Αρχική Οικονομία Οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου αυξήθηκαν 50% σε δύο μήνες ξετινάζοντας...

Οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου αυξήθηκαν 50% σε δύο μήνες ξετινάζοντας τα νοικοκυριά

Στον αέρα έχουν τιναχθεί οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, καθώς οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν αδιανόητες τιμές για θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οι ανατιμήσεις θα επιβαρύνουν πλέον και το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς.

Με μέση τιμή πάνω από 1,48 ευρώ το λίτρο θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά, ενώ σήμερα θα κάψουν ρεύμα που αγοράζεται χονδρικά από παρόχους με περίπου 350 ευρώ τη μεγαβατώρα, μία από τις ακριβότερες τιμές της Ευρώπης.

Μιλώντας με γνωστούς και γείτονες, διαπιστώνεις, ότι τα 300άρια στους οικογενειακούς λογαριασμούς του ρεύματος είναι στην ημερήσια διάταξη και τα 250άρια ή και παραπάνω στα κοινόχρηστα, λόγω φυσικού αερίου, δεν τυχαίνουν μόνον σε εσένα και απλά δεν καταπίνονται.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι τιμές της απλής αμόλυβδης πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο ενώ έρχονται και οι ανατιμήσεις στα άλευρα, άρα και το ψωμί, τα μακαρόνια, τα δημητριακά γενικώς. Για να πας και να γυρίσεις στη δουλειά σου αποφεύγοντας συνωστισμούς και Covid-19, θα πρέπει να πληρώσεις κατά μέσο όρο ένα 10άρικο χωρίς να υπολογίζεται το έξοδο του πάρκινγκ. Λεωφορεία και μετρό δεν είναι κακή λύση, αλλά με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 23.000 είναι φυσιολογικό να θέλεις να το αποφύγεις.

Ένα απλό καρβέλι ψωμί που δεν είναι πραγματικά μισό κιλό, κοστίζει από 80 λεπτά μέχρι 1,20 ευρώ και καθώς οι προμήθειες των μύλων δεν μπορούν πλέον να γίνουν από την Ουκρανία, μπορεί να ανατιμηθεί κι άλλο.

Στα παραπάνω πρέπει να υπολογισθούν και οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες και μέταλλα, αλουμίνιο, νικέλιο (η Ρωσία είναι πολύ μεγάλο παραγωγός), αλλά και στα λιπάσματα, καθώς το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο για την παραγωγή τους.

Τέλος τα φυτικά έλαια όπως ηλιέλαιο και αραβοσιτέλαιο και μαργαρίνες, καθώς η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς διεθνώς.

Πιο αναλυτικά:

Με μέση τιμή πάνω από 1,48 ευρώ το λίτρο υποχρεώνονται να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με τις επίσημες τιμές που μέτρησαν χθες τα συνεργεία ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ η απλή βενζίνη έχει μέση τιμή περίπου 2,03 ευρώ το λίτρο στην επαρχία και 20,17 ευρώ το λίτρο στην Αττική.

Το ντίζελ έχει μέση τιμή 1,835-1,836 σε Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα. Πάνω από 1,83 ευρώ.

Τέλος αυτές είναι οι χονδρικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη για τις 10 Μαρτίου. Βεβαίως στις άλλες αγορές η τιμή υποχώρησε χθες αλλά στην Ελλάδα είπαμε να κάνουμε εξαίρεση κι η τιμή ανέβηκε 5%. Οι χονδρικές τιμές ρεύματος:

Πολωνία: 145,81 €/MWh

Γερμανία: 279,15 €/MWh

Ολλανδία: 311,40 €/MWh

Βουλγαρία: 319,37 €/MWh

Ρουμανία: 324,55€/MWh

Ουγγαρία: 324,55 €/MWh

Βέλγιο: 347,82 €/MWh

Ελλάδα: 349,80 €/MWh

Αυστρία: 365 €/MWh

Γαλλία: 367,23 €/MWh

Πορτογαλία: 369,75 €/MWh

Ισπανία: 369,75 €/MWh

Σερβία: 375,21€/MWh

Τσεχία: 386,44 €/MWh

Ιταλία: 388,23 €/MWh

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Θεσσαλονίκη: Μεταμοσχεύονται οι κερατοειδείς της Εμμανουέλας – Η επιστολή των γονιών της στον πρωθυπουργό

Η μητέρα της φοιτήτριας δηλώνει πως «εμείς σταματήσαμε να αναπνέουμε 22 Νοεμβρίου στις 1:20 το βράδυ. Έχω απίστευτο θυμό και πολύ...

Συγκέντρωση-πορεία στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την Αντιφασιστική Κίνηση

Το μήνυμα της Αντιφασιστικής Κίνησης για την επέτειο έχει ως εξής: “Ηταν 6 δεκέμβρη 2008 όταν ο μπάτσος κορκονέας σημάδεψε και δολοφόνησε εν ψυχρώ...

Ρόδιο: To πιο ακριβό μέταλλο στον κόσμο – Πωλείται 10 φορές πάνω από τον χρυσό

Σήμερα, το ρόδιο είναι το πολυτιμότερο φυσικό μέταλλο στον κόσμο, με τιμή αγοράς κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ ανά κιλό, δηλαδή...

Κιβωτός του Κόσμου: Στην αντεπίθεση ο πατήρ Αντώνιος – Ποιους μηνύει

Την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου και ο κλοιός...

Σπίτι μου: Αυτοί είναι οι όροι, η δόση και τα ψιλά γράμματα για τα στεγαστικά δάνεια 25-39 ετών

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ψήφιση του προγράμματος Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων “Το Σπίτι μου” που αφορά τους πολίτες ηλικίας 25-39 ετών για τη...