Αρχική Κόσμος Οι πιο δυνατοί σεισμοί που έχει ζήσει η Τουρκία, από το 1999

Οι πιο δυνατοί σεισμοί που έχει ζήσει η Τουρκία, από το 1999

Η Τουρκία, ήταν ανέκαθεν εστία σεισμικής δραστηριότητας, και βρίσκεται στην πλάκα της Ανατολίας, η οποία συνορεύει με δύο μεγάλα ρήγματα. Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας διασχίζει τη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά και το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας βρίσκεται στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας.

Ο φονικός σεισμός τη Δευτέρα στην Τουρκία, ο οποίος έγινε αισθητός στη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ, ήταν τόσο δυνατός όσο αυτός του 1939, ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία.

Με μέγεθος 7,8 Ρίχτερ, ο σεισμός της Δευτέρας είχε το ίδιο μέγεθος με εκείνον που σκότωσε περίπου 30.000 ανθρώπους τον Δεκέμβριο του 1939 στη βορειοανατολική Τουρκία, έγραψε στο Twitter ο Stephen Hicks, ερευνητής στη σεισμολογία στο Imperial College του Λονδίνου.

Η Τουρκία, μια εστία σεισμικής δραστηριότητας, βρίσκεται στην πλάκα της Ανατολίας, η οποία συνορεύει με δύο μεγάλα ρήγματα. Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας διασχίζει τη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά και το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας βρίσκεται στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας.

Οκτώβριος 2020
Ένας σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ κοντά στη Σάμο, που βρίσκεται κοντά στις ακτές της Τουρκίας, σκότωσε τουλάχιστον 24 ανθρώπους στην Τουρκία και προκάλεσε περισσότερα θύματα στην Ελλάδα.

Ιανουάριος 2020

Σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην ανατολική Τουρκία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 22 ανθρώπους, τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας δονήσεις στη Συρία, τη Γεωργία και την Αρμενία.

Οκτώβριος 2011
Ένας σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών στην ανατολική Τουρκία σκότωσε τουλάχιστον 138 ανθρώπους και τραυμάτισε περίπου 350. Ο σεισμός είχε επίκεντρο την επαρχία Βαν, όχι μακριά από τα σύνορα με το Ιράν, και έγινε έντονα αισθητός σε κοντινά χωριά και ορισμένες περιοχές του βόρειου Ιράκ.

Μάρτιος 2010
Σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ έπληξε και την ανατολική Τουρκία, σκοτώνοντας 51 ανθρώπους. Ένα χωριό καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό και άλλα τέσσερα υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Ένας δεύτερος σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών έπληξε στη συνέχεια την ίδια περιοχή, ανάμεσα σε δεκάδες μετασεισμούς.

Αύγουστος 1999
Ένας σεισμός μεγέθους 7,4 Ρίχτερ που έπληξε την πόλη Izmit της δυτικής Τουρκίας σκότωσε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ο Πέτρος Τατούλης στην Καλαμάτα, το Σουλιμά και την Κυπαρισσία για την Επανάσταση του ‘21

Απόστολος Γκούνης, Πέτρος Τατούλης, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Μενέλαος Γερονικολός (υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ), Ντίνα Νικολάκου, Γιάννης Αργυράκης, στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση...

Καθηγητής βρέθηκε νεκρός στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Νεκρός εντοπίστηκε το βράδυ της Τρίτης (28/3) ο 65χρονος καθηγητής Μαθηματικών Θανάσιος Φειδάς, στο γραφείο του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.Ειδικότερα, όπως μεταδίδει...

Στο πλευρό της Δημάρχου Οιχαλίας κ. Γεωργακοπούλου ο Δημήτριος Αλεξόπουλος

Ο Δημήτριος Αλεξόπουλος, ελεύθερος επαγγελματίας, νυν πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Οιχαλίας, συστρατεύεται στο πλευρό της Δημάρχου Παναγιώτας Γεωργακοπούλου, δηλώνοντας την πρόθεσή...

Tράπεζες: Μελετούν επέκταση επιδότησης σε δάνεια για ευάλωτους

Τρόπους για να περάσουν σε περισσότερα ευάλωτα νοικοκυριά με δάνεια τα μέτρα στήριξης για την ανακούφιση από την αύξηση των επιτοκίων...

H Βόρεια Κορέα “αποκαλύπτει” τις νέες της πανίσχυρες, μικρές πυρηνικές κεφαλές

Η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε πως έχει στην κατοχή της νέες, μικρότερες πυρηνικές κεφαλές και υποσχέθηκε να παράγει περισσότερο πυρηνικό υλικό για όπλα για να...