Μπουτάν η Νέα Χώρα της Κρυπτονομισματικής Επανάστασης
«Η ακαθάριστη εθνική ευτυχία είναι πιο σημαντική από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν», είχε αναφέρει ο τέταρτος μονάρχης του Μπουτάν, Jigme Singye Wangchuck, στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Η δήλωση αυτή επιβεβαίωσε τη διαρκή προτεραιότητα της εν λόγω μικρής χώρας, που βρίσκεται ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, στη πνευματικότητα σε σχέση με την οικονομία. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτή η ισορροπία αρχίζει να αλλάζει καθώς το Μπουτάν αναδύεται ως ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Τα τελευταία δεδομένα αποκαλύπτουν ότι το Μπουτάν, γνωστό για τα γραφικά του τοπία και τα βουδιστικά μοναστήρια, κατέχει 13.011 bitcoin μέσω του κρατικά ελεγχόμενου κολοσσού Druk Holdings. Η πληροφορία προέρχεται από την εταιρεία Arkham Intelligence και δείχνει ότι η ποσότητα αυτή είναι διπλάσια από αυτήν που υπολογίζεται ότι έχει το Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο υπήρξε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμισμα. Με την τρέχουσα αξία του bitcoin, το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου σε 780 εκατ. δολάρια, ποσοστό σημαντικό για τη χώρα, που έχει ΑΕΠ περίπου 3 δισ. δολαρίων, δηλαδή 1.000 δολάρια σε bitcoin ανά κάτοικο.

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση της Arkham αναφέρει ότι τα bitcoin του Μπουτάν προέρχονται από δραστηριότητες εξόρυξης (mining) και όχι από κατασχέσεις κρατικών περιουσιών, κάτι που διαφοροποιεί τη χώρα. Εκτός από τα bitcoin, οι αρχές κατέχουν επίσης ethereum, 3 εκατ. δολάρια σε BNB και 20.000 δολάρια στην πλατφόρμα blockchain Polygon.

Με την πρόσφατη ανατροπή στις τιμές των κρυπτονομισμάτων, το Μπουτάν έχει εντοπίσει νέες οικονομικές προοπτικές σχετικές με την εξόρυξη. Η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση μέρους από τα κρυπτονομίσματα ώστε να στηρίξει την αύξηση των μισθών. Ενδεικτικά, έρευνα φοιτητών που δημοσιεύθηκε στο Universal Journal of Financial Economics δείχνει ότι η κοινή γνώμη στο Μπουτάν είναι πιο θετική σε σχέση με την κατεύθυνση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, σε σύγκριση με τις αντιδράσεις που παρατηρούνται στο Ελ Σαλβαδόρ.

Η επενδυτική στρατηγική του Μπουτάν, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στα κρυπτονομίσματα. Περιλαμβάνει επίσης επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια, τεχνολογία όπως drones και data centers, καθώς και ορυχεία για εξορύξεις.

Πηγή: kathimerini.gr