Αρχική Ελλάδα Οι τσιμεντένιοι γίγαντες της Ελλάδας -Πού βρίσκονται οι υψηλότερες γέφυρες της χώρας;

Οι τσιμεντένιοι γίγαντες της Ελλάδας -Πού βρίσκονται οι υψηλότερες γέφυρες της χώρας;

Η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της Ηπείρου μάς χάρισε μερικές από τις πλέον εντυπωσιακές γέφυρες της χώρας, οι οποίες και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Εγνατίας Οδού. Ποια όμως διεκδικεί τον τίτλο της υψηλότερης;

Στέκονται σε ύψος που φτάνει τα 110 μέτρα, επισκιάζοντας με την επιβλητική παρουσία τους ακόμα και τη μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα της Ευρώπης, το θαύμα της Μηχανικής που κοσμεί τον Πατραϊκό κόλπο συνδέοντας το Ρίο με το Αντίρριο.Ο λόγος για τις γέφυρες τις οποίες συναντά κανείς κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, τους τσιμεντένιους γίγαντες του Μετσόβου, των Γρεβενών, της Κοζάνης και του Αράχθου.

Γέφυρα Εγνατία

Οι αφανείς ήρωες ενός υπερσύγχρονου αυτοκινητόδρομου μήκους 670 χιλιομέτρων, ο οποίος ξεκινά από την Ήπειρο και συγκεκριμένα από την πόλη της Ηγουμενίτσας και καταλήγει στη Θράκη και στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Από τα 670 χιλιόμετρα, τα 42 αναλογούν σε γέφυρες, με τις πιο εντυπωσιακές να στέκουν αγέρωχες στην περιοχή της Ηπείρου.

Γέφυρα Εγνατία

Η γέφυρα του Μετσοβίτικου ποταμού είναι εκείνη που διεκδικεί -μεταξύ άλλων- και τον τίτλο της υψηλότερης γέφυρας στην Ελλάδα. Από τεχνικής απόψεως, αποτέλεσε ένα από τα πιο δύσκολα έργα στην Εγνατία Οδό, γεφυρώνοντας τον Μετσοβίτικο ποταμό στις παρυφές του Μετσόβου.

Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σήραγγες και το μήκος της και στα δύο σκέλη είναι περίπου 537 μέτρα. Βέβαια το πιο εντυπωσιακό αριθμητικό στοιχείο της γέφυρας είναι όπως προαναφέραμε το ύψος των μεσοβάθρων το οποίο αγγίζει τα 110 μέτρα.

Ακολουθεί σε ύψος η γέφυρα της Καστανιάς Κοζάνης, μια χαραδρογέφυρα δύο κλάδων με μήκος 456 μέτρων και μεσόβαθρα που φτάνουν σε ύψος τα 94 μέτρα.

Περίπου 15 χιλιόμετρα δυτικά του Μετσόβου βρίσκεται η γέφυρα του Βοτονοσίου με μήκος 500 μέτρων και ύψος μεσόβαθρων 53 μέτρων. Ένα από τα τρία ανοίγματα της γέφυρας φτάνει τα 230 μέτρα, γεγονός που την τοποθετεί στη δεύτερη θέση στον ελλαδικό χώρο -πίσω από τη γέφυρα του Ρίου-Αντίρριου- και στην 15η θέση διεθνώς.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η απόσταση που χωρίζει το οδόστρωμα στη γέφυρα του Ρίου-Αντίρριου από την επιφάνεια της θάλασσας δεν υπερβαίνει τα 52 μέτρα στο ψηλότερο σημείο της.

carandmotor.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η Βόρεια Κορέα έβαλε στο Σύνταγμά της ότι είναι «πυρηνική δύναμη»

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσπαθεί εδώ και χρόνια να κάνει τη Βόρεια Κορέα «πυρηνική δύναμη». Και τώρα,...

Βατραχάνθρωποι ψάχνουν τον πιλότο του ελικοπτέρου που έπεσε στην Εύβοια -Τα σενάρια για τη συντριβή

Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες του λιμενικού σώματος στη θαλάσσια περιοχή Αχλάδι Ευβοίας για τον εντοπισμό του πιλότου του ιδιωτικού ελικοπτέρου που έπεσε υπό...

ΑΑΔΕ: Μήνυμα σε «ξεχασιάρηδες» οφειλέτες – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

Ένα ψηφιακό εργαλείο που θα ενημερώνει τον φορολογούμενο για τις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στο Δημόσιο, προκειμένου να αποφεύγεται...

Η πραγματική «Ατλαντίδα»: Εντυπωσιακά ευρήματα από αρχαία πόλη στο βυθό της Μεσογείου

Νέους θησαυρούς από τη χαμένη πόλη του Ηρακλείου (ή Θώνις, όπως την αποκαλούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι) στο βυθό της...

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 26,7% καταγράφηκε στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο

Το α’ εξάμηνο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση 11,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών Αύξηση 26,7% καταγράφηκε στον όγκο της...