Αρχική Κόσμος Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι στην πανδημία: Υπερδιπλασίασαν την περιουσία τους

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι στην πανδημία: Υπερδιπλασίασαν την περιουσία τους

Η αύξηση της περιουσίας τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των προηγουμένων 14 ετών

Σύμφωνα με την βρετανική ΜΚΟ Oxfam, από τότε που ξέσπασε η πανδημία, οι 10 πιο πλούσιοι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη έχουν υπερδιπλασιάσει την προσωπική περιουσία τους, που ανέρχεται σε 1,5 τρισ. δολάρια, έναντι 700 δισ. στις αρχές του 2020.

Μόνο στα δύο χρόνια της πανδημίας, η αύξηση στην περιουσίας τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη, των προηγουμένων 14 ετών. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας αυξήθηκε κατά 160 εκατομμύρια. Επιπλέον, αυξήθηκε κατά 13 εκατομμύρια, ο αριθμός των γυναικών που έχασαν τη δουλειά τους.

Και όλα αυτά, παρότι οι ειδικοί εκτιμούν πως, η παγκοσμιοποίηση συμβάλλει στην άνοδο των εισοδημάτων, σε Ασία και Αφρική. Τα αισιόδοξα σενάρια θέλουν μάλιστα την Αφρική, να αναδεικνύεται σε κοιτίδα μίας νέας «αγροτικής επανάστασης», η οποία, σε συνδυασμό με τη διείσδυση της τεχνολογίας, θα απαλλάξει μέρος του πληθυσμού από το μαρτύριο της απόλυτης φτώχειας, μέχρι το 2030. Τι συνέβη λοιπόν στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας;

Ευλογία για τους κροίσους η πανδημία

Ο Μάνουελ Σμιτ, ερευνητής για την κοινωνική ανισότητα στο γερμανικό παράρτημα της Oxfam, δηλώνει ότι «για τους δισεκατομμυριούχους, η πανδημία μοιάζει με χρυσοθηρία. Μπορεί οι κυβερνήσεις να έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια στην οικονομία, αλλά ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα χρήματα, καταλήγει σε όσους επωφελούνται από την άνοδο των μετοχών, στα διεθνή χρηματιστήρια».

Οι συνεχώς εντεινόμενες ανισότητες είναι πλέον «ζήτημα ζωής και θανάτου», καταγγέλλει η Oxfam, επισημαίνοντας ότι από τα 17 εκατομμύρια θύματα της πανδημίας, πολλοί θα μπορούσαν να αποφύγουν το μοιραίο, εάν είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. «Τα εμβόλια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, ως δημόσιο αγαθό», τονίζει η οργάνωση.

Τα στοιχεία της Oxfam είχαν δοθεί στη δημοσιότητα, λίγο πριν την έναρξη του ψηφιακού «Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ» τον Ιανουάριο. Δεν λείπει όμως και η κριτική, απέναντι στη βρετανική ΜΚΟ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι, τα στοιχεία βασίζονται αποκλειστικά, στο Global Wealth Report της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, χωρίς ωστόσο να ισχυρίζονται ότι η έρευνα της ελβετικής τράπεζας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο καθηγητής Αντρέας Πάιχλ, συνεργάτης του Οικονομικού Ινστιτούτου IfO, επικρίνει το γεγονός, ότι η Oxfam δεν αναπτύσσει μία δική της μεθοδολογία, αλλά απλώς, επικαλείται συμπεράσματα από τρίτες πηγές. Πάντως, ούτε ο καθηγητής Πάιχλ αμφισβητεί την ορθότητα των στοιχείων, για τους δέκα μεγαλύτερους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.

Παρόμοια τάση και στη Γερμανία

Στη Γερμανία φαίνεται ότι, οι εποχές ευνοούν επίσης τους «έχοντες και κατέχοντες». Από στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας προκύπτει το συμπέρασμα, ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2021, η ιδιωτική περιουσία των Γερμανών ξεπέρασε για πρώτη φορά, το «φράγμα» των επτά τρισεκατομμυρίων ευρώ. Στο δεύτερο τρίμηνο, τα περιουσιακά στοιχεία καταγράφουν νέα αύξηση, κατά 159 δισεκατομμύρια.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, σε αυξημένες αποδόσεις του χρηματιστηρίου, καθώς για πρώτη φορά από το 2001, ο αριθμός των Γερμανών που επενδύουν σε μετοχές πλησιάζει τα 12,5 εκατομμύρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και το 2022, με προοπτική η ιδιωτική περιουσία των Γερμανών, να φτάσει τα οκτώ τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθώντας την τακτική, αλλά και τη διατύπωση της Oxfam, ο Σύνδεσμος Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), σε πρόσφατη ανακοίνωση του, τονίζει ότι, ήδη πριν από την πανδημία στη Γερμανία, το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού κατείχε το 1/3 της συνολικής ιδιωτικής περιουσίας και έκτοτε η ανισοκατανομή μάλλον έχει επιδεινωθεί, καθώς οι δέκα πλουσιότεροι έχουν αυξήσει την περιουσία τους, κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό, ισούται με το σύνολο των φορολογικών εσόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης για το 2020. «Με 100 δισεκατομμύρια ευρώ, θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν τα δύο τρίτα όλων των επενδύσεων που απαιτούνται, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών σε δήμους και κοινότητες», επισημαίνουν τα συνδικάτα.

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Χιλιάδες ακίνητα κινδυνεύουν με πρόστιμο μαμούθ έως και 10% της αξίας τους

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Έκλεψε… μπετονιέρα Δημοτικής Υπηρεσίας στα Χανιά

Δεν πρόλαβε να… χαρεί πολλές ημέρες ο δράστης της κλοπής μιας μπετονιέρας, στα Χανιά.Όπως έγινε γνωστό, εξιχνιάστηκε...

Δήλωση του Δημάρχου Καλαμάτας για τον ένα χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών ανέφερε: «Συμπληρώθηκε ένα έτος...

Σοκαριστικό βίντεο: Πατέρας ανακοινώνει μέσω θυροτηλεφώνου στη σύζυγό του ότι σκότωσε τον γιο τους

Tη σοκαριστική στιγμή της ομολογίας ενός πατέρα από τη Φλόριντα των ΗΠΑ ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον γιο του πάνω σε καβγά κατέγραψε η...

Λάρισα: 45χρονος έκανε παρατήρηση σε ομάδα νεαρών που έπαιζαν με το ρεύμα στο σπίτι του και κατέληξε στο νοσοκομείο

Επεισόδιο με έναν 45χρονο άνδρα να δέχεται επίθεση από ομάδα νεαρών με αποτέλεσμα να μεταφερθεί τραυματισμένος στο...