Ευρωπαϊκή Ένωση και Επενδύσεις στον Τομέα της Ενέργειας και της Τεχνολογίας: Η Κατεύθυνση για Ανταγωνιστικότητα
Η πρόσφατη μελέτη του Ντράγκι αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να επενδύει ετησίως από 750 έως 800 δισ. ευρώ προκειμένου να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι επενδύσεις αυτές είναι κρίσιμες για να κλείσει η Ευρώπη το τεχνολογικό χάσμα στους τομείς της πράσινης ενέργειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενεργειακή μετάβαση, με περίπου 450 δισ. ευρώ να προορίζονται μόνο για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Η Εθνική Τράπεζα, ως η «Τράπεζα της Ενέργειας» στην ελληνική αγορά, αναγνωρίζει τον κεντρικό της ρόλο στην επιτάχυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, προτείνοντας καινοτόμα προϊόντα όπως το Energy Baseload Swap (EBS). Το εν λόγω προϊόν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να σταθεροποιήσουν το ενεργειακό τους κόστος ή το έσοδό τους για μέγιστη διάρκεια έως 10 ετών. Αυτό προσφέρει τεράστια οφέλη τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κλειδώσουν τις τιμές πώλησης χωρίς τη συμβατική υποχρέωση με μεγάλους καταναλωτές.

Επιπλέον, η γλώσσα των χρηματοοικονομικών λύσεων εμπλουτίζεται μέσω συμφωνιών τυποποιημένων όρων για υφιστάμενες και μελλοντικές συναλλαγές ΑΠΕ, με την Εθνική Τράπεζα να έχει ήδη συνάψει μία από τις μεγαλύτερες παρόμοιες συμφωνίες πανευρωπαϊκά. Οι παραγόμενες ενέργειες με τις εγγυημένες τιμές παρέχουν ευελιξία και άμεση υλοποίηση.

Σημαντική είναι επίσης η ανάγκη για χρηματοδότηση παραδοσιακών έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης, με την Εθνική Τράπεζα να έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις έργων ΑΠΕ το 2023. Η συμβολή της στη στήριξη επενδύσεων στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας επιβεβαιώνεται από την ενεργειά της να εκκαθαρίζει συναλλαγές μέσω του European Commodity Clearing (ECC).

Η χρηματοδότηση της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί άλλη μια ένδειξη της στρατηγικής στήριξης της πράσινης μετάβασης, με τα έργα αυτά να ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

Η Εθνική Τράπεζα προχωρά σε επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, όπως η ενίσχυση των υποδομών cloud και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, καθώς οι ηγέτιδες εταιρείες του τομέα αναζητούν ενεργειακή ασφάλεια και γεωπολιτική σταθερότητα. Η ελληνική αγορά των data centers αναμένεται να κλέψει τα φώτα, καθώς η αξία της αυξάνεται ραγδαία.

Τέλος, η τράπεζα πρωτοπορεί σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που αφορούν την αποδοτικότητα κεφαλαίων και την αντιστάθμιση κινδύνων, προσφέροντας ευέλικτες λύσεις στους πελάτες της. Μέσω αυτών των δράσεων, επιβεβαιώνεται ο σημαντικός της ρόλος στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα.

Πηγή: kathimerini.gr