σίλβιο / AP Photo/Luca Bruno

Η Μαρίνα, η οποία προεδρεύει της Fininvest, επιβλέπει τον εκδοτικό οίκο Mondadori, ενώ ο Πιερ Σίλβιο είναι υπεύθυνος για την τηλεοπτική επιχείρηση, η οποία αποτελεί εδώ και καιρό το πετράδι στο «στέμμα» της οικογένειας.

Τα μικρότερα παιδιά, η Μπάρμπαρα, η Ελεονώρα και ο Λουίτζι, δεν είχαν τέτοιους υψηλόβαθμους εκτελεστικούς ρόλους στη διοίκηση των επιχειρήσεων του πατέρα τους.

Η Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι / AP Photo/Antonio Calanni
Η Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι / AP Photo/Antonio Calanni
H Ελεονόρα Μπερλουσκόνι / AP Photo/Luca Bruno
H Ελεονόρα Μπερλουσκόνι / AP Photo/Luca Bruno
Ο Λουίτζι Μπερλουσκόνι / AP Photo/Luca Bruno
Ο Λουίτζι Μπερλουσκόνι / AP Photo/Luca Bruno

Άνθρωποι από το περιβάλλον της οικογένειας περιέγραψαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως «την κόλλα» που κράτησε τα παιδιά του ενωμένα, παρά το εύρος των ηλικιών τους και τις διαφορετικές στάσεις και φιλοδοξίες τους.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η οικογενειακή ενότητα μπορεί να διατηρηθεί μετά την αποχώρηση του Μπερλουσκόνι και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στο μέλλον της τηλεοπτικής επιχείρησης, στην οποία ο Μπερλουσκόνι έχτισε την περιουσία του.

Η μεγάλη φιλοδοξία της Fininvest

Τα τελευταία χρόνια η Fininvest ρευστοποίησε περιουσιακά στοιχεία που δεν θεωρούσε πλέον στρατηγικά, από τις μετοχές που είχε στην ποδοσφαιρική ομάδα Μίλαν, μέχρι τις συμμετοχές στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Molmed και την ιταλική εμπορική τράπεζα Mediobanca (MDBI.MI).

Παράλληλα, η Fivinvest, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην τηλεοπτική της επιχείρηση MediaforEurope (MFEB.MI), υποστηρίζοντας τα σχέδια ανάπτυξης στην Ευρώπη, ώστε να αντισταθεί στους αμερικανικούς γίγαντες streaming, μέσω συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων. Αλλά μένει να φανεί αν αυτή η φιλοδοξία, θα διατηρηθεί και μετά το θάνατο του «Καβαλιέρε».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Γυναίκες: Σύνταξη στα 55 με Βαρέα – Παραδείγματα

Ακόμη και στα 55 έτη μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μια γυναίκα η οποία είχε 4.500 ένσημα το 2010, εκ των...

New York Times: «Η Ελλάδα ανθεί έπειτα από μία δεκαετία»

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Προχωράει το έργο κατασκευής της μεγαλύτερης γέφυρας στη Μεσόγειο -Ποιες περιοχές θα ενώσει

Την άγουσα της υλοποίησης παίρνει σιγά-σιγά το πρότζεκτ της κατασκευής της μεγαλύτερης γέφυρας της Μεσογείου που θα βρίσκεται στον...

Άγριος ξυλοδαρμός 13χρονης από 15χρονες στη Ρόδο – Τη χτυπούσαν με μπουνιές και κλωτσιές στο κεφάλι και το πρόσωπο

Ένα νέο περιστατικό βίας από ανήλικους έρχεται στο φως της δημοσιότητας, προκαλώντας ανησυχία για τις επιθέσεις που έχουν λάβει...

Δεύτερος νεκρός στο ίδιο χωριό της Κέρκυρας από λεπτοσπείρωση -Οδηγίες προφύλαξης από τον ΕΟΔΥ

Έχασε τη ζωή του την Παρασκευή ένας άνδρας, κάτοικος του χωριού Καρουσάδες, στη βόρεια Κέρκυρα, μετά από σύντομη νοσηλεία....