Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο κ. Πάιατ εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου (Vertical Corridor), ο οποίος θεωρείται κρίσιμη υποδομή για την απομάκρυνση των χωρών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και της Ουκρανίας, από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τα έργα που απαιτούνται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνολικές επενδύσεις περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Στο workshop, ο Πάιατ συναντήθηκε επίσης με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, καθώς και με τον υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας και τον υφυπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας. Ο τελευταίος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι η Ουκρανία δεν προγραμματίζει να ανανεώσει τη σύμβαση μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω των εδαφών της με τη Ρωσία, που λήγει το 2025.
Ο Πάιατ επιτέθηκε στη Ρωσία για την παραβίαση των κυρώσεων, τονίζοντας ότι αυτές παρακάμπτονται με διάφορους τρόπους, όπως η μεταφορά καυσίμου από το ένα πλοίο στο άλλο. Επανέλαβε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την Ε.Ε. στην επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων.
Αύριο, ο κ. Πάιατ θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στο συνέδριο του Atlantic Council, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της ενεργειακής αντοχής της Ουκρανίας, καθώς και τη στήριξη από τις χώρες της περιοχής. Τέλος, εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη δέσμευση της χώρας για εξαγωγές πράσινης ενέργειας.
Πηγή: kathimerini.gr