Στις βιομηχανικές περιοχές της Κίνας παρατηρήθηκαν ενδείξεις επιβράδυνσης, ενώ οι αμερικανικές εισαγωγές από την Κίνα σε τομείς όπως οι ημιαγωγοί και τα έπιπλα μειώθηκαν λόγω των δασμών. Αντίθετα, οι πραγματικοί κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο ήταν χώρες όπως το Βιετνάμ, όπου πολλές κινεζικές εταιρείες μετέφεραν την παραγωγή τους. Θεαματική ήταν η αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στο Βιετνάμ, που σχεδόν διπλασιάστηκαν, με τις εξαγωγές από εκεί προς την Κίνα να αυξάνονται κατά 75%, φτάνοντας τα 147 δισ. δολάρια. Παράλληλα, οι εισαγωγές των ΗΠΑ από το Βιετνάμ τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 136 δισ. δολάρια, καθώς οι κινεζικές εταιρείες χρησιμοποίησαν το Βιετνάμ ως «αυτοκινητόδρομο χωρίς διόδια» για να εισέλθουν στην αμερικανική αγορά.
Αυτή η διάρθρωση του εμπορίου, που οι οικονομολόγοι Ντέιβιντ Τσορ και Λόρα Αλφάρο αποκαλούν «μεγάλη ανακατανομή», διατηρεί την εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα. Για να ανατραπεί αυτή η αρνητική πορεία, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να ξανασκεφτεί τη στρατηγική των δασμών. Εάν η Αμερική επιθυμεί να αποτρέψει την εισαγωγή κινεζικών προϊόντων, ανεξαρτήτως του πού κατασκευάζονται, θα πρέπει να υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση. Ο πιο ουσιαστικός στόχος θα πρέπει να είναι η υπεροχή απέναντι στον κινεζικό ανταγωνισμό, αντί να επιδιώκεται απλώς η απόκλιση από αυτόν. Σε τομείς όπου οι Κινέζοι προηγούνται τεχνολογικά, όπως στα ηλεκτροκίνητα οχήματα και τις μπαταρίες, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να αντιγράψουν τις καινοτομίες της Κίνας.
Η Κίνα έχει καταφέρει να επιτύχει σημαντική πρόοδο προσελκύοντας επενδύσεις από κορυφαίες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, αποκτώντας τεχνογνωσία και τεχνικές παραγωγής που έχουν ενσωματωθεί σε κινεζικά προϊόντα. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αντίστοιχη στρατηγική, όπως αποδείχθηκε από την αποτυχία του πρώτου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, που δεν ωφέλησε τις ίδιες, αλλά πλούτισε τρίτες χώρες και στέρησε από τις ΗΠΑ την κινεζική τεχνογνωσία, σε πολλές περιπτώσεις αναπτυγμένη με τη βοήθεια αμερικανικών εταιρειών.
Πηγή: kathimerini.gr