Αρχική Ελλάδα Oι μεγαλύτεροι μπεκρήδες των Αθηνών και ο σύλλογός τους το 1932

Oι μεγαλύτεροι μπεκρήδες των Αθηνών και ο σύλλογός τους το 1932

Αν δεν το πήρατε χαμπάρι γιορτάσθηκε αυτή την εβδομάδα η Παγκόσμιος Ημέρα Οίνου. Αφορμή για μας να σας περιγράψουμε ένα διαφορετικό Σύλλογο Μπεκρήδων στην Αθήνα του 1932!

Χαράγματα Πρωτομαγιάς! Μια, δύο, τρείς… πέντε σκιές γλίστρησαν προς την σπηλιά του Σωκράτους, η μια πίσω από την άλλη, αφήνοντας έξω από τη σπηλιά από ένα σαραβαλιασμένο καλαθάκι με λίγες πρασινάδες και θυμάρι και σαν ηχώ τις τελευταίες βραχνές νότες του τραγουδιού της εποχής….

Τους μπεκρήδες σαν δικάσουνε
… δίκαια θα μας κρεμάσουνε!

Από μακριά τα καλαθάκια στη γραμμή, φαντάζανε στο αχνό φώς της αυγής σαν εξωτικοί σκοποί μυστηριώδους κρησφύγετου!
Πλησιάσαμε από περιέργεια να δούμε περί τίνος επρόκειτο. Κι’ ακούσαμε μια επιβλητική βραχνή φωνή:
-Ντρίν, ντρίν, ντρίν ( με το στόμα) άρχεται η συνεδρίαση.

sitaras_for_27_may_2022_photo_3_

Συνωμότες! Πέρασε από το μυαλό μας και πλησιάσαμε περισσότερο. Μπόχα κρασίλας όμως μας πήρε από τα μούτρα, για να διασκεδασθούν αι υπόνοιές μας. Έπειτα ακούσθηκε πάλιν η βραχνή φωνή, στην απόλυτη ησυχία.
-Για να πετύχουμε τον ιερό σκοπό μας και να σώσουμε την ανθρωπότητα, πρέπει να έχουμε σύλλογο. Τον ιδρύουμε τώρα και εγώ, ο Χαράλαμπος Μπατζανέμης, γίνομαι Πρόεδρος.

-Πρόεδρος… Πρόεδρος, επανέλαβαν μερικοί και συνέχισε πια ο ρήτορας σαν κύριος Πρόεδρος.

-Αντιπρόεδρος θα είναι ο Μπέκρος Μπάκας ή Κοιλιάς. Γενικός γραμματεύς ο Παναγιώτης Κατοσταράκιας. Γενικός ταμίας ο Γιώργης Γκόγκας και σύμβουλοι η Κατίνα η Σακκουλού, η Βαρβάρα η Ντολαπού και ο Πέτρος Ούζος ή Έρχεται. Εξελεγκτική επιτροπή θα βάλω τον Παγώνα ή Θυμαράκια.

Ο τελευταίος φαίνεται πώς θα κοιμότανε γιατί στο άκουσμα του ονόματός του, μαχμουρλίδικα πήρε το λόγο, μη γνωρίζων γιατί μιλούσαν.
-Ο Θυμαράκιας είναι εν τάξει, Μπατζανέμη. Από χθες το πρωί τις τάραξε τις ταβέρνες!
Η παρεξήγηση διορθώθηκε και σε λίγο νεκρική σιγή ξαπλωνόταν στη σπηλιά, αφού ο κύριος Πρόεδρος έδωσε την πρώτη του διαταγή:
-Αύριο στη μισή, όλοι του Συλλόγου στην ταβέρνα του Κουμουνδούρου. Να έρθετε νηστικοί για να γιορτάσουμε την ίδρυση του σωματείου μας.

Έτσι ιδρύθηκε ο πιο περίεργος των συλλόγων. Και χθες το μεσημέρι γιόρτασαν την ίδρυσή του. Τρείς όμως ήρθαν μονάχα. Ο Πρόεδρος Μπατζανέμης, ο γεν. γραμματεύς Παγώνας ή Γκόγκας και η εξελεγκτική επιτροπή… Θυμαράκιας! Ο Πρόεδρος ήταν όλο νεύρα.
-Τους αφιλότιμους. Δεν με άκουσαν και θα πήγανε να πιουν πουθενά αλλού.
Γρήγορα όμως τους λησμόνησε, μπροστά στις μισές, πού πηγαινοερχόντανε, κάθε μια για κάθε έναν και ανέκτησε το κέφι του. Τότε τον πλησιάσαμε και του πήραμε συνέντευξη.
-Τι θα κάνει ο σύλλογος;
-Θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση το εφ’ άπαξ. Έστω και εις είδος.

Εκείνη τη στιγμή ο Θυμαράκιας έβαλε χέρι στη μισή. Ο Πρόεδρος θύμωσε.
-Αυτό, ρε, πού κάνεις όταν ο Πρόεδρος δίνει επίσημες δηλώσεις, είναι βιαιοπραγία κατ’ ανωτέρου!

Και συνέχισε:
-Έχω υποβάλει μάλιστα και υπόμνημα στον Τσαλδάρη. Να στο διαβάσω. Και έβγαλε ένα χειρόγραφο, από το οποίον διάβασε:
-Κύριε Πρόεδρε. Όλα μας τα χρόνια δουλέψαμε για την ιδεολογία και τελευταία πού έπρεπε και μείς να πιούμε με τη ψυχή μας, πουλάμε θυμάρι για να οικονομήσουμε λίγες μισές!

»Ρίξτε, κύριε Πρόεδρε τον προβολέα σας και σε μας τους πτωχούς τους «θυμαράκηδες» και κανόνισέ μας ένα εφ’ άπαξ σε ρετσίνα. Λάβε υπόψη σου, κύριε Πρόεδρε, πώς το μεγαλύτερο εισόδημα έχει η Ελλάς από το ρετσινάτο πού έχει και ράδιο, όπως λέγει ένας Γερμανός καθηγητής.

sitaras_for_27_may_2022_photo_2

στερα από κάμποσες μισές συνεχίσαμε τη συνέντευξη.
-Δεν μού λές, Μπατζανέμη, πόσο πίνετε στην καθισιά σας;
-Πρώτα-πρώτα δεν καθόμαστε. Φέρνουμε βόλτες τις ταβέρνες από τις 10 το πρωί ως τις δύο, τρείς τα μεσάνυχτα.
-Οι καφετζήδες, επεμβαίνει ο Θυμαράκιας, μας κάνανε μήνυση γιατί, λέει, δυσφημίζουμε τον καφέ.
-Για να δεις πόσο πίνουμε, συνεχίζει ο Μπατζανέμης, να λάβεις υπόψη σου πώς 6 άτομα με μιας δραχμής χαψιά μεζέ, πληρώσαμε 172 δραχμές ρετσίνα.
Και η γυναίκες πίνουν, Μπατζανέμη;
-Καλά είσαι. Η Σακκουλού και η Βαρβάρα είναι σφουγγάρια.

Μετά πήρε το λόγο ο Θυμαράκιας και μας μίλησε για το μεθύσι.
-Άκου δω! Το μεθύσι έχει τρία στάδια. Στο πρώτο γίνεσαι, θαρρείς πώς γίνεσαι, το ίδιο κάνει, όμορφος κι’ έχεις το νου σου όλο το στρίψιμο του μουστακιού. Το δεύτερο στάδιο σε κάνει ποιητή και εγωιστή. Πιστεύης πώς όλα τα ξέρεις. Στο τρίτο στάδιο γίνεσαι γουρούνι και κυλιέσαι στη λάσπη.
-Δεν μού λες κύριε … εξελεγκτική επιτροπή, έπειτα από τον Μπατζανέμη ποιος πίνει πιο πολύ;
-Ο Πέτρος ο … Έρχεται. Στη καθισιά του 300 δράμια ούζο και μια κι’ εκατό σαν θέλει να κάνει κέφι.
-Ρετσίνα πίνει;
-… Μερόνυχτα!
-Και πού μένετε;
-Δεν έχουμε σπίτια. Κοιμόμαστε όπου μεθύσουμε! Γραφεία μόνο του συλλόγου έχουμε.
-Πού;
-Εδώ στη σπηλιά του Σωκράτη!

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι μπεκρήδες και τύποι των Αθηνών. Το απογευματάκι στους γύρω λόφους κόβουν θυμάρι και γεμίζουν μ’ αυτό τα καλαθάκια τους. Έπειτα το βραδάκι φέρνουν βόλτα τις ταβέρνες, προσφέρουν στους θαμώνες λίγο θυμάρι και με τα λεπτά που μαζεύουν πίνουν ρετσίνα, με τις μισές και τις οκάδες …
Βασισμένο σε ρεπορτάζ της εφημερίδας ¨Ακρόπολις¨ 1932. Υπογράφει ο Ν Καπίσογλου.

Να προσθέσω ότι τέτοιοι Σύλλογοι και ανάλογες Επιτροπές-Κομιτάτα έφερναν βόλτα τις ταβέρνες και αξιολογούσαν την ποιότητα του βαρελίσιου κρασιού. Ρετσίνα ή Κοκκινέλι. Η γνώμη τους μετρούσε ιδιαίτερα…
Για περισσότερα δείτε εδώ: 
Θωμάς Σιταράς, Αθηναιογράφος- Συγγραφέας, FB: Σιταράς Θωμάς

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Συνταξιούχοι: Αυξήσεις σε συντάξεις και αναδρομικά – Τι ισχύει σήμερα, τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί

Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από τις νέες αυξήσεις που θα γίνουν την 1η Ιανουαρίου 2024Νέες αυξήσεις έρχονται στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου...

Γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένο κέντρο στο Σύμπαν – Τι λένε οι επιστήμονες

Πριν από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια, όλα όσα γνωρίζουμε, άρχισαν με τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang). Μία κοινή παρανόηση, ωστόσο, είναι...

Που βάζουν τα… σκληρά ραντάρ ταχύτητας στην Εθνική;

Νέες υπερσύγχρονες κάμερες καταγραφής της ταχύτητας θα τοποθετηθούν άμεσα στην Εθνική Οδό…Πιο συγκεκριμένα, οι οδηγοί που διασχίζουν τον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι)...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε δεν επιβάλλεται πρόστιµο εκπρόθεσµης υποβολής δήλωσης

Δεν επιβάλλεται πρόστιµο εκπρόθεσµης υποβολής δήλωσης σε φυσικά πρόσωπα που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης.Το σχετικό διαδικαστικό πρόστιµο που προβλέπεται, επιβάλλεται...

Αμαζόνιος: Έκοψαν 800 εκατ. δέντρα σε έξι χρόνια για να καλύψουν τη ζήτηση βοείου κρέατος

Περισσότερα από 800 εκατομμύρια δέντρα έχουν κοπεί στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου σε μόλις έξι χρόνια για να τροφοδοτήσουν την όρεξη...