Αρχική Κόσμος Οι Βρετανοί αλλάζουν γνώμη για το Brexit

Οι Βρετανοί αλλάζουν γνώμη για το Brexit

Δύο χρόνια μετά την οριστική αποχώρηση των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κοινή γνώμη της χώρας δείχνει να αναθεωρεί τη στάση της απέναντι σε εκείνη την επιλογή

Δύο χρόνια μετά την οριστική αποχώρηση των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κοινή γνώμη της χώρας δείχνει να αναθεωρεί τη στάση της απέναντι σε εκείνη την επιλογή, εν μέσω μιας αρκετά παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με βάση έρευνα που φιλοξενείται στον Independent.

Πιο αναλυτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από δύο χρόνια. Οι Βρετανοί ήλπιζαν, τότε, ότι το Brexit θα επιτρέψει στην οικονομία τους να ευημερήσει και στις αρχές τους να ελέγχουν καλύτερα τα σύνορά τους. Πολλοί από αυτούς φαίνονται όμως ιδιαίτερα προβληματισμένοι, αν όχι απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα εκείνο. Ο προβληματισμός αυτός φθάνει πλέον ακόμη και στο σημείο οι Βρετανοί να ζητούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επιστροφή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Savanta» για λογαριασμό του Independent,  το 65% των Βρετανών θα ήταν έτοιμο να κινηθεί υπέρ της επανόδου στην Ε.Ε. και να ανατρέψει το Brexit. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα υψηλό ποσοστό, για μια σαφή τοποθέτηση, η οποία ενισχύει ακόμη περισσότερο ανάλογα ποσοστά σε αντίστοιχες δημοσκοπήσεις. Το 55% αναβαθμίζεται και φθάνει πλέον στο 65% των ερωτηθέντων.

brexit-3707228_960_720

Ακόμη πιο ειδικά, εντοπίζεται ότι ορισμένοι Βρετανοί θέλουν μια αρκετά γρήγορη επανάληψη ενός δημοψηφίσματος με αντικείμενο το Brexit, ενώ άλλοι είναι έτοιμοι να περιμένουν λίγο ακόμα. Έτσι, το 22% των ερωτηθέντων ζητά δημοψήφισμα εντός της επόμενης πενταετίας, το 24% εντός έξι έως δέκα ετών και μόνο το 4% το προβλέπει σε είκοσι χρόνια. Συγκριτικά, το ποσοστό των Βρετανών που αρνούνται ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit έχει μειωθεί από 32% σε 24% σε ένα χρόνο.

Ακόμη, σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το 54% των Βρετανών πιστεύει ότι το Brexit ήταν μια κακή απόφαση. Είναι ένα ποσοστό που επίσης αυξάνεται από τότε που το 46% των ερωτηθέντων, πέρυσι, συμμερίστηκε αυτή την άποψη.

Βέβαια, οι αρνητικές επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ένωση είχαν επισημανθεί από τότε στους Βρετανούς, οι οποίοι δεν φαίνεται να τις είχαν σταθμίσει αρκετά και οι οποίοι βρίσκονται μπροστά σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως είναι ο πληθωρισμός, που η κυβέρνηση υπό τον Ρίσι Σούνακ επιχειρεί να  αντιμετωπίσει.

breakdown-2941902_960_720

Οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ είναι σημαντικές και πολυεπίπεδες. Τα θεσμικά όργανα και οι Κυβερνήσεις των κρατών  – μελών της ΕΕ αρχίζουν άμεσα να ασχολούνται με αυτές. Η αποχώρηση γίνεται ευρύτερα γνωστή ως «Brexit», που αποτελεί συντομογραφία των αγγλικών όρων «British Exit». Είναι, βέβαια, αξιοπρόσεκτο ότι, μετά την αποχώρηση του ΗΒ, ακολουθεί συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΒ.

Με βάση όσα σχετικά αναφέρει η επίσημη διαδικτυακή πύλη της ΕΕ, οι επιπτώσεις επηρεάζουν μια δέσμη πολιτικών.

Συγκεκριμένα, οι συνέπειες για τις δημόσιες διοικήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες ήταν αναπόφευκτες, σημαντικές και εκτεταμένες.  Προστίθεται ακόμη ότι η Επιτροπή παρείχε κατάρτιση και καθοδήγηση στις διοικήσεις των κρατών μελών καθώς και στα ενδιαφερόμενα μέρη, και θα εξακολουθήσει να διοργανώνει τομεακά σεμινάρια με όλα τα κράτη μέλη σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να συμβάλει στη βελτίωση της εφαρμογής των μέτρων ετοιμότητας, ιδίως στους τομείς των συνοριακών ελέγχων προσώπων και εμπορευμάτων.

Ακολουθούν, δε, επίσημες τομεακές ανακοινώσεις καθοδήγησης, οι οποίες υπερβαίνουν τις εκατό. Οι ανακοινώσεις αυτές καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων. Το φάσμα εκτείνεται από τις αεροπορικές μεταφορές έως το ηλεκτρονικό εμπόριο και από τη νομοθεσία περί τροφίμων έως τους τομείς των οδικών μεταφορών και των καλλυντικών ειδών.

Σε αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να συνυπολογισθεί το γεγονός ότι οι μεταναστευτικές ροές, ιδιαίτερα από χώρες του Τρίτου Κόσμου, προς την Ευρώπη πολύ δύσκολα θα επιλέξουν το ΗΒ ως χώρα μελλοντικής μετεγκατάστασης. Τα μεταναστευτικά ρεύματα από χώρες, όπως είναι το Αφγανιστάν, η Συρία, το Ιράκ ή το Πακιστάν, προτιμούν την οικονομική και νομισματική βεβαιότητα που προσφέρει η ΕΕ και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς επίσης και το αίσθημα της δημόσιας ασφάλειας που παρέχουν κράτη, όπως είναι η Γερμανία ή η Σουηδία.

Ακόμη, το ΗΒ, πατρίδα διεθνώς διακεκριμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, διατρέχει τον κίνδυνο να μην είναι η πρώτη χώρα επιλογής για σπουδές προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου στα μάτια των φοιτητών λόγω κυρίως της αίσθησης οικονομικής αστάθειας που προκλήθηκε στο ΗΒ από το Brexit.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η πριγκίπισσα με το μουστάκι που έκανε τους άντρες να αυτοκτονούν από έρωτα

Αν και οι εικόνες της «Πριγκίπισσας Qajar» έχουν γίνει viral τα τελευταία χρόνια, η αληθινή ιστορία αυτής της πριγκίπισσας με μουστάκι...

Tσαρλς Μπρόνσον: Ο πιο διαβόητος κρατούμενος της Βρετανίας θα παραμείνει στη φυλακή

Ο «πιο διαβόητος και επικίνδυνος κρατούμενος» της Βρετανίας, ο Τσαρλς Μπρόνσον θα παραμείνει πίσω από τα κάγκελα, αφού απορρίφθηκε την Πέμπτη το αίτημά του...

Εκλογές: Γιατί μπορεί να ανατραπούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων

Παρά το γεγονός ότι το δυστύχημα στα Τέμπη είναι ακόμη «ζεστό» οι πολίτες δείχνουν ότι δεν έχουν αποστρέψει το πρόσωπό τους από τον Κυριάκο...

ΕΛΣΤΑΤ: Η ανεργία στο 11,4% τον Φεβρουάριο 2023

Στο 11,4% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Φεβρουάριο 2023 έναντι του 13% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα το...

Νέο Δώρο Πάσχα 2023: Ο υπολογισμός με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη -που φέτος πέφτει στις 12 Απριλίου- έχουν περιθώριο οι εργοδότες να καταβάλλουν το Δώρο Πάσχα 2023 σε...