Όπως αναφέρουν σχετικά στελέχη στην «Κ», το ενδιαφέρον για την digital nomad visa που παρατηρήθηκε κατά την πανδημία έχει μειωθεί, και η έκρηξη που σημειώθηκε έξι μήνες μετά την καθιέρωσή της το 2021 σταθεροποιείται. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα γίνει πιο σαφές πόσοι από τους ψηφιακούς νομάδες έχουν πραγματικά σκοπό να παραμείνουν στη χώρα.
Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν 242 ενεργές άδειες διαμονής διετούς διάρκειας, μαζί με 1.985 σε εκκρεμότητα, καθώς απαιτούνται γραφειοκρατικές διευθετήσεις. Ο συνολικός αριθμός όσων διεκδικούν ή έχουν ήδη αποκτήσει τον τίτλο του ψηφιακού νομά ξεπερνά τους 2.200, με ελάχιστες περιπτώσεις ανανέωσης των αδειών.
Η απόκτηση της ψηφιακής θεώρησης εισόδου (digital nomad visa) είναι δυνατή για τους ψηφιακούς νομάδες που εργάζονται εξ αποστάσεως, και μπορούν στη συνέχεια να ζητήσουν διετή άδεια διαμονής, εφόσον πληρούν τις απαιτήσεις. Αυτό το καθεστώς προσελκύει κυρίως πολίτες από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι οποίοι, λόγω των κυρώσεων, δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες επενδυτικές κατηγορίες, όπως η golden visa.
Ο Νίκος Διαμαντόπουλος, γενικός διευθυντής της Marketing Greece, σημειώνει ότι πολλές πολυεθνικές εταιρείες προσφέρουν στους εργαζομένους τους τη δυνατότητα υιοθέτησης ενός μοντέλου εργασίας από οπουδήποτε. Αν και η τάση αυτή δεν παρουσιάζει την ίδια εκρηκτική αύξηση όπως στην περίοδο της πανδημίας, η ζήτηση παραμένει ισχυρή. Δημιουργήθηκε και η πλατφόρμα workfromgreece.gr, η οποία παρέχει πληροφορίες για τους ψηφιακούς νομάδες στην Ελλάδα.
Η Αθήνα, παρά τις χρόνιες προκλήσεις της, κατατάσσεται ψηλά στις προτιμήσεις των ψηφιακών νομάδων. Σύμφωνα με έρευνα της Savills, η πόλη είναι μεταξύ των 25 κορυφαίων αγορών για υψηλόβαθμα στελέχη που επιθυμούν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Αν και είναι 25η στη σειρά προτίμησης, παράγοντες όπως το κλίμα, η ποιότητα ζωής και οι τιμές ενοικίων την καθιστούν ελκυστική.
Τέλος, το βαρόμετρο «Work from Anywhere» της International Workplace Group τοποθετεί την Αθήνα στην 25η θέση ανάμεσα σε 30 πόλεις για ideal workation, με την πόλη να προσφέρει κλίμα, πολιτισμό και λογικό κόστος μεταφορών, αν και υπάρχουν ζητήματα όπως οι χαμηλές ταχύτητες Ιντερνετ και οι υψηλές τιμές διαβίωσης.
Πηγή: kathimerini.gr